Ultima actualizare: azi, 20:25

Locale

FOTO. Statuia celui mai mare ungur va fi dezvelită la Satu Mare!

Eroii revoluției și marele maghiar István Széchenyi vor fi comemoraţi joi în municipiul Satu Mare, fiind dezvelită statuia acestuia din urmă în centrul reședinței de județ.

Punctul culminant al zilei de mâine va fi dezvelirea statuii lui István Széchenyi, ce a avut mai multe legături cu județul Satu Mare.

Începând cu ora 17.30, se va cânta imnul „Szózat”, urmat de rugăciunea comună a episcopului romano-catolic Jenő Schönberger și a episcopului reformat István Csűry. Va rosti un discurs în atenția comunității maghiare din România președintele UDMR Hunor Kelemen, urmat fiind de Gábor Kereskényi, primarul municipiului Satu Mare, președintele organizației locale UDMR, respectiv de Csaba Pataki, președintele Consiliului Județean Satu Mare și a organizației județene UDMR.

La manifestarea principală a UDMR va fi prezent și va rosti un discurs președintele Hunor Kelemen.

Potrivit site-ului Wikipedia, István Széchenyi, conte de Szécheny Viena, a fost un politician, scriitor, polihistor, economist, ministru al transporturilor (în timpul guvernului Batthyány), care a fost numit de Lajos Kossuth „cel mai mare ungur”.

30 comentarii

  1. Ion Răspunde

    Da ce mama masii suntem natie de unguri?

    • Norick Răspunde

      Ionica , doar astazi ai dat in bara de 2 ori. Stai calm hombre pe funduletul tau si uita-te mai bine la Minimax… 😉
      De cate ori vii in oras anual ?? De max. 3 ori. Atunci care -ti problema ta ? O statuie in plus , sau in minus tot o mancare de peste…:-)
      Peace !

  2. Vai de noi Răspunde

    Păi ,da. Cine conduce orașul și judetul. Dc ai noștri sunt ocupați cu cearta pt cașcaval al treilea câștigă.

  3. traian Răspunde

    ok dar ce a făcut pentru Satu Mare ?

    • M Răspunde

      muulte, ca doar Romania nu a primit Ardealul gol golut in 1918, l-a primit cadou cu toate bogatiile naturale, si toata infrastructura moderna, care in Moldova si Oltenia nu prea a existat.

      Lasa, un simplu multumesc ajunge!

      • Iulian Răspunde

        Văd că, curajul nu este punctul tău forte căci ești doar o literă ,,M”. Fie! Ar fi bine să știi că tot ce s-a construit înainte de 1918 s-a făcut din truda oamenilor și din bogățiile naturale ale Ardealului la care au râvnit secole de-arândul marile puteri din jurul nostru deci n-am primit totul gratis așa cum presupui. Totul s-a realizat cu credința că aici, ei vor fi stăpâni pe veci și poți fi sigur că nici un nobil nu a tras de la gură ca să ridice clădiri, palate și biserici. Aceasta-i soarta marilor imperii, nu-i prima și nici ultima… Norocul Ardealului a fost Imperiul Austriac care a impus ordine și disciplină timp de cca două secole, o dominație agreată într-o oarecare măsură de ardeleni căci au primit drepturi de a folosi limba română, de a avea școli etc…lucruri de neimaginat până în sec. XVI, ca după 1856 să permită Ungariei administrarea acestor locuri. Aici mă abțin.

  4. român Răspunde

    Era bine să aducă un ungur mai mic,l-au adus pe cel mai mare…Treacă de la mine…

  5. Alin Răspunde

    Statuia LIMBII ROMANE sta ascunsa in curtea muzeului, Bravo ma retardatilor, ungurul are loc in parc, Limba Romani nu.
    M..e

  6. Garuboz Răspunde

    Ma C A C in gura voastra de migratori .Voi nu stiti limitele C A CA TI imputiti.

  7. Rodica Răspunde

    Pe asta ati uitat sa-l urcati pe cal ! Ca tot va plac voua , ungurilor , caii ! Daca nu-i aveati , n-ajungeati nici azi pe jos din Mongolia ! Ceea ce fac autoritatile satmarene , in anul centenarului , e batie de joc la adresa romanilor si Romaniei ! Da tot vina noastra este , suntem fraieri de toleranti ! Sa-i vad ce statui si monumente vor dezveli de 1 Decembrie ! Asta se-ntampla cand ai o clasa politica de tot rahatul , incepand cu psd , alde, udmr, pnl ,…..etc. si cand lelige si justitia se aplica dupa urechea unora ! La multi si prosperi ani , ROMANIA MARE !

  8. Rodica Răspunde

    Uitai sa-ntreb – ce inaltime are asta de-i cel mai mare ungur ? Dupa ce criterii l-ati facut cel mai mare ? C-a zis un alt ungur (piticot , probabil) de el ca-i mare ? Bateti-va caii ( sa nu zic , coasa ) si lasati-o mai moale , ca ridiculizati penibilul ! Mai mult de-atat nu se poate !

    • Ong Răspunde

      Dupa inaltimea intelectuala …despre care voi nici nu stiti ce este !!!!!!!!!

    • Norick Răspunde

      Mai bine taceai fata lui mami. Sau crezi ca asa pari mai inteligenta ??? Spor la curatenie si la gatit supa…;-)

  9. Misu Răspunde

    Nici un bai…..ca o sa aiba cainii comunitari pe ce sa se pise, ca oricum nu-i mai strange din oras serviciul de ecarisaj al primariei, condusa de bravul polgarmester care a autorizat si aceasta “constructie”

  10. cârcotaş Răspunde

    Cel mai mare ungur a fost Mathia Corvin numai că el era…român.Kossuth…slovac,Bem polonez,Iancu de H. -român etc. Dintre cei rămaşi cel mai mare probabil că a fost Szeychenyi.

    • c-block Răspunde

      Ai uitat de Petőfi. Vezi că nici Eminescu nu era român. Mai ușor cu cine ce este și cât de pur ca nație în partea asta a Europei. Asta este. Și nu asta contează.

  11. Ioan Răspunde

    Bagamias **** in toți bozgori le mai fac și statui sa aibă câini pe ce sa pisa in loc sa facă o cruce cu bani aia când trec oameni pe lângă ia sa își fac o cruce nu vedeți ca nu stiu nici sa vb românește le mai fac și statuie ai de capul nostru săi pot as face sopon din toți mai ales din aia care nu stiu sa vb românești

    • sovin Răspunde

      Las’ ca nici tu nu stii vorbi mai corect si de esti roman.
      Asa ca…..
      “E mai bine să taci din gură şi să-i laşi pe ceilalţi să creadă că eşti un prost, decât să vorbeşti şi să înlături orice îndoială.”

      citat clasic din Mark Twain

      P.S.
      Sigur si Mark asta e vreun ungur imputit….. :))

    • Norick Răspunde

      Ioane , da’ ce treaba ai tu cu statuia din oras ?? Nu la voi in Babţa e montata…:-))
      Limbajul folosit de tine te caracterizeaza tarane ! 😉

  12. Bahu Răspunde

    @norick, @y Știți ce cred eu despre @ ion ? Că e unul care face mișto de toți !

    • Norick Răspunde

      @Bahu : eu nu cred ca e’ troll . Este prea prost si primitiv…. 😉
      Peace !

    • y Răspunde

      @Bahu, eu cred că doar încearcă să fie profund dar de fapt e ”adânc” ca o gaură neagră. Din păcate e plin orașul și plină țara cu oameni ca ei. Să fie sănătos.

  13. Bahu Răspunde

    @norick , păi dacă ar folosi ironia ( care este dovadă de inteligență ) in loc de mojicie nu i-ar ieși bine rolul de “buncău ” ( bunko) .

  14. Thomas Răspunde

    Romanian gipsi fuck all

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.