În cursul anului 2016 în evidenţele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Satu Mare s-au aflat un număr de 6032 de persoane beneficiare de ajutor social, iar în cursul anului 2017 numărul acestora a fost de 5066 persoane. După noua procedură de profilare, implementată anul trecut, a rezultat că peste 98% din beneficiarii de ajutor social din Satu Mare nu își găsesc loc de muncă.
Șomerii au putut apela la ajutorul autorităţilor dacă sunt în căutarea unui loc de muncă, însă, pentru a putea oferi sprijin acestor cetăţeni, AJOFM a trebuit să ţină cont de anumite criterii, stabilite printr-un ordin al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), apărut recent în Monitorul Oficial. Potrivit acestei proceduri de profilare, şomerii au fost grupaţi în patru categorii, în funcţie de nivelul de ocupabilitate, respectiv: „ușor ocupabil” „mediu ocupabil” „greu ocupabil” și „foarte greu ocupabil”.
Concret, persoanele în căutarea unui loc de muncă încadrate la nivelul „uşor ocupabil” sunt cele cărora autorităţile le pot găsi mai uşor un loc de muncă decât celor încadrate la „foarte greu ocupabil”. Astfel, în Satu Mare, în ceea ce priveşte ocupabilitatea beneficiarilor de ajutor social, ponderea numărului de persoane având nivel de ocupabilitate “FOARTE GREU” sau “GREU”, în numărul total de beneficiari de ajutor social, este foarte ridicată, 98,44 % din total beneficiari de ajutor social.