Aproximativ un sfert din populaţia oraşului Satu Mare a fost exterminată fără milă. Totul s-a întâmplat în urmă cu 74 de ani, când evreii din oraş au fost adunaţi într-un ghetou, după care au fost trimişi spre lagărul de la Auschwitz – Birkenau. Din cei 18.900 de evrei trimişi, circa 18.000 au fost exterminaţi.
Acest trist masacru a fost readus în atenţia opiniei publice de Comunitatea Evreiască din Satu Mare. Preşedintele Adrian Beşa a explicat cum s-a petrecut totul, şi cum într-o lună populaţia oraşului a scăzut cu aproape 19.000 de persoane care au avut singura vină de a se naşte evrei.
“În anul 1941 în Satu Mare erau înregistraţi de 20.242 de evrei, care reprezentau circa 20-25% din populaţia oraşului. În 5 aprilie 1944 se instituie obligaţia ca evreii să poarte steaua galbenă, iar la 3 mai se înfiinţează ghetoul cuprinzând străzile Petofi – Bathory – Martirilor Deportaţi – Golescu – Kogălniceanu, în care au fost îngrămădiţi 18.900 de evrei. Comandatul ghetoului a fost Sarkozy Bela”, a spus Adrian Beşa.
În zilele de 19, 22, 26, 29, 30 mai şi 1 iunie 1944 din Satu Mare au plecat spre Auschwitz şase trenuri cu câte 3.000 sau 3.500 de evrei. Pentru majoritatea covârşitoare acesta a fost ultimul drum.
Comunitatea evreiască dorește să readucă în atenția opiniei publice aceste momente și să educe noile generații astfel încât istoria să nu se repete.
“În aproximativ o lună, un sfert din populaţia oraşului, de origine evreiască, a fost deportată. Poate a fost avocatul familiei, medicul, comerciantul, vecinul, colegul sau cel mai bun prieten. Mai dramatic este că puţinii supravieţuitori au pierdut atunci întreaga familie. Satu Mare prin pierderea miilor de evrei a devenit un oraş mult mai sărac”, a adăugat Beşa.