Ultima actualizare: azi, 13:59

Locale

Un sfert din populaţia oraşului Satu Mare, exterminată. Cea mai cruntă deportare

Aproximativ un sfert din populaţia oraşului Satu Mare a fost exterminată fără milă. Totul s-a întâmplat în urmă cu 74 de ani, când evreii din oraş au fost adunaţi într-un ghetou, după care au fost trimişi spre lagărul de la Auschwitz – Birkenau. Din cei 18.900 de evrei trimişi, circa 18.000 au fost exterminaţi.

Acest trist masacru a fost readus în atenţia opiniei publice de Comunitatea Evreiască din Satu Mare. Preşedintele Adrian Beşa a explicat cum s-a petrecut totul, şi cum într-o lună populaţia oraşului a scăzut cu aproape 19.000 de persoane care au avut singura vină de a se naşte evrei.

“În anul 1941 în Satu Mare erau înregistraţi de 20.242 de evrei, care reprezentau circa 20-25% din populaţia oraşului. În 5 aprilie 1944 se instituie obligaţia ca evreii să poarte steaua galbenă, iar la 3 mai se înfiinţează ghetoul cuprinzând străzile Petofi – Bathory – Martirilor Deportaţi – Golescu – Kogălniceanu, în care au fost îngrămădiţi 18.900 de evrei. Comandatul ghetoului a fost Sarkozy Bela”, a spus Adrian Beşa.

În zilele de 19, 22, 26, 29, 30 mai şi 1 iunie 1944 din Satu Mare au plecat spre Auschwitz şase trenuri cu câte 3.000 sau 3.500 de evrei. Pentru majoritatea covârşitoare acesta a fost ultimul drum.

Comunitatea evreiască dorește să readucă în atenția opiniei publice aceste momente și să educe noile generații astfel încât istoria să nu se repete.

“În aproximativ o lună, un sfert din populaţia oraşului, de origine evreiască, a fost deportată. Poate a fost avocatul familiei, medicul, comerciantul, vecinul, colegul sau cel mai bun prieten. Mai dramatic este că puţinii supravieţuitori au pierdut atunci întreaga familie. Satu Mare prin pierderea miilor de evrei a devenit un oraş mult mai sărac”, a adăugat Beşa.

 

10 comentarii

  1. unu Răspunde

    pacat……………

  2. dr storm Răspunde

    intotdeauna ei sunt victimele, restul nu mai conteaza.

    • Sathmarer Staatsbürger Răspunde

      E trist, dar interesant este ca nimeni nu spune nici macar un cuvant despre deportarile si executarile etniilor nemtesti de catre rusi dupa 1945, al carui numar este cu aprox 25% mai mare decat in total al evreilor!

  3. dr storm Răspunde

    pai , dar si restul non evrei ?

  4. matroz Răspunde

    Si eu spun ca e pacat ce s-a intamplat asa !Numai ca nu comunitatea romaneasca si nici statul roman nu trebuie condamnat pentru ce s-a intamplat in Satu Mare!Din pacate nu e greu sa observam un lucru trist pana la urma:Ieri a fost 9 Mai cu semnificatii multiple pentru Romania;am fost la o parte din manifestatiile organizate.Stiti ce nu am inteles?Cand a fost invinsa Germania fascista si hitlerista?Ca nimeni din spirit de bon ton nu a indraznit sa zica nimic !!!Nu mai e realitate istorica?Nu stiu pe unde in tara am aflat de formatiunile fasciste care si-au recuperat averi si propietati in detrimentul statului roman,in Ardeal ii recuperam pe hortisti…Iar romanii confunda Ziua Europei cu Ziua Internationala care spune ca Germania fascista nici nu a fost!Ramane sa anulam Sentinta Tribunalului de la Nurenberg si sa declaram Anglia sau America tari agresoare!

    • Ana Poda Răspunde

      Unde in tara se puteau recupera averile fascistilor care s-au numit ”Grup Etnic German”???In Sibiu,of course !!Si de catre cine ?????De catre KLAUS VERNER JOHANNIS,of course !!!Cine a zis: ”cine ştie ce înţelegeri secrete face Dragnea cu evrei“ ???Iohannis,of course !!

  5. Alex Răspunde

    A fost intr-adevar un eveniment dramatic din care se pot invata multe. In fata unor astfel de monstruozitati umane mie nu mi se pare tacerea ca fiind cea mai buna atitudine. Comunitatea evreiasca de atunci ar fi trebuit sa reactioneze altfel decat sa fie adunati si pusi in trenuri. Trebuiau sa lupte impotriva celora care-i agresau facandu-le cat mai grea actiunea de adunare. Nu zic asta ca sa-i ofensez, ci pentru cei care, eventual in viitor, ar putea pati la fel. Pentru asta ne trebuie lideri veritabili care sa stie ce si cum este de facut mai bine in situatii singulare. Chiar daca religia ne indeamna sa nu ucidem, sunt cazuri cand pentru a putea supravietui trebuie luptat pe viata si pe moarte.

  6. aaaaaa Răspunde

    bine ma da mai lasatine cu victimizarile da hortistii ceau facut cu romanii……ce dracu evreii sunt buricu pamantului…

  7. kakania Răspunde

    Sa nu uitam carui stat- Regatul Ungariei- ii apartinea Ardealul, in perioada respectiva.

  8. Laura popescu Răspunde

    S a trezit unu care nu stie cum sa mai benegicieze de comunitate….cita victimizare pe capul presedintelui ……saracu …
    ;))))) dati oameni buni un ajutor cit de mic este benefic pt el….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.