PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

FOTOGALERIE. Eveniment de Centenar la Bistrița. Ansamblul Folcloric „DORURI SĂTMĂRENE”, prezent la spectacol

Pentru a marca Centenarul Marii Uniri, sâmbătă 9 iunie a avut loc evenimentul „Glasul Unirii. Spectacol – mesaj din Orașul Imnului Național”, în organizarea Primăriei orașului Bistrița prin Centrul Cultural Municipal.

Alături de numeroase ansambluri folclorice din țară, a participat la acest eveniment și Ansamblul Folcloric al Județului „DORURI SĂTMĂRENE”, coordonat de Robert Laszlo – managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, și coregraful Ansamblului – Marian Sima.

În diferite puncte din orașul bistrițean, s-au desfășurat minispectacole stradale, după are la Panteonul Bistriței din Piața Unirii a avut loc un moment care să amintească de reuniunea în care delegații Bistriței la Mare Adunare de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918 au primit în acest credențialul, mesajul de unire cu țara.

După intonarea Imnului Național la statuia poetului Andrei Mureșanu din Piața Centrală, pe scena de pe pietonal s-a derulat un moment teatral apoi mai multe avioane au zburat deasupra centrului orașului, unele lăsând în urmă dâre de fum roșii, galbene și albastre.

Evenimentul a continuat cu un spectacol folcloric, invitată specială fiind Sava Negrean Brudașcu. Au participat la „Glasul Unirii”: Teatrul profesionist de proiecte „Liviu Rebreanu”, Bistrița – actorii Amelia Crețiu și Eugen Pădureanu; Muzica Militară a Garnizoanei Bistrița dirijată de Bogdan Bejinariu; Corurile Appassionata (Bistrița), Viva la musica (Cluj-Napoca), „Pastorala” (Focșani), Camerata „Academica Porolisenssis” (Zalău) și „Sanctus Spriritus” (Bistrița).