Un nou caz de sclavie zguduie Italia. În spațiul public au apărut informații privind un grup de români exploatați în zona Toscana-Veneto. Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero, a declarat că ambasadorul României în Italia, George Bologan, se va deplasa de urgenţă în zonă pentru a verifica informațiile, scrie Libertatea.
Doi cetățeni români stabiliți în Italia au fost arestați împreună cu un cetățean italian, fiind acuzați de asociere criminală, intermediere ilegală a forței de muncă și angajare ilegală agravată de violență, amenințare și maltratare.
Aceștia sunt acuzați că aduceau muncitori din România și Albania pe care îi exploatau pe câmpurile și în livezile din nordul Italiei, obligându-i să lucreze până la 11 ore pe zi, de multe ori fără contract de muncă, fără nicio asigurare în caz de accidente, pentru o plată de 4-5 euro pe oră, scrie presa italiană citată de Rotalianul.com. În plus, erau umiliţi, bătuţi şi trăiau în condiţii inumane.
Gaetano Pasetto, 48 ani din San Bonifacio (Verona), Mihai Atănăsoaei, 45 anni, român rezident la Dicomano (Florența) și Neculai Dudău, 63 ani, român stabilit la Solesino (Padova) sunt cei trei arestați, care, prin intermediul unor cooperative de plasare a forței de muncă, se ocupau cu recrutarea muncitorilor și exploatarea lor în sectorul agricol și pe șantiere, în construcții.
Autoritățile române s-au mobilizat și încearcă să vadă despre ce este vorba și să ia măsurile necesare.
„Din păcate, un nou caz cutremură atât românii de pretutindeni, cât şi guvernele celor două ţări. Din informaţiile pe care le deţinem până în momentul de faţă, ar fi vorba despre un număr de cetăţeni români care munceau în domeniul agriculturii în zonele Toscana-Veneto. Am luat legătura cu domnul ambasador, reprezentantul misiunii diplomatice în Republica Italiană, domnul Bologan, iar în următoarele minute domnia sa se va deplasa în zona respectivă şi va avea o întâlnire cu autorităţile locale. (…) Nu este primul caz (de sclavie – n.r), aşa este! Guvernul Republicii Italiene acţionează, dar şi forul legislativ pentru a stopa acest fenomen. A fost dată Legea caporalatului, prin intermediul căreia sunt pedepsite toate aceste fapte de trafic, de sclavie modernă„, a spus Natalia Intotero, potrivit Agerpres.
Sursa – Libertatea