Ultima actualizare: azi, 13:06

Locale

FOTO. Muncitori români, sclavi în Italia. Plătiţi cu 4 euro pe oră, umiliţi și ținuți în condiții mizere

Un nou caz de sclavie zguduie Italia. În spațiul public au apărut informații privind un grup de români exploatați în zona Toscana-Veneto. Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero, a declarat că ambasadorul României în Italia, George Bologan, se va deplasa de urgenţă în zonă pentru a verifica informațiile, scrie Libertatea.

Doi cetățeni români stabiliți în Italia au fost arestați împreună cu un cetățean italian, fiind acuzați de asociere criminală, intermediere ilegală a forței de muncă și angajare ilegală agravată de violență, amenințare și maltratare.

Aceștia sunt acuzați că aduceau muncitori din România și Albania pe care îi exploatau pe câmpurile și în livezile din nordul Italiei, obligându-i să lucreze până la 11 ore pe zi, de multe ori fără contract de muncă, fără nicio asigurare în caz de accidente, pentru o plată de 4-5 euro pe oră, scrie presa italiană citată de Rotalianul.com. În plus, erau umiliţi, bătuţi şi trăiau în condiţii inumane.

Gaetano Pasetto, 48 ani din San Bonifacio (Verona), Mihai Atănăsoaei, 45 anni, român rezident la Dicomano (Florența) și Neculai Dudău, 63 ani, român stabilit la Solesino (Padova) sunt cei trei arestați, care, prin intermediul unor cooperative de plasare a forței de muncă, se ocupau cu recrutarea muncitorilor și exploatarea lor în sectorul agricol și pe șantiere, în construcții.

Autoritățile române s-au mobilizat și încearcă să vadă despre ce este vorba și să ia măsurile necesare.

Din păcate, un nou caz cutremură atât românii de pretutindeni, cât şi guvernele celor două ţări. Din informaţiile pe care le deţinem până în momentul de faţă, ar fi vorba despre un număr de cetăţeni români care munceau în domeniul agriculturii în zonele Toscana-Veneto. Am luat legătura cu domnul ambasador, reprezentantul misiunii diplomatice în Republica Italiană, domnul Bologan, iar în următoarele minute domnia sa se va deplasa în zona respectivă şi va avea o întâlnire cu autorităţile locale. (…) Nu este primul caz (de sclavie – n.r), aşa este! Guvernul Republicii Italiene acţionează, dar şi forul legislativ pentru a stopa acest fenomen. A fost dată Legea caporalatului, prin intermediul căreia sunt pedepsite toate aceste fapte de trafic, de sclavie modernă„, a spus Natalia Intotero, potrivit Agerpres.

Sursa – Libertatea

13 comentarii

  1. c-block Răspunde

    Stiu ca sunt alte costuri acolo, dar totusi la un simplu calcul la munca de 5 zile/saptamana, 8 ore/zi iese aproape 3000 RON salar. Daca au lucrat 11 ore/zi, 7 zile/saptamana iese peste 6000 RON. Sa ridice mana care ar vrea sa castige atat!

    • Ghita Răspunde

      Eu sunt curios daca maica-ta a ridicat mana?

      • c-block Răspunde

        Desteptule, mama nu ar fi ridicat mana pentru ca nu a fost nevoita niciodata. Ea avea doua servicii si a castigat si mai mult de atat, dar a muncit pe rupte. N-ai tu habar de asta. Nu a avut nevoie sa fie sluga nimanui la mii de km de casa. Eu zic ca si in momentul de fata sunt destule locuri de munca in tara. Dar tara e full de puturosi. Bine, privatii platesc putin, dar ideea era ca nu multi au salarii la noi cum au avut astia prin Italia care se plang. Si retine ca astia-s tarani-tarani nu au poate nici 4 clase. Aici lucrau pe 50 lei/zi, plus mancare, bautura si tigari. Acolo luau 44-55 euro/zi adica 200-250 lei. Daca acolo e sclavie asta de la noi ce e atunci?

    • vio sm Răspunde

      Buna
      In Satu Mare sunt multe salarii de 2 euro pe ora in mana .Doresc oameni de afaceri care pot infiinta organizatii (firme) cu salarii mult mai mari . La 10 euro se intorc multi cetateni Romani acasa care de fapt este spaima multor tari .

      • avut Răspunde

        Lol, la 10 euro pe ora ajungi la un 1600 de euro pe luna…In ale cui vise o se se intample asa ceva in Romania?

        • vio sm Răspunde

          Este o dorinta .Caut organizati (firme) care au capacitatea de a plati salari apropiate celor din vestul Europei .Nu uita ne apropiem de alegerile politice ,pe cine sa votez sa ?

    • 007 Răspunde

      @c-block …de piatra ai in cap ,mai omule.Cu aritmetica ta ma mir ca mai poti insaila cateva cuvinte.Cate clase ai terminat?!
      Scrii,, 5 zile/saptamana, 8 ore/zi iese aproape 3000 RON salar”
      Ia vezi aici aritmetica;5×8=40 ore x 4euro/h=160 euro/saptamana x 4 saptamani=640 euro
      Debitezi,desigur cu mintea-n fermoar,,Daca au lucrat 11 ore/zi, 7 zile/saptamana iese peste 6000 RON”
      Oare asa o fi ? Iata;11 ore x 31 de zile =341 ore x 4 euro=1364 euro
      Baiete,sincer,nu stiu daca esti de ras ori de plans,dar sigur prea destept nu esti.Intreaba-ti prietenii ,dupa ce ii pui sa-ti citeasca ,,aritmetica “sa aflii cati de apreciaza,fiind mai prosti ca tine ,dar nesinceri si cati sunt sinceri si merita sa-i ai ca amici.
      In rest, la carte baiete,la carte, si lasa enunturile de aceasta calitate ca crapa net-ul de ras.

    • gigel Răspunde

      Tu esti cam prostut, din calculul tau ies peste 300 de ore de munca pe luna, este cam mult si nelegal…

      • c-block Răspunde

        Adica eu prostut ? Tu pe ce planeta traiesti? Declaratia lor este ca au lucrat 11 ore pe zi si fara forme legale. Nu numarul orelor in sine este nelegal! ABSOLUT TOT ESTE NELEGAL ! AU LUCRAT LA NEGRU !!! CAPISCI???

  2. c-block Răspunde

    @007, inainte de a ma ”felicita” in fel si chip asa de curiozitate ai facut un efort sa calculezi la cursul de schimb la zi cat face 640, respectiv 1364 euro? Multumesc. Eu de profesie sunt inginer si calculez totul si verific, asa ca … spor la mate clasa I-a, aia cu abacul si cu betisoare.

    • 007 Răspunde

      Mii de scuze,am gresit ca un tampit.Am crezut ca rezultatul era tot in euro.
      Te rog sa accepti scuzele mele.
      Stima.

  3. Driver Răspunde

    C block.
    Dreptate perfecta !
    Stima
    Acesti oameni muncitori sunt niste zilieri.
    Lucrau in ro ptr 50 de lei.
    Ce mai vreau…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.