Oameni de afaceri, avocați, precum și reprezentanții unor asociații importante din județul Satu Mare au pus bazele unui proiect important pentru viitorul comunității sătmărene. Asociația ,,Uniți pentru Satu Mare” are ca scop principal promovarea Centenarului Marii Uniri, iar astfel le propune tuturor sătmărenilor un eveniment de-a dreptul impresionant.
Asociația ,,Uniți pentru Satu Mare” este apolitică și creștină, având la bază valorile tradiționale ale poporului român, respectul pentru familia tradițională și credința în Dumnezeu. În această după-amiază, joi, 13 septembrie, în cadrul unei conferințe de presă, reprezentanții Asociației, în frunte cu președintele Dan Șuta, au vorbit, în premieră, despre viziunea proiectului, precum și despre primul mare eveniment dedicate Centenarului.
,,Recent a fost înființată, în temeiul prevederilor Ordonanței Guvernului României nr. 26/2000 privitoare la asociații și fundații, Asociația ,,Uniți pentru Satu Mare”, act de inițiativă civică și de voință comună a unor întreprinzători din mediul de afaceri privat ale municipiului și județului Satu Mare”, a declarat președintele Asociației, avocatul Dan Șuta.
,,Satu Mare pentru Centenar”
Primul obiectiv al Asociației ,,Uniți pentru Satu Mare” este sărbătorirea Centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, moment astral întru devenirea și reîntregirea României. Pentru aceasta asociația va organiza prima ei acțiune publică, desfășurată sub genericul ,,Satu Mare pentru Centenar” în zilele de 21 și 23 septembrie.
21 septembrie
Începând cu ora 15.00, în Sala Mare de spectacole a Teatrului de Nord din Satu Mare, va avea loc un simpozion la care sunt invitați să conferențieze domnul profesor universitar dr. Ioan Bolovan prorectorul Universității Babeș- Bolyai din Cluj Napoca, precum și reputatul actor, scriitor și regizor de teatru Dan Puric. Din cauza numărului limitat de locuri participarea la acest seminar va fi posibilă exclusiv pe baza invitațiilor care urmează să fie distribuite de către organizatori.
Duminică, 23 septembrie, marele eveniment dedicat Centenarului
Cu începere de la ora 13:00, din fața statuii Lupoaicei, din fața Muzeului Județean Satu Mare, va debuta parada portului popular din zona Sătmarului care cuprinde, evident, zonele folclorice ale Oașului, Codrului și Someșului, dar va evoca și tradițiile minorităților naționale din județ reprezentate de maghiari, șvabi, ucraineni și romi, în care tinerii sătmăreni vor etala inegalabila frumusețe a costumelor populare într-un melanj de forme, culori și ritmuri. Va fi o imagine cât se poate de elocventă a unei splendide diversități etnoculturale, expresie a unei trăiri superioare în care veșmântul grăiește de la sine despre cel care îl poartă.
Concerte și spectacole susținute de artiști de renume și focuri de artificii
În Piața din Centrul Nou, va avea loc un adevărat maraton artistic care va începe la ora 14:00 cu un spectacol oferit de Corul bărăbătesc din Finteușu Mare, va continua cu reprezentații ale unor ansambluri din cadrul Asociației Țării Oașului, Asociației „Codrenii”, Asociației „Avram Iancu” – filiala Satu Mare, precum și ale ansamblurilor minorităților naționale. Apoi, vor susține recitaluri renumiții rapsozi populari Mariana Anghel, Sava Negrean Brudașcu, Dinu Iancu Sălăjanu, Aurel Tămaș, pentru ca în ultima parte a zilei să concerteze trupete Desperados și Direcția 5. Ziua se va încheia cu un grandios foc de artificii, de aproximativ 15 minute.