Ultima actualizare: azi, 20:25

Locale

FOTO. ,,Uniți pentru Satu Mare”: Spectacole, concerte și focuri de artificii în centrul Sătmarului

Oameni de afaceri, avocați, precum și reprezentanții unor asociații importante din județul Satu Mare au pus bazele unui proiect important pentru viitorul comunității sătmărene. Asociația ,,Uniți pentru Satu Mare” are ca scop principal promovarea Centenarului Marii Uniri, iar astfel le propune tuturor sătmărenilor un eveniment de-a dreptul impresionant.

Asociația ,,Uniți pentru Satu Mare” este apolitică și creștină, având la bază valorile tradiționale ale poporului român, respectul pentru familia tradițională și credința în Dumnezeu. În această după-amiază, joi, 13 septembrie, în cadrul unei conferințe de presă, reprezentanții Asociației, în frunte cu președintele Dan Șuta, au vorbit, în premieră, despre viziunea proiectului, precum și despre primul mare eveniment dedicate Centenarului.

,,Recent a fost înființată, în temeiul prevederilor Ordonanței Guvernului României nr. 26/2000 privitoare la asociații și fundații, Asociația ,,Uniți pentru Satu Mare”, act de inițiativă civică și de voință comună a unor întreprinzători din mediul de afaceri privat ale municipiului și județului Satu Mare”, a declarat președintele Asociației, avocatul Dan Șuta.

,,Satu Mare pentru Centenar”

Primul obiectiv al Asociației ,,Uniți pentru Satu Mare” este sărbătorirea Centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, moment astral întru devenirea și reîntregirea României. Pentru aceasta asociația va organiza prima ei acțiune publică, desfășurată sub genericul ,,Satu Mare pentru Centenar” în zilele de 21 și 23 septembrie.

21 septembrie

Începând cu ora 15.00, în Sala Mare de spectacole a Teatrului de Nord din Satu Mare, va avea loc un simpozion la care sunt invitați să conferențieze domnul profesor universitar dr. Ioan Bolovan prorectorul Universității Babeș- Bolyai din Cluj Napoca, precum și reputatul actor, scriitor și regizor de teatru Dan Puric. Din cauza numărului limitat de locuri participarea la acest seminar va fi posibilă exclusiv pe baza invitațiilor care urmează să fie distribuite de către organizatori.

Duminică, 23 septembrie, marele eveniment dedicat Centenarului

Cu începere de la ora 13:00, din fața statuii Lupoaicei, din fața Muzeului Județean Satu Mare, va debuta parada portului popular din zona Sătmarului care cuprinde, evident, zonele folclorice ale Oașului, Codrului și Someșului, dar va evoca și tradițiile minorităților naționale din județ reprezentate de maghiari, șvabi, ucraineni și romi, în care tinerii sătmăreni vor etala inegalabila frumusețe a costumelor populare într-un melanj de forme, culori și ritmuri. Va fi o imagine cât se poate de elocventă a unei splendide diversități etnoculturale, expresie a unei trăiri superioare în care veșmântul grăiește de la sine despre cel care îl poartă.

Concerte și spectacole susținute de artiști de renume și focuri de artificii

În Piața din Centrul Nou, va avea loc un adevărat maraton artistic care va începe la ora 14:00 cu un spectacol oferit de Corul bărăbătesc din Finteușu Mare, va continua cu reprezentații ale unor ansambluri din cadrul Asociației Țării Oașului, Asociației „Codrenii”, Asociației „Avram Iancu” – filiala Satu Mare, precum și ale ansamblurilor minorităților naționale. Apoi, vor susține recitaluri renumiții rapsozi populari Mariana Anghel, Sava Negrean Brudașcu, Dinu Iancu Sălăjanu, Aurel Tămaș, pentru ca în ultima parte a zilei să concerteze trupete Desperados și Direcția 5. Ziua se va încheia cu un grandios foc de artificii, de aproximativ 15 minute.

 

 

11 comentarii

  1. alecu Răspunde

    Bravo, domnilor! In sfarsit !

    • Rachita Răspunde

      Numai securiști și doi ,trei fraieri cu bani.Lipseste se la #Rezist un reprezentant și de la asociația canină,Numai de bine.Asteptam o propunere de primar și președinte de CJ.

  2. Rodica Răspunde

    Pai, sa se ocupe asociatiile non-profit si cultural -religioase de evenimentele dedicate Centenarului , ca oficialitatile satmareane au alte prioritati ! De exemplu , sa se implice in organizarea si desfasurarea evenimentelor din 15 martie !Si uite asa , iar am ajuns sa….bag strambe si sa agat in ….minoritarii de la conducerea orasului si judetului !

    • y Răspunde

      Tu ai spus, nu eu. Nu știu, dacă ești așa ”marfă” de ce nu te implici mai mult. De aici de după tastatură crede-mă e mai simplu, dacă greșești asta este și mergi mai departe. Dar acolo imediat te taxează careva. Nici eu nu-s mulțumit de ei, dar eu am încercat vreo 15 ani, am și făcut câte ceva pentru comunitate și am obosit crede-mă. Și Maskulik ce revoluționar era acum 3-4 ani! Iar acum vezi și pe el ce poate și cât poate. Dar oricum e mai bine decât pe timpul lui Coica.

      • Norick Răspunde

        Pentru unii este mai bine. Dar de exemplu tanti Rocinante nu mai primeste portia de mancarica calduta zilnica de la D-l dottore.. ? ? ? ?
        Si cand femeia nu primeste portia… aiaiaiai este un fel de armageddon… ? ?

      • Rodica Răspunde

        Stai linistit , ca ma implic fara sa-mi dai tu sau altul acceptul! Te invit si pe tine s-o faci , ca un bun satmarean ce esti ! Da sa-ti lasi copilul de ….suflet acasa ( la Norocel ma refer) , pe el sa nu-l aduci , pana nu face cei ….sapte ani de-acasa !
        P.S. La faza cu …sCoica , ai dreptate !

        • y Răspunde

          Nu dau eu nici un accept, nu e treaba mea. Bravo ție atunci! Atât timp cât ne vedem de treaba noastră fiecare și încercăm să facem bine și măcar nu încercăm să facem rău dacă nu putem ajuta, atunci este bine.

  3. Ionica Răspunde

    Domnule primar …va rog curatati trotuarele pe strada Botizului de la AGO pana la intrarea mare la strand. Eu umblu cu bicicleta acolo aproape in fiecare zi… Praful ii de 10 cm…nu se mai poate…,Inghit in fiecare zi 1 kg de praf

    • Rodica Răspunde

      Stai putin , Ionica , acuma cauta primarul matura si-ti rezolva problema ; dispare tot praful de-acolo ! Si te mai trimite si la o cura de ozonoterapie sa-ti revii dupa praful inghitit!

  4. alex Răspunde

    Rodica care e problema ta?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.