PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

FOTO&VIDEO. Un bărbat a decedat după ce a vrut să cureţe o fântână. Cum a fost posibil

Unul dintre cei doi bărbaţi care au intrat astăzi să cureţe o fântână din localitatea Pomi a decedat la spital. Cel de-al doilea a fost scos conştient de către pompierii militari, dar se află în continuare internat.

 

Filmul evenimentului

Doi bărbaţi, de 37 şi 42 de ani, din judeţul Satu Mare, s-au angajat să cureţe o fântână. Ei au ajuns în localitatea Pomi, iar după o înţelegere cu proprietarul fântânii, au coborât să îşi facă treaba. După câteva minute, proprietarul a încercat să comunice cu cei doi, doar că niciunul nu i-a răspuns. Atunci, proprietarul s-a gândit că poate au păţit ceva, şi a sunat la 112. Specialiştii în situaţii de urgenţe s-au prins imediat despre ce e vorba şi au trimis la faţa locului ambulanţe şi pompieri pentru a-i scoate. În tot acest timp mai mulţi localnici au vrut să coboare după ei să îi scoată, dar li s-a atras atenţia că fără un echipament adecvat pot să rămână şi ei în fântână, deoarece nu există oxigen.

După ce au ajuns la faţa locului, pompierii i-au scos pe cei doi. Bărbatul de 42 de ani era conştient, dar ce de-al doilea, de 37 de ani, a fost scos în stop cardio respirator şi hipotermie. Cu toate că a fost resuscitat, el a decedat la spital.

 

Explicaţiile specialiştilor

Un specialist a explicat pentru PortalSM cum a fost posibilă această tragedie. Fântâna vaea o adâncime mai are de 9 metri, iar la o adâncime mai mare de cinci metri există riscul ca oxigenul să nu fie suficient, sau să fie eliberate alte gaze din subsol. Se pare că muncitorii nu au verificat acest lucru. De obicei persoanele care curăţă fântâni verifică prezenţa oxigenului la adâncime cu o flacără. Omul nu îşi poate da seama uşor de lipsa oxigenului. Dacă flacăra arde, înseamnă că există oxigen iar lucrările pot fi efectuate, dar dacă flacăra se stinge înseamnă că nu există suficient oxigen iar persoanele respective trebuie să părăsească imediat zona. Unii specialişti preferă să coboare o lumânare aprinsă în fântână înainte de a efectua lucrări. Dacă lumânarea arde pe fundul fântânii, lucrările pot continua.

Se pare că muncitorii n-au verificat cu atenţie dacă există suficient oxigen. Astfel, unul dintre ei a plătit cu viaţa.