Oameni de afaceri și universitari din mai multe judeţe ale Transilvaniei, inclusiv din Satu Mare, au solicitat, astăzi, oficialilor germani, sprijin pentru admiterea țării noastre în Spațiul Schengen.
Solicitarea a fost făcută la o conferință organizată la sediul UBB Cluj-Napoca de către Camera de Comerț Româno-German.
“Trebuie clarificată cât mai repede intrarea noastră în Schengen. În județele din zona de frontieră stă la vamă din ce în ce mai multă lume. Aveam o conferință, la Satu Mare, cu oameni de afaceri din Germania, Austria, Estonia, care erau surprinși că au fost nevoiți să stea ore în șir în așteptare. Ne-au și spus: dar voi nu sunteți în Uniunea Europeană?”, relatează reprezentanții unei organizații de business, citat de Ziua de Cluj.
“Olanda s-a opus constant intrării României în Schengen, iar Germania și Franța s-au folosit de acest alibi. Noi ne-am dotat frontierele, suntem al doilea contributor la Agenția Europeană pentru Gestionarea Cooperării Operative la Frontierele Externe, am acceptat fără comentarii refugiații, fără cote. Ni se tot spunea că trebuie să intrăm odată cu Bulgaria, de parcă am avea cătușe la mâini. Dacă noi facem progrese mai mari, de ce să nu intrăm?”, a remarcat ambasadorul României în Germania, Emil Hurezeanu.
“Ne dorim ca România să adere la Schengen la momentul potrivit, însă aceasta nu este doar o problemă tehnică, ea depinde și de mecanismul de cooperare și verificare al Comisiei Europene. Important este ca atunci când mai ai 200 m să nu alergi înapoi, ci înainte. Decizia este una politică, va trebui să aibă girul tuturor participanților. Propunerea este ca Schengen să fie aplicabil mai întâi la aeroporturi, apoi la spațiul maritim și apoi la cel terestru. România ar trebui să aibă strategia “pas cu pas”: să le rezolvăm pe rând până se rezolvă toate”, consideră Cord Meier-Klodt, ambasadorul Germaniei la București.