Ultima actualizare: azi, 11:56

Locale

Oamenii de afaceri din Satu Mare cer intrarea în Schengen

Oameni de afaceri și universitari din mai multe judeţe ale Transilvaniei, inclusiv din Satu Mare, au solicitat, astăzi, oficialilor germani, sprijin pentru admiterea țării noastre în Spațiul Schengen.

Solicitarea a fost făcută la o conferință organizată la sediul UBB Cluj-Napoca de către Camera de Comerț Româno-German.

“Trebuie clarificată cât mai repede intrarea noastră în Schengen. În județele din zona de frontieră stă la vamă din ce în ce mai multă lume. Aveam o conferință, la Satu Mare, cu oameni de afaceri din Germania, Austria, Estonia, care erau surprinși că au fost nevoiți să stea ore în șir în așteptare. Ne-au și spus: dar voi nu sunteți în Uniunea Europeană?”, relatează reprezentanții unei organizații de business, citat de Ziua de Cluj.

“Olanda s-a opus constant intrării României în Schengen, iar Germania și Franța s-au folosit de acest alibi. Noi ne-am dotat frontierele, suntem al doilea contributor la Agenția Europeană pentru Gestionarea Cooperării Operative la Frontierele Externe, am acceptat fără comentarii refugiații, fără cote. Ni se tot spunea că trebuie să intrăm odată cu Bulgaria, de parcă am avea cătușe la mâini. Dacă noi facem progrese mai mari, de ce să nu intrăm?”, a remarcat ambasadorul României în Germania, Emil Hurezeanu.

“Ne dorim ca România să adere la Schengen la momentul potrivit, însă aceasta nu este doar o problemă tehnică, ea depinde și de mecanismul de cooperare și verificare al Comisiei Europene. Important este ca atunci când mai ai 200 m să nu alergi înapoi, ci înainte. Decizia este una politică, va trebui să aibă girul tuturor participanților. Propunerea este ca Schengen să fie aplicabil mai întâi la aeroporturi, apoi la spațiul maritim și apoi la cel terestru. România ar trebui să aibă strategia “pas cu pas”: să le rezolvăm pe rând până se rezolvă toate”, consideră Cord Meier-Klodt, ambasadorul Germaniei la București.

 

17 comentarii

  1. M Răspunde

    dar de ca va trebuie schengen? nu ne-a zis tampitul de Ponta ca nu ne trebuie noua asa ceva, probabil asa gandeste si Dragnea.

    daca vreti pesede nu visati la schengen.

    • Cetățeanul turmentat Răspunde

      Stimabile,
      Dar de președintele Băsescu și de prim-miniștrii Boc și Ungureanu ai uitat?
      Ei ce-au făcut pentru a intra în Schengen?

      • M Răspunde

        ei nu au declarat public si oficial ca Romania nu are nevoie de Schengen. Prostanacul a zis ca, daca ei nu ne vor nici noi nu mai vrem.

        Bine a gandit?

        • Cetățeanul turmentat Răspunde

          Nu vreau să zic că nu vă cred, dar ați putea să îmi indicați, precizați articolul de presă în care e citat Ponta spunând că nu avem nevoie de Schengen?

          • cârcotaş

            Băi cetăţene!Cine ce să-ţi precizeze ţie tot felul de prostii?Ţi-am pus odată o întrebare privind elucubraţiile tale antibăsiste.Nu numai că nu mi-ai răspuns dar baţi câmpii cu antibăsismele tale în continuare.Tot îl bagi pe Băsescu în teme fără legătură cu el.Eşti frustrat rău.

          • Cetățeanul turmentat

            Tovarășul Băsescu a fost președinte 10 ani.
            Nu e chiar o mică perioadă.

          • Tineriada

            Whataboutismul e o tehnica de propaganda ruseasca, iar Cetateanul turmentat o foloseste cu succes pentru a spala PSD-ul de orice vina.

  2. pop Răspunde

    nu ii tara asta pregatita de asa civilizatie,daca a-r fi primita in spatiu contrabanda cu tigari imigrari ilegale,a-r exploda sa nu mai vb de traficul osenimii cu sarmale,carnati,toba miel etc, NICI NU MERITAM

  3. y Răspunde

    @cârcotaș, săracul @pop habar nu are ce înseamnă Schengen.

  4. Jan Răspunde

    Pina nu vom avea si noi un Viktor Orban al nostru la Bucuresti, occidentul ne va privi cu dispret !
    Lipsa de demnitate si fermitate la masa tratativelor, nu este orivita ca o virtute ci ca o slabiciune.

    Ce-i drept asta si este.
    Auzi ce poveste ca mai intii vom intra cu aeroporturile , dupa aceea cu porturile maritime si abia la Pastile cailor cu frontiera terestra.
    Bine ca toti emigrantii gata sa-si puna centura cu explozibil pe ei, sint orimiti pe toate caile si fara nici o conditie !!!

  5. y Răspunde

    Așa este @Jan cum spui. Am pățit eu personal în aeroportul Schiphol din Amsterdam. Când am aterizat la Amsterdam într-o delegație ne-au ținut în aeroport 90 de minute pentru verificări. Dar aici nu a fost vina poliției olandeze, ci a celei sătmărene pentru că au verificat identitățile tuturor și la Satu Mare vineri la ora 8.30 nimeni nu a ridicat telefonul! Decât la 9.30. La întoarcere iar ne-au ținut o oră, dar acum au venit și cu câinele să ne caute de droguri. Între timp același, dar absolut același polițai ajuta de zor la cărat bagaje fel de fel de călători, inclusiv un arab din ăsta mai ortodox cu vreo 4 neveste după el îmbrăcate bineînțeles adecvat cu burqa. Na, de atunci am eu pașaport maghiar, până atunci n-am vrut să cer, dar totuși să-ți facă percheziție corporală !!!

  6. IOANA Răspunde

    CU O MENTALITATE BALCANICA SI CU ATATA AROGANTA SI PARSIVITATE N-O SA INTRAM IN VECI ….

    MERITAM SOARTA ………….

  7. Pavel Răspunde

    Asta ne mai trebuie noua Schengen, si apoi suntem complet condusi si subjugati de straini !!!

  8. Geo Răspunde

    Ce ne-am ales cu intrarea in Nato si UE?. Profita altii la greu de noi. Am devenit slugile su prostii altora. Desteptati-va Romani macar acum in anul centenarului si nu va mai lasati prostiti, fraieriti, cumparati si condusi de altii !!!

  9. obiectiv Răspunde

    Am vrut în UE necondiţionat iar după ce ne-am văzut cu supermarketuri şi mall-uri pe care le-am cerut imperativ acum vrem şi demnitate,respectiv să-şi umple respectivele cu marfă românească.Şi săraci şi cu pretenţii.Eu nu zic că n-ar fi bine dar trebuia ştiut de la început ce şi cum.Acum unii ar vrea ca demnitatea să ne-o recupereze Dragnea.Veci!

  10. Drept Răspunde

    Ne arunca aici toate gunoaiele lor, rusine, sa intre Dsv-ul in Sipermarketuri ar constata ca absolut toate produsele provenite din import sunt cancerigene, vezi Polonia, etc., etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.