PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Romeo Nicoară: Referendumul nu ajută societatea românească, este inutil

Deputatul PNL de Satu Mare, Romeo Nicoară, este tranșant când vine vorba de referendumul pentru familie, spunând că toată această dezbatere nu ajută cu nimic societatea românească. Totodată, liberalul a declarat că referendumul este inutil, ,,la fel ca și prezența domnului Dragnea în politica românească”.

,,Dintru început aș dori să spun că mă consider un membru onest al comunității sătmărene, susțin familia pentru care în Parlament am sprijinit legi concrete, am copiii de care mă bucur să-i văd crescând în spiritul libertății, cu o gândire critică, implicați și integrați în comunitatea noastră.

Cred în același timp că acest refendum din weekendul 6-7 octombrie este perfect inutil, la fel ca și prezența domnului Dragnea în politica românească.

Știu că sunt frați români de toate etniile și confesiunile care au intrat în această dezbatere, cu gând bun. Dar, dragii mei, nimeni nu ne amenință azi! În afară de guvernarea incompetenă! Ne cunoaștem toți valorile și principiile, nu ne atacă nimeni și, în același timp, știu că românii sunt un popor tolerant.

De aceea mi se pare o maximă dovadă de cinsim și nepăsare din partea unor politicieni și lideri de ocazie să distragă atenția de la problemele reale ale României organizând un referendum pe acest subiect. Mai mult, este revoltător să vezi acești lideri lansând mesaje de ură și de manipulare, doar pentru a instiga români contra români, români contra europeni.

Pe lângă chestiunile de valori, România are deja un cadru clar stabilit pe care nimeni nu îl pune la îndoială, în care se regăsesc toți, de orice orientare:

⁃        Legislația actuală este arhisuficientă în reglementarea acestei aspect, Codul Civil la art. 258 prevede clar că o familie se întemeiază pe căsătoria dintre un barbat și o femeie. Nimeni în 30 de ani, în toată istoria noastră post decembristă, și de peste 150 de ani de când există coduri civile, nu a avut intenția de a modifica acest aspect.

⁃        Mai mult, decizia Curții Constituționale din România, nr.  534, de anul acesta, din 18 iulie 2018, arată că, fără a amenința în vreun fel familia în sens tradițional, cuplurile de același sex pot beneficia de drepturile lor. Curtea lămurește cu multă claritate, în baza Cartei drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene, a Convenției Europeane privind apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, dar și în baza art. 26 din Constituția României, în cazul Coman-Hamilton, situația cuplurilor de același sex despre care spune că: “au dreptul de a-și exprima personalitatea în interiorul acestor relații și de a beneficia în timp și de mijloacele prevăzute de lege de recunoaștere legală și judiciară a drepturilor și îndatoririlor corespunzătoare”, cum ar fi: dreptul la moșteniri, partaj, drepturi succesorale, etc. Această decizie, foarte umbrită în plan mediatic în România, arată, în fapt INUTILITATEA juridică a acestui referendum.

Atunci de ce au lăsat unii politicieni să se așeze nori de fum peste România, speculând emoțional Referendumul?

 

⁃        Cumva, este vorba de un exercițu electoral de mobilizare al baronilor lui Dragnea?

⁃        E cumva vorba de o învrajbire a societății românești, TOCMAI în anul Centenarului, exact în anul în care trebuia să fim uniți și solidari în sărbătorirea României Moderne?

⁃        Nu e cumva, de fapt, vorba de trecerea “pe repede-înainte” a legii exploatarii gazelor offshore din Marea Neagră și de “mătrășirea” a peste 40 de miliarde de dolari din averea țării, cât noi privim în alta direcție?

⁃        Sau poate vor să ascundă modificarea legii 304 a organizării judiciare, prin care Tov. Dragnea încearcă să schimbe modalitatea de alcătuire a completelor de 5 judecători la ÎCCJ, pentru a-și scăpa pielea?

⁃        Sau poate nu mai știm ce să facem cu cei 43 de milioane de Euro din organizare, prin spitale și școli, deși tocmai azi am aflat că vor fi concediați 4000 de profesori și cadre auxiliare ?

Cred cu tărie că membrii și colegii mei din PNL ar trebui să se poziționeze liber, fără a cădea pradă norilor de fum, și să aleagă dacă merg sau nu la vot conform propriei conștiințe.

Eu refuz, însă, să particip la prostirea pe față de către niște politruci a unei generații de oameni cintiți din România, cu un vot despre nimic”.

Romeo Nicoară

Deputat PNL, Satu Mare