PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

FOTO. Sătmăreanca Lavinia Pop, premiu special la un concurs internațional

Asociația Națională de Folclor din România, Uniunea Mondială de Folclor și Fundația Culturală „Șopterean” au organizat în perioada 1-2 noiembrie cea de-a III- a ediție a Festivalului – Concurs Internațional de Interpretare a Cântecului Popular, „Petre Săbădeanu”.

Evenimentul a avut loc în Sala Mare a Palatului Culturii din Târgu Mureș și a fost susținut de către Consiliul Județean Mureș, respectiv Consiliul Local și Primăria comunei Sântana de Mureș.

Juriul a fost format din: Dorel Cosma- președintele Uniunii Mondiale de Folclor (IGF), interpreta de muzică populară – Leontina Pop, creatoarea de artă tradițională – Virginia Linul, interpreta de muzică populară – Dorina Oprea, interpretul și inițiatorul festivalului – Nelu Șopterean și managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare – Robert Laszlo.

După preselecție au rămas în concurs 12 soliști, fiecare concurent la festival a interpretat două cântece: o doină sau o baladă și un cântec ritmat cu acompaniamentul orchestrei profesioniste „Cununa de pe Someș”.

Sătmăreanca Lavinia Pop, solistă în cadrul Ansamblului Folcloric al Județului „DORURI SĂTMĂRENE” a obținut un Premiu Special, fiind remarcată printre zecile de concurenți, ca fiind o voce care promite.

Petre Săbădeanu a publicat 20 de cărți, a fost autorul a 300 de articole apărute în reviste de profil, a susținut 500 de referate în domeniul economiei agriculturii și dezvoltării rurale la diverse simpozioane și sesiuni științifice în țară și străinătate.

Petre Săbădeanu s-a născut la 2 noiembrie 1933 în comuna Sântana din judeţul Mureş. A crescut cu dragostea pentru melosul popular, zona folclorică a Văii Mureșului fiind o zonă deosebit de frumoasă, bogată în folclor, pe care el a reprezentat-o cu atâta strălucire. S-a făcut remarcat în timpul studenţiei alături de Ansamblul de cântece şi dansuri al studenţilor din Bucureşti, debutând în anul 1954.  Primele înregistrări le-a realizat cinci ani mai târziu (1959) cu orchestra de muzică populară a Radiodifuziunii.

Pe parcursul anilor a înregistrat peste 100 de piese: doine, învârtite, purtate, hațegane, cântece de nuntă, de cătănie, de petrecere și romanțe.

Sursa: CJPCT

Exit mobile version