PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Alianța Vestului este oficială! Orașele din Transilvania care se separă de București

Primarii Nicolae Robu, Emil Boc, Gheorghe Falcă şi Ilie Bolojan au semnat sâmbătă, la Timişoara, documentele de înfiinţare a Alianţei Vestului, iniţiativă prin care se doreşte atragerea de fonduri europene pentru dezvoltarea economică a zonei de vest. Astfel, principalele orașe din Transilvania nu vor mai fi nevoite să aștepte după Capitală.

Printre obiectivele asumate de AVE se regăsesc îmbunătăţirea radicală a mobilităţii între cele patru oraşe, accelerarea realizării proiectelor de autostrăzi Transilvania, Via Carpathia, Timişoara- Belgrad, dezvoltarea unei conexiuni de trenuri de mare viteză între cele patru oraşe, dezvoltarea unei reţele de transport public interregional şi intraregional, creşterea mobilităţii ecologice în zona metropolitană prin proiecte de tip tren, tramvai, troleibuz, autobuz electric, metrou metropolitan, susţinerea legii parteneriatului public-privat pentru proiecte de infrastructură, construirea a câte unui spital regional la Cluj şi la Timişoara.

“Am decis să creăm un for informal pentru schimburi de idei şi de experienţă între noi, edilii oraşelor în cauză şi între administraţiile publice locale pe care le conducem, dar şi de cooperare pe proiecte mari, în primul rând de conectivitate de mare viteză, dar şi în domeniile cultură, educaţie, sănătate, turism, sport, securitate şi dezvoltare, în sens larg”, a anunţat Nicolae Robu.

Edilul din Timişoara a subliniat că semnarea de sâmbătă de la sediul Primăriei Timişoara este documentul – temelie al Alianţei Vestului. Alianţa Vestului transmite un mesaj de responsabilitate, spune şi Gheorghe Falcă, primarul din Arad.

“Alianţa Vestului doreşte să transmită un mesaj de responsabilitate. AVE salutul roman este asumarea noastră de oameni care vrem să trăim responsabil. Vorbim foarte concret de stabilitate. Acest proiect înseamnă o fundaţie pentru cele trei direcţii din platforma noastră. Este important când vorbim de obiective să conştientizăm necesitatea. De aceea, îndemeindu-ne această platformă, noi, primarii oraşelor Timişoara, Oradea, Arad, Cluj – Napoca asumăm o responsabilitate”, a spus Falcă.

Iniţiativa celor patru primari nu legătură cu separatismul teritorial, a subliniat şi Emil Boc.

“Aş vrea să vă spun ce nu este această iniţiativă. Această iniţiativă nu are niciun fel de legătură cu niciun fel de proiect de separatism teritorial sau de a pune sub semnul întrebării statul unitar român. Acest proiect nu este îndreptat împotriva guvernului de la Bucureşti, ci dimpotrivă, împreună să avem o Românie mai puternică şi mai bogată”, a declarat Emil Boc.