Ultima actualizare: azi, 13:20

Locale

Alianța Vestului este oficială! Orașele din Transilvania care se separă de București

Primarii Nicolae Robu, Emil Boc, Gheorghe Falcă şi Ilie Bolojan au semnat sâmbătă, la Timişoara, documentele de înfiinţare a Alianţei Vestului, iniţiativă prin care se doreşte atragerea de fonduri europene pentru dezvoltarea economică a zonei de vest. Astfel, principalele orașe din Transilvania nu vor mai fi nevoite să aștepte după Capitală.

Printre obiectivele asumate de AVE se regăsesc îmbunătăţirea radicală a mobilităţii între cele patru oraşe, accelerarea realizării proiectelor de autostrăzi Transilvania, Via Carpathia, Timişoara- Belgrad, dezvoltarea unei conexiuni de trenuri de mare viteză între cele patru oraşe, dezvoltarea unei reţele de transport public interregional şi intraregional, creşterea mobilităţii ecologice în zona metropolitană prin proiecte de tip tren, tramvai, troleibuz, autobuz electric, metrou metropolitan, susţinerea legii parteneriatului public-privat pentru proiecte de infrastructură, construirea a câte unui spital regional la Cluj şi la Timişoara.

“Am decis să creăm un for informal pentru schimburi de idei şi de experienţă între noi, edilii oraşelor în cauză şi între administraţiile publice locale pe care le conducem, dar şi de cooperare pe proiecte mari, în primul rând de conectivitate de mare viteză, dar şi în domeniile cultură, educaţie, sănătate, turism, sport, securitate şi dezvoltare, în sens larg”, a anunţat Nicolae Robu.

Edilul din Timişoara a subliniat că semnarea de sâmbătă de la sediul Primăriei Timişoara este documentul – temelie al Alianţei Vestului. Alianţa Vestului transmite un mesaj de responsabilitate, spune şi Gheorghe Falcă, primarul din Arad.

“Alianţa Vestului doreşte să transmită un mesaj de responsabilitate. AVE salutul roman este asumarea noastră de oameni care vrem să trăim responsabil. Vorbim foarte concret de stabilitate. Acest proiect înseamnă o fundaţie pentru cele trei direcţii din platforma noastră. Este important când vorbim de obiective să conştientizăm necesitatea. De aceea, îndemeindu-ne această platformă, noi, primarii oraşelor Timişoara, Oradea, Arad, Cluj – Napoca asumăm o responsabilitate”, a spus Falcă.

Iniţiativa celor patru primari nu legătură cu separatismul teritorial, a subliniat şi Emil Boc.

“Aş vrea să vă spun ce nu este această iniţiativă. Această iniţiativă nu are niciun fel de legătură cu niciun fel de proiect de separatism teritorial sau de a pune sub semnul întrebării statul unitar român. Acest proiect nu este îndreptat împotriva guvernului de la Bucureşti, ci dimpotrivă, împreună să avem o Românie mai puternică şi mai bogată”, a declarat Emil Boc.

 

22 comentarii

  1. dr storm Răspunde

    bravo lor!

  2. Altu Răspunde

    Doamne dă, primul pas pt autonomia Transilvaniei. Multă m..e PSD,la asta ați dus cu politica voastră. Satu Mare trebuie să adere la această coaliție, Gabor ai inceput bine nu dezamăgi, lasă UDMR la o parte și urmărește interesul nostru al cetățenilor. Forzza autonomie,m..e București și PSD

  3. Laci Răspunde

    Gabor nu s-o putut lipi de ei ???

  4. Nelu Răspunde

    Bravo celor 4 primari si initiativei lor,numai ca nici unul nu a zis nimic de vreo autonomie a Transilvaniei,…asa ca……mai usor cu “forzza autonomie”.

  5. Robu' Răspunde

    BRAVO! Asa sa fie! Scapam de leprele alea parazite si de toti ghiolbanii primitivi!

    • Libertate pt Ardeal Răspunde

      Nelu esti un Rahat cu ochi , Într-o Transilvanie liberă vom căpăta un alt statut la Bruxelles. Aici nu se fură, nu se omoară. Oamenii sunt drepți, cumpătați, poate puțin mai lenți, dar asta e cauzată de înălțimi. În Ardeal aerul e mai rarefiat… Europeni printre europeni vom fi. Ce mi se pare ciudat e că cei care cer, sau care agreează ideea de independență a Transilvaniei sunt și pro-europeni convinși. E OK să fii săracul bogaților, însă nu mai e în regulă când ești bogatul săracilor.

  6. ionica Răspunde

    Muie Bucuresti si la toti tiganii din Valahia……
    Ardealu-i fruncea

  7. Jan Răspunde

    Sustin si eu ideea ca primarul nostru ar trebui de indata sa ceara acceptul de a intra in alianta.
    Problema e ca nu sint sigur ca ne-ar accepta.
    Orice fonduri obtinute s-ar imparti la mai multi.
    Nu stiu daca le-ar conveni.
    Dar trebuie facut demersul.
    Am mai spus-o si alta data, necazul nostru e ca nu sintem situati pe un nod de legatura intre mari orase, sintem undeva ” la marginea imoeriului “

    • Jan Răspunde

      Erata: …imperiului.

    • y Răspunde

      @Jan, am mai spus-o și cu altă ocazie. Amu’ culege roadele “muncii” udemereul. Acum e maaare nevoie să treacă prin parlament legile pesede-aldeului. Nu cred că se rscă careva. Plus că, dacă ai observat și tu, cei patru mândri primari sunt peneliști. Deoacamdată. De aia nu este de exemplu nici primarul de Zalău pe firmanentul ăsta. Dar nu este o prostie ce spui. Dar că nu este oportună. Maid în campania electorală, când trebuie promise chestii la bobor. Vezi și la locale s-au promis două parcări etajate, maaaari. Pe Kogălniceanu și în spate la Someșul. Ceva mișcare? Maid la anul. Mare kurvă-i politika asta!

  8. y Răspunde

    @Jan, am mai uitat un lucru. Nu cred că vreun politician ungur cu toate țiglele pe cap se riscă să fie etichetat separatist, așa în anul Centenarului. Că deja și despre ăștia 4 veseli se spune că sunt vânzători de neam și de țară, trădători sau alte bazaconii.

    • Altu Răspunde

      Încă nu se spune nimic cu voce tare despre autonomie,dar dacă PSD va continua cu aceași politica se va cere tot mai vehement acest lucru. In Ardeal PSD nu are mare putere și nu e corect că suferim toți pt alegerile sudiștilor. Nu pare interesant că orașele cu primari nonpsd se dezvolta mai mult?Lucrul ăsta ar trebui să dea de gândit alegătorilor. Și la noi in Satu Mare lucrurile merg în direcția bună dar vor fi probleme pt că guvernul a tăiat din fondurile locale.

      • y Răspunde

        @Altu, problema este că dacă așa se continuă vor fi probleme serioase cu banii. Inclusiv PSD nu va mai avea bani de pomeni, degeaba este la putere, iar de onorat ceva promisiuni electorale nici atâta. Marea problemă este că foarte multă lume încă votează aiurea (de fapt nici eu nu știu cu mama măsii mai votează așa când și ei văd că nu e bine). Dar primarul a spus, popa a spus șamd. În Europa secolului XXI de care teoretic aparținem și noi așa ceva este anacronic. Ar trebui modificat legea bugetului în sensul că o parte din bani să fie la dispoziția autorității locale nu să tot aștepți și să te milogești. Primăria sau județul vede cum stă și își poate dimensiona bugetul și proiectele. Eu cred că Bucureștiului în convine situația. Dacă ca reacție se vor găsi voci care vor spune că Boc, Robu sau ceilalți sunt separatiști o să mor de râs.

        • Altu Răspunde

          Trebuie o autonomie financiară. Se știe că ardelenii sunt mai buni gospodari și această regiune s-ar dezvolta mai mult. De ce să îi ținem în spate pe cei care taie frunze la câini. De ce să așteptăm mila guvernului ,se știe că PSD are boală pe noi că nu au voturi multe în Ardeal. Da, acum vor zice ciumații că opoziția vrea să rupă țara etc.

      • x-ulescu Răspunde

        Este cea mai mare gresala sa ne credem unii mai destepti decat altii,fiecare are defecte si calitati ,dar impreuna reprezinta o forta. Dupa independenta Transilvaniei va urma disparitia romanilor din aceasta zona . Transilvania singura nu se poate apara de invadatori

        • Altu Răspunde

          Oricum românii dispar din România, și românii sunt cei care îi fugăresc,nu ungurii, secuii,etc.

        • Lucut Vasile Răspunde

          Mama da ce prost esti tu nu cunosti istorie, in transilvania au trait maghiari si romani si sasi si tigani sute de Ani inpreuna, bunicul meu zicea CA este mult mai bine sub imparatul austro ungar decat sub asuprirea guvernului de la Bucuresti dupa pseudo marea unire guvernele care au urmat dupa marea unire iau asuprit ingrozitor pe romani I din Transilvania

    • Jan Răspunde

      #y , multumesc pt observatii si considerente.
      Trebuie si “boborul” sa depaseasca odata chestia asta cu autonomia si ruperea Transilvaniei.
      Este o placa uzata.
      Intr-o Uniune Europeana nu mai e loc de reconfigurari de frontiere.
      Exemplul cel mai apropiat in timp este Catalonia.
      O incer are de separare respinsa de toata Europa.
      Revin : in cazul de fata e vorba o forma juridica acceptata de UE pentru a putea solicita fonduri.
      UDMR-ul viseaza multe si se trezeste dimineata la realitate.
      Asta nu inseamna ca noi nu trebuie sa stam de veghe !

  9. Libertate pt Ardeal Răspunde

    Nelu esti un Rahat cu ochi , Într-o Transilvanie liberă vom căpăta un alt statut la Bruxelles. Aici nu se fură, nu se omoară. Oamenii sunt drepți, cumpătați, poate puțin mai lenți, dar asta e cauzată de înălțimi. În Ardeal aerul e mai rarefiat… Europeni printre europeni vom fi. Ce mi se pare ciudat e că cei care cer, sau care agreează ideea de independență a Transilvaniei sunt și pro-europeni convinși. E OK să fii săracul bogaților, însă nu mai e în regulă când ești bogatul săracilor.

    • Nelu Răspunde

      ‘RAHAT CU OCHI esti tu; Credeam ca exprimi o parere mai….europeana dar bati campii. Are dreptate in ce spune Jan. Mai gandeste si cu capu nu numai cu ….dosu.

  10. x-ulescu Răspunde

    Cred ca romanii au memorie scurta ! oare boculet nu a fost prim ministru in romania ?? cati ani ? cat a alocat zonei asteia fata de restu tarii , cine stie sa puna aici in procente! boc membri in pnl …facea reclama electorala infractoarei ..condamnate elena udrea !!! bataie de joc pt pnl-isti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.