PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Preoții, somați să nu își depășească granițele parohiale. Amenzi de 1.000 de lei

Preoții ortodocși au fost somați de Episcopie să nu își depășească granițele parohiale, altfel riscă să fie sancționați cu amenzi ori cu transferul într-o parohie inferioară.

Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului anunță o serie de măsuri pentru a preîntâmpina imixtiunile preoților în parohii sau cel puțin pentru a limita astfel de acțiuni.

,,Înmormântările vor fi efectuate de preotul de care aparține defunctul din punct de vedere teritorial. Alt preot, la invitația familiei, poate participa la înmărmântare doar cu acordul preotului paroh. Unde sunt mai mulți preoți la o parohie, preotul de serviciu va săvârși serviciile religioase, iar orice invitat va cere acordul preotului de serviciu”, se arată într-o circulară emisă de Episcopie.

De asemenea, preoții vor trebui să fie atenți și la sărbătorile religioase.

,,La mersul cu Sfânta cruce în perioada Bobotezei, fiecare preot va respecta limitele teritoriale ale parohiei sale. În cazuri excepționale un preot poate merge într-o parohie învecinată să sfințească locuința unei rude sau prieten apropiat, doar la invitația expresă a familiei și cu acordul preotului paroh. Nu se vor săvârși niciun fel de servicii religioase în afara granițelor parohiale, decât cu anunțarea și aprobarea prealabilă a preotului paroh al parohiei în care urmează să se săvârșească serviciul religios (Sfeștanie, Taina Sf. Maslu, Spovedanie etc.)”.

Și preoții care deservesc instituții trebuie să respecte unele reguli, altfel riscă amenzi usturătoare.

,,Preoții care deservesc instituțiile Poliție, Jandarmerie, Penitenciar, Armată, Spitale, nu vor săvârși înmormântări decât cu preotul de unde aparține defunctul. De asemenea, nu au voie să săvârșească Cununie și Botez decât la angajații instituției pe care o reprezintă, la fiecare caz anunțând Protopopul locului. Aprovizionarea Bisericilor sau Capelelor aparținătoare acestor instituții cu lumânări, vin și calendare se va face doar de la Protopopiat”.

Sancțiuni drastice

Pe lângă amenzi, preoții care nu vor respecta aceste reguli sau mai mult se va constata că sunt recidiviști, ar putea risca transferul la o parohie inferioară.

,,Preoții care vor face imixtiune prin săvârșirea de servicii religioase în alte parohii, la mersul cu Sfânta Cruce sau dacă vor înmormânta persoane care nu aparțin de parohia lor, vor fi sancționați prin reținere din salar de către Protopopiat cu suma de 1.000 de lei, din care 500 de lei se vor opri la Protopopiat și 500 de lei vor fi direcționați în fondul Parohiei păgubite, al cărei teritoriu a fost încălcat, practică deja existentă în unele protopopiate. Recidiva se va sancționa cu canon de post și pocăință pentru 30 de zile la o mănăstire sau transferul într-o parohie inferioară”.

De rezolvarea reclamațiilor de imixtiune se va ocupa Protopopiatul, care va aduce la cunoștința Episcopiei situațiile apărute cu propuneri de sancționare.