Ultima actualizare: azi, 22:26

Locale

Preoții, somați să nu își depășească granițele parohiale. Amenzi de 1.000 de lei

Preoții ortodocși au fost somați de Episcopie să nu își depășească granițele parohiale, altfel riscă să fie sancționați cu amenzi ori cu transferul într-o parohie inferioară.

Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului anunță o serie de măsuri pentru a preîntâmpina imixtiunile preoților în parohii sau cel puțin pentru a limita astfel de acțiuni.

,,Înmormântările vor fi efectuate de preotul de care aparține defunctul din punct de vedere teritorial. Alt preot, la invitația familiei, poate participa la înmărmântare doar cu acordul preotului paroh. Unde sunt mai mulți preoți la o parohie, preotul de serviciu va săvârși serviciile religioase, iar orice invitat va cere acordul preotului de serviciu”, se arată într-o circulară emisă de Episcopie.

De asemenea, preoții vor trebui să fie atenți și la sărbătorile religioase.

,,La mersul cu Sfânta cruce în perioada Bobotezei, fiecare preot va respecta limitele teritoriale ale parohiei sale. În cazuri excepționale un preot poate merge într-o parohie învecinată să sfințească locuința unei rude sau prieten apropiat, doar la invitația expresă a familiei și cu acordul preotului paroh. Nu se vor săvârși niciun fel de servicii religioase în afara granițelor parohiale, decât cu anunțarea și aprobarea prealabilă a preotului paroh al parohiei în care urmează să se săvârșească serviciul religios (Sfeștanie, Taina Sf. Maslu, Spovedanie etc.)”.

Și preoții care deservesc instituții trebuie să respecte unele reguli, altfel riscă amenzi usturătoare.

,,Preoții care deservesc instituțiile Poliție, Jandarmerie, Penitenciar, Armată, Spitale, nu vor săvârși înmormântări decât cu preotul de unde aparține defunctul. De asemenea, nu au voie să săvârșească Cununie și Botez decât la angajații instituției pe care o reprezintă, la fiecare caz anunțând Protopopul locului. Aprovizionarea Bisericilor sau Capelelor aparținătoare acestor instituții cu lumânări, vin și calendare se va face doar de la Protopopiat”.

Sancțiuni drastice

Pe lângă amenzi, preoții care nu vor respecta aceste reguli sau mai mult se va constata că sunt recidiviști, ar putea risca transferul la o parohie inferioară.

,,Preoții care vor face imixtiune prin săvârșirea de servicii religioase în alte parohii, la mersul cu Sfânta Cruce sau dacă vor înmormânta persoane care nu aparțin de parohia lor, vor fi sancționați prin reținere din salar de către Protopopiat cu suma de 1.000 de lei, din care 500 de lei se vor opri la Protopopiat și 500 de lei vor fi direcționați în fondul Parohiei păgubite, al cărei teritoriu a fost încălcat, practică deja existentă în unele protopopiate. Recidiva se va sancționa cu canon de post și pocăință pentru 30 de zile la o mănăstire sau transferul într-o parohie inferioară”.

De rezolvarea reclamațiilor de imixtiune se va ocupa Protopopiatul, care va aduce la cunoștința Episcopiei situațiile apărute cu propuneri de sancționare.

34 comentarii

  1. Militia Ortodoxa Răspunde

    Preotii sunt somati de superiori lor…Sf Pavel..Ioan…Luca..ba chiar insusi Hristos a revenit pe pamant sa le spuna..sa nu paraseasca limita teritoriala a parohiei..sa nu inmormanteze pe altii..sa cumperi vin lumanari si anafura doar de la SFANTUL DANIEL..ca deh altfel o sa iasa rau..ii dau afara ii raspopesc si o sa arda in iad preoti ce fac altfel..nu va e rusine ma flamanzilor..ma caini infometati dupa bani si avere..prostiti lumea sa va imbogatiti voi..mertzane..case..concedii ..pe ce bani..pe ai prostilor/credulilor..voi vorbiti de smerenie..cumpatare..iubirea aproapelui..inviere..etc..asta ati invatat la scoala farisei ce sunteti..IUDE ce ati tradat pentru niste lei…RUSINE RUSINE RUSINE SA VA FIE..

  2. Ardelean Răspunde

    Musai sa se faca reguli si pe aici…ca doar tot un fel de crima organizata e si asta. Unde ajungem daca fiecare popa coliturghiseste pe unde vrea muschiu lui? Ii poate trece prin cap sa inceteze cu tributu la socolan si la danyboy….blasfemie curata

  3. Anittta Răspunde

    E vorba numai de bani! Biserica ortodoxă română a devenit un simplu atelier de prestări servicii religioase. Cata vreme păcătosul de Iustin va sta in fruntea Episcopiei, biserica va rămâne în derivă. Dezgustător spectacol! Si te mai miri ca la biserica merg doar babele?

    • Un om Răspunde

      Asta sa o crezi tu că merg doar babele după cum spui mătăluță la biserică. Dar ia spune-mi dumneata că văd că ști să arunci cu noroi in biserica ortodoxă, de cea catolică și de afacerile ei ce spui? Dar de preoții catolici pedofili și homosexuali?????

      • cetatean Răspunde

        De ce te intereseaza ce face vecinu sau altul,curatenia trebuie sa o avem in curtea noastra, noi nu avem homo in biserica ex Pomohaci, bungii de la Husi etc .Tu vrei sa ii scuzi pe ortodocsi ca si catolicii ar avea probleme, da nu-i treaba ortodocsilor problemele catolicilor si nici a magarului de unde beau oile apa !!Ai inteles omule !!!! Problema cea mai grava este foamea de bani si nerusinarea cu care preoti vorbesc fara jena dupa fiecare slujba despre BANI ! RUSINE

      • Ar Răspunde

        Nu doar babele…mai sunt si neprihanitii la minte, ca doar orice turma are, pe langa oi, si asini.

  4. Politia BOR Răspunde

    ”…la mersul cu Sfânta Cruce sau dacă vor înmormânta persoane care nu aparțin de parohia lor, vor fi sancționați prin reținere din salar de către Protopopiat cu suma de 1.000 de lei, din care 500 de lei se vor opri la Protopopiat și 500 de lei vor fi direcționați în fondul Parohiei păgubite, al cărei teritoriu a fost încălcat, practică deja existentă în unele protopopiate. Recidiva se va sancționa cu canon de post și pocăință pentru 30 de zile la o mănăstire sau transferul într-o parohie inferioară”. ”PAROHIEI PAGUBITE “?????????????????????????? Si care este ”paguba” ?? Dar ”Mersul cu Sfanta Cruce” si ”inmormantarile” n-ar trebui sa se faca gratuit de catre preot ??Ati luat-o razna rau de tot !!

  5. Ardelean Răspunde

    Gratuit? Ce-am mai ras….:). Pai grasunu de popa de la jandarmi nici acum nu o terminat de numarat banii de la colindatul si aruncatul cu apa pe pereti de pe la puscarie si militzia locala, si tu vrei gratuitati?

  6. Satmarean Răspunde

    Iar reușește șeful Episcopiei Maramureșului să îndepărteze credincioșii de biserică! Unde scrie în Biblie că este interzis ca un credincios să meargă la ce preot dorește sau la ce biserică dorește! Dacă tot e vorba de BANI, atunci să știe șeful Episcopiei Maramureșului sau cine mai dă astfel de ordine tâmpite, că orice credincios are DREPTUL să își dea banii lui, la orice biserică dorește și la orice preot dorește! S Ă ȘTIE ȘEFII preoților că eu, ca și om care MUNCESC CINSTIT am DREPTUL SĂ DAU BANII MEI ORIUNDE DORESC, NU ACOLO UNDE VOR EI! ATÂTA TIMP CÂT EU DAU BISERICII DIN BANII MEI, ȘI NU BISERICA ÎMI DĂ MIE BANI, BISERICA NU ARE DREPTUL SĂ-MI DEA DISPOZIȚII UNDE SĂ-MI DAU BANII!!

    • y Răspunde

      @Satmarean, foarte corect. Dar ar putea frumos să plătească taxe și impozite cum faci tu sau eu sau oricare om de rând. Atunci prin absurd aș putea să fiu și eu de acord cu epistola asta. Nimeni nu este mai presus de lege, scrie în Constituție.

  7. Leviticul Răspunde

    “Atata timp cat exista o biserica ce-si pune speranta in avutie, Iisus nu se afla acolo.” Papa Francisc in documentarul “Pope Francis a man of his word”.

  8. Nae Răspunde

    Biserica este un lacas pentru rugaciuni, la fel este sufletul credinciosilor, Isus nu ar binecuvanta perceperea de taxe pentru credinta.

  9. cetatean Răspunde

    Sunt curios daca O biserica din jud SM a platit impozit in 2018 !!!indiferent de religie !!!!

    • altu fără bmw Răspunde

      Știi bine că sunt scutiți. Mare porcărie. Iar Anaf-ul fugărește babele cu pătrunjelul prin piață. Dar noi să le tot dăm bani.

  10. cetatean Răspunde

    RUȘINOS COMUNICAT! reflectă adevărul dureros, episcopia și șefii bisericii sunt interesați doar de BANI!

  11. gheorghe Răspunde

    Foamea,foamea este mareeee.Foamea de bani,bineințeles.La început de an,la munca.(undeva pe str. Lucian Blaga)…Vine un tip (trimis de preotul din Curtuiuş)cherchelit,nebărbierit si cam prost imbrăcat care întreabă
    -Cine-i şeful aici?
    -Pai da umneata cine ești tu și ce cauți aici ??
    -Mo trimis ,,părintele”și vrea sa ştie cănd poate veni,,cu sfințitul”ca sunteți în ,,teriroroul nostru”.
    -Inginerul şef îi explica,,şefului nostru îi place un alt popa care a fost ieri ,,la sfințit”.
    Și uite aşa am devenit ,,sfințiți”indiferent ca noi avem o viață sfântă sau nu.Așa o fi?sau este doar un obicei strămoşesc.Dar de ce oamenii iau lucrurile,,sfințite”de popă și le arunca la gunoi?
    Oamenii zic așa, ,sa nu aruncam pomul de Crăciun pana nu vine popa cu sfințitul”.Pai dacă pomul este sfințit de ce îl arunci la gunoi după ce merge popa…Un lucru sfințit trebuie sa aibă un loc de cinste în casa ta…
    Ce am scris este o realitate tristă a zilelor noastre pentru că oamenii ,,nu cunosc putere și nici voia lui Dumnezeu”.

  12. cârcotaş Răspunde

    Tot ce-i de reţinut este că în lumea asta există ,,parohii inferioare” unde,probabil,credinţa nu este în largul ei iar preotul ar trebui să se simtă ruşinat a sluji.Sau?

  13. Nimeni Răspunde

    O observatie, la ce venituri au , mia de lei e fix pix. Alta observatie, chiar credeti ca cineva va da vreo amenda? Alta obsevatie …

  14. Unul Răspunde

    PAROHIILE AU DECLARAȚII LA ANAF ???. I-a să verifice amănunțit veniturile reale a popilor !!!.

  15. Ra Răspunde

    Rusine, am ajuns sa transformam credinta intr-o afacere ca biserica pentru multi preoti e firma proprie. Dumnezeu ne conditioneaza intr-un fel?

  16. cetatean Răspunde

    ANAF chiar e partinitor cu biserica ? Nu am auzit NICIODATA controale la biserici,locase de cult !!! Cotrolatii si pe ei ca de aia va luati salariile asa unflate sau va e frica de preoti .Autoritatile statului AU obligatia de a verifica si biserica care e finantata din banii contribuabilului cu japca .

  17. +++ Răspunde

    Un popă s-a lăudat (dumnu fie lăudat), că în 8 ani și-a cumpărat 8 apartamente sfințiind de bootează, pe care apoi le închiriat!!!
    Vedeți voi, agheasma chiar face minuni.

    • Ardelean Răspunde

      Daca sunt apartamente in satmar e un popa slab..unul cu har jupuia iole si asinii macar de-an apartament in CJ. Prostii fi ascultatori si pe mai departe

  18. +++ Răspunde

    “România te iubesc”

  19. puma Răspunde

    Lasa sa se pacatuiasca popii O SA avem noi mai mult in RAI

  20. puma Răspunde

    Lasa sa se pacatuiasca popii O SA avem noi mai mult in LOC IN RAI

  21. raudetot Răspunde

    Deci: mergem la biserica sa ne rugam sau sa dam bani de fiecare data? Cui dam acesti bani? Daca dam saptamanal bani, DE CE MAI TREBUIE PLATITE BOTEZUL, CUNUNIA, INMORMANTAREA si alte servicii religioase?????
    Regulile de mai sus exista de multa vreme, numai ca nu le inteleg. Daca eu gasesc un preot cu har, de ce sa nu am dreptul sa il solicit pe el, nu pe cel „teritorial”? Ca de platit, tot noi ii platim. Corect ar fi ca, pe banii mei (la modul general) sa pot chema pe cine vreau, nu? Jenant de zis, dar asa ar trebui sa mearga lucrurile.

  22. Cetățeanul turmentat Răspunde

    „Sinodul al șaselea Ecumenic interzice episcopului să propovăduiască în altă eparhie fără binecuvântare (Can. 20 Sin. VI Ec.). Dacă nici episcopii nu pot propovădui în eparhii străine, cu atât mai mult se aplică această prevedere clericilor și monahilor care nimic nu au voie să facă fără învoirea episcopului (Can. 39 Ap.).”
    http://basilica.ro/precizare-privind-conferintele-realizate-de-asa-zisii-monahi-marturisitori-aghioriti/

  23. ioan Răspunde

    Și Sinodul din cine era format??? tot din oameni, numiți episcopi, preoți. Iisus nu ne-a interzis să ne rugăm și nu ne-a ordonat la ce biserică să mergem sau la ce preot! Iar să interzici unui preot să se roage sau să facă anumite slujbe atunci când este chemat de credincioși, este un păcat împotriva lui Dumnezeu! Dar vine și ziua judecății Sale…!

  24. Karl Răspunde

    Daca pentru o exorcizare, cu efecte speciale fum si laser, se cere 2300 Ron, fara factura.

  25. y Răspunde

    Dar @Karl, am și eu o întrebare. Sfânta Scriptură le dă voie preabărboșeniilor lor să folosească tehnologie din asta? I-auzi, laser, chestii! Dacă era după ei încă trăiam în grote și acum. Da’ nu-i bai, numai să cotizăm fără număr, fără număr.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.