PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Proiectul Băncii Mondiale: Ce se poate face la Satu Mare cu 322 milioane de euro!

Banca Mondială, în parteneriat cu Federația Zonelor Metropolitane și Aglomerărilor Urbane din România și cu sprijinul autorităților publice subnaționale, a identificat o serie de proiecte prioritare cu impact metropolitan pentru București și cele 40 de reședințe de județ din România, printre care şi Satu Mare.

Selecția a avut loc în urma unor scrisori de solicitare din partea Băncii Mondiale către primăriile reședință de județ, consiliile județene și prefecturile din țară pentru identificarea unei liste de cel mult 10 proiecte strategice, cu impact metropolitan. Proiectele selectate îndeplinesc următoarele criterii:

Imboldul acestui exercițiu este de a identifica proiecte majore ce pot încuraja și cataliza dezvoltarea principalelor zone metropolitane din România. În același timp, este esențial să se identificecare dintre aceste proiecte strategice sunt mai importante pentru fiecare comunitate locală în parte.

Ca atare, până în 22 martie, cetățenii și actorii locali din România sunt invitați să se implice civic pentru viitorul orașelor lor, în cadrul campaniei de consultare „Alege Prioritățile Orașului Tău!”, realizată în parteneriat și cu Urbanize Hub.

Lista celor mai importante proiecte pentru județul Satu Mare: 

Drumul TransRegio “Maramureș” (Livada – Negrești Oaș – Sighetu Marmației – Vatra Dornei) – 122 milioane euro

Construcția Variantei de Ocolire Satu Mare – 66 milioane euro

Drumul TransRegio “Silvania” (Oradea – Satu Mare) – 66 milioane euro

Drumul TransRegio “Sălaj” (Satu Mare – Zalău) – 49 milioane euro

Construcția noului sediu al Bibliotecii Județene – 15 milioane euro

Reabilitarea și modernizarea Gării Satu Mare  15 milioane euro

Construcția unei săli polivalente – 14 milioane euro

Construcția unui bazin de înot olimpic – 8 milioane de euro

Construcția de parcări etajate – 6 milioane euro

Reabilitarea fațadelor din Centrul Vechi – 6 milioane euro

Cum funcționează

Fiecare cetățean este încurajat să acceseze linkul către chestionar (kwiksurveys.com/s/e7k9afsk), să aleagă orașul său și să ierarhizeze proiectele generate pentru acel oraș, de la 1 la 10 (numărul de proiecte diferă ușor de la o reședință de județ la alta), în funcție de importanța și impactul asupra comunității locale și a regiunii metropolitane.

La finalul campaniei va fi dezvoltată o listă finală de proiecte prioritare majore de dezvoltare urbană, atât pentru București, cât și pentru fiecare dintre cele 40 de reședințe de județ din România. Fiind agreate pentru prima dată atât de către administrația publică, cât și de comunitatea locală, aceste liste de proiecte vor putea informa deciziile viitoare de investiții publice respectând o viziune comună.

Exit mobile version