Ultima actualizare: ieri, 22:20
Locale

Proiectul Băncii Mondiale: Ce se poate face la Satu Mare cu 322 milioane de euro!

Banca Mondială, în parteneriat cu Federația Zonelor Metropolitane și Aglomerărilor Urbane din România și cu sprijinul autorităților publice subnaționale, a identificat o serie de proiecte prioritare cu impact metropolitan pentru București și cele 40 de reședințe de județ din România, printre care şi Satu Mare.

Selecția a avut loc în urma unor scrisori de solicitare din partea Băncii Mondiale către primăriile reședință de județ, consiliile județene și prefecturile din țară pentru identificarea unei liste de cel mult 10 proiecte strategice, cu impact metropolitan. Proiectele selectate îndeplinesc următoarele criterii:

  • Sunt incluse într-un document strategic sau programatic existent (Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană, Planul de Mobilitate Urbană Durabilă, Planul Urbanistic General, Masterplanul General de Transport etc.).
  • Au un prag valoric minim, ajustat în funcție de capacitatea bugetară a fiecărei reședință de județ.
  • Nu au finanțare asigurată (în general, lista conține proiecte pentru care este necesară finanțare din fonduri UE, fonduri guvernamentale, sau alte surse).

Imboldul acestui exercițiu este de a identifica proiecte majore ce pot încuraja și cataliza dezvoltarea principalelor zone metropolitane din România. În același timp, este esențial să se identificecare dintre aceste proiecte strategice sunt mai importante pentru fiecare comunitate locală în parte.

Ca atare, până în 22 martie, cetățenii și actorii locali din România sunt invitați să se implice civic pentru viitorul orașelor lor, în cadrul campaniei de consultare „Alege Prioritățile Orașului Tău!”, realizată în parteneriat și cu Urbanize Hub.

Lista celor mai importante proiecte pentru județul Satu Mare: 

Drumul TransRegio “Maramureș” (Livada – Negrești Oaș – Sighetu Marmației – Vatra Dornei) – 122 milioane euro

Construcția Variantei de Ocolire Satu Mare – 66 milioane euro

Drumul TransRegio “Silvania” (Oradea – Satu Mare) – 66 milioane euro

Drumul TransRegio “Sălaj” (Satu Mare – Zalău) – 49 milioane euro

Construcția noului sediu al Bibliotecii Județene – 15 milioane euro

Reabilitarea și modernizarea Gării Satu Mare  15 milioane euro

Construcția unei săli polivalente – 14 milioane euro

Construcția unui bazin de înot olimpic – 8 milioane de euro

Construcția de parcări etajate – 6 milioane euro

Reabilitarea fațadelor din Centrul Vechi – 6 milioane euro

Cum funcționează

Fiecare cetățean este încurajat să acceseze linkul către chestionar (kwiksurveys.com/s/e7k9afsk), să aleagă orașul său și să ierarhizeze proiectele generate pentru acel oraș, de la 1 la 10 (numărul de proiecte diferă ușor de la o reședință de județ la alta), în funcție de importanța și impactul asupra comunității locale și a regiunii metropolitane.

La finalul campaniei va fi dezvoltată o listă finală de proiecte prioritare majore de dezvoltare urbană, atât pentru București, cât și pentru fiecare dintre cele 40 de reședințe de județ din România. Fiind agreate pentru prima dată atât de către administrația publică, cât și de comunitatea locală, aceste liste de proiecte vor putea informa deciziile viitoare de investiții publice respectând o viziune comună.

Un comentariu

  1. Project Manager Răspunde

    Completati chestionarul aici:
    https://kwiksurveys.com/s/e7k9afsk#!/0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Gabriel Leş: România acordă o importanță deosebită cooperării NATO – UE

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, a participat astăzi la o dezbatere dedicată priorităţilor Ministerului Apărării Naţionale în anul 2019, la...

Închide