PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Cât câștigă medicii, pe specialități. Orașe mici, salarii uriașe

Specialiștii din domeniul medical au solicitat la interviul de angajare salarii cu 20% mai mari față de cât au oferit angajatorii din sistemul privat pe parcursul anului 2018, arată un studiu efectuat în ianuarie 2019 de catre MEDIjobs, cea mai mare platformă de recrutare în domeniul medical din România.

Orașe mici, salarii mari

Angajatorii din orasele mici și mijlocii sunt dispuși să ofere salarii mai mari decât cei din principalele orașe precum București, Cluj sau Timișoara. În aceste cazuri, lipsa personalului medical atrage de la sine o creștere substanțială a ofertei angajatorilor, din dorința de a atrage candidații.

De exemplu, un medic specialist oftalmolog poate primi un salariu de 10.000 de lei net în Satu Mare; un medic specialist pediatru poate primi un salariu de 12.000 de lei net în Baia Mare, iar un medic specialist pe diabet poate primi pana la 9.000 de lei net în Targoviște.

În plus, pe lângă beneficiile de ordin financiar, medicii specialiști pot lua în considerare relocarea în orașe mai mici pentru alte beneficii precum: asigurarea cazării, decontarea costurilor de transport, prime salariale, program flexibil și altele.

În vestul tarii, salariile oferite de către angajatori sunt în medie cu aproximativ 25% mai mici decât cele oferite în București. Situația stă diferit pentru regiunea Moldovei, acolo unde salariile oferite medicilor pot fi cu până la 30% mai mari decât cele oferite in capitala.

Acest decalaj este cauzat de deficitul mare de medici specialisti din zona Moldovei.

Topul celor mai bine plătite specializări

In topul celor mai bine platite specializari se afla Anestezie si Terapie Intensiva, acolo unde salariile lunare pot ajunge pana la 17.000 lei net, Oncologie medicala cu salarii de pana la 12.000 lei net, Medicina de Urgenta cu salarii in jur de 10.000 de lei net, Radiologie cu salarii in jur de 10.000 de lei (iar radiologii care obtin competente specifice precum CT sau RMN pot ajunge in medie la salarii de 15.000 lei net), Cardiologie cu salarii de 9000 lei net si

Medicina de laborator, cu salarii medii de 8000 de lei net. Nevoia pietei de medici formati pe aceste specialitati este foarte mare, ceea ce determina angajatorii sa ofere salarii mai ridicate in aceste domenii.

La polul opus, cele mai mici salarii sunt oferite medicilor specialisti in medicina generala (4.500 lei net), medicina de familie (5.000 lei net) si medicina muncii (intre 4.000 si 5.000 lei net).

Sursa: wall-street.ro