Consiliul local a aprobat în ședința de astăzi schimbarea denumirii „Școlii Gimnaziale nr. 10” în „Școala Gimnazială Rákóczi Ferenc”, cu votul consilierilor din ALDE, PNL, UDMR și doi consilieri din PSD.
Din partea PSD, au votat pentru: Ardelean Octavian și Sălăgean Mariana Geta. Împotrivă au votat Ciprian Crăciun, Vasile Hornar și Adrian Micle. Dumitru Fanea și Manuela Rogoz s-au abținut.
Primăria Municipiului Satu Mare spune că Rákóczi Ferenc i-a unit pe românii și maghiarii din Transilvania. Proiectul a fost însă contestat de unii lideri poltici.
Potrivit primarului municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor, 550 dintre părinții elevilor au votat pentru schimbarea numelui și 150 dintre ei au votat împotrivă.
Legătura lui Rákóczi Ferenc cu zona Sătmarului
În ceea ce priveşte personalitatea principelui Rákóczi Ferenc şi legătura lui cu zona Sătmarului, esenţial este faptul că acesta ocupă un loc important în istoria Transilvaniei. Istoricii îl consideră pe principele Rákóczi ca fiind cel care, la început de secol XVIII i-a unit pe românii și maghiarii din Transilvania în lupta împotriva Imperiului Hasburgic.
Răscoala pe care a condus-o a avut pe lista de participanţi un număr impresionant de sătmăreni, mici nobili sau iobagi, nobili români din Maramureş, precum şi din zona Bihorului, reunind diverse categorii sociale precum şi grupuri etnice şi religioase. Mai pe larg, datele sale biografice precum şi legătura cu Sătmarul istoric reies din raportul de specialitate precum şi din materialul întocmit de specialistul din cadrul Muzeului Judeţean Satu Mare, dr. Szőcs Péter.