Ultima actualizare: ieri, 21:48

Locale

DECIZIE. „Școala nr. 10” și-a schimbat denumirea în „Școala Rakoczi Ferenc”

Consiliul local a aprobat în ședința de astăzi schimbarea denumirii „Școlii Gimnaziale nr. 10” în „Școala Gimnazială Rákóczi Ferenc”, cu votul consilierilor din ALDE, PNL, UDMR și doi consilieri din PSD.

Din partea PSD, au votat pentru: Ardelean Octavian și Sălăgean Mariana Geta. Împotrivă au votat Ciprian Crăciun, Vasile Hornar și Adrian Micle. Dumitru Fanea și Manuela Rogoz s-au abținut.

Primăria Municipiului Satu Mare spune că Rákóczi Ferenc i-a unit pe românii și maghiarii din Transilvania. Proiectul a fost însă contestat de unii lideri poltici.

Potrivit primarului municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor, 550 dintre părinții elevilor au votat pentru schimbarea numelui și 150 dintre ei au votat împotrivă.

Legătura lui  Rákóczi Ferenc cu zona Sătmarului

În ceea ce priveşte personalitatea principelui Rákóczi Ferenc şi legătura lui cu zona Sătmarului, esenţial este faptul că acesta ocupă un loc important în istoria Transilvaniei. Istoricii îl consideră pe principele Rákóczi ca fiind cel care, la început de secol XVIII i-a unit pe românii și maghiarii din Transilvania în lupta împotriva Imperiului Hasburgic.

Răscoala pe care a condus-o a avut pe lista de participanţi un număr impresionant de sătmăreni, mici nobili sau iobagi, nobili români din Maramureş, precum şi din zona Bihorului, reunind diverse categorii sociale precum şi grupuri etnice şi religioase. Mai pe larg, datele sale biografice precum şi legătura cu Sătmarul istoric reies din raportul de specialitate precum şi din materialul întocmit de specialistul din cadrul Muzeului Judeţean Satu Mare, dr. Szőcs Péter.

67 comentarii

  1. Trist Răspunde

    Nu era o prioritate schimbarea denumirii… ce e trist ca s-a maghiarizat numele si profilul scolii, brusc v-a deveni peste noapte scoala ungureasca cel putin asta cred eu.
    Cinstit era, din respect si pentru comunitatea romaneasca, o denumire echilibrata, romaneasca satmareana… Rakoczi Francisc de exemplu. Da nu trebe musai sa fie Feri maghiar acolo. Un simbol maghiar nascut in Slovacia si care a murit in Turcia sa stie si comunitatea Romaneasca la scoala le merg copii (si ce-a maghiara ca majoritatea habar nu au).
    Daca semanati prostii din acestea in timp fratilor maghiari veti culege roadele, atata va poate capu. Felicitari celor 2 pesdisti care au votat impotriva, numai pt votu asta ca in rest nici cu voi nu ne este rusine.

  2. Da Răspunde

    Mie imi place ca in aceasta tara numita Romania, desi singura limba oficiala este limba romana, documente de identitate si alte acte, se intocmesc folosind caractere care nu apartin alfabetului romanesc. Ba mai mult unii cetateni de etnie maghiara sunt foarte ofuscati si contrariati daca nu ii este scris numele corect (din punctul lui de vedere)??
    Asa si domn primar, foarte suparat a fost daca pe o placuta cu denumirea maghiara a unei strazi nu au fost trecute corect caractere apartinand limbii maghiare si pac problema de interes planetar care trebuie rezolvata instant!
    Poate este dispus sa invete gratuit functionarii publici din primarie limba maghiara iar el sa invete drepul romanesc!
    Ce ziceti domn primar??

    • Bre Răspunde

      Esti un incult. Si frustrat. Dar daca asa merge mai departe problema ta, prietene va fi sa inveti lb rromani sau araba 😀

    • Pacalici! Răspunde

      Pacat ca mai respiri!TU demult trebuia sa fii in custodia lui Gáti Jóska de pe strada Amatului in capat pe stânga!Are loc suficient,chiar foarte suficient!

  3. cetațean Răspunde

    Dar de ce nu se putea numi Lükö Béla, un medic care cu adevărat a făcut ceva pentru acest oraș.

    • Sunt Cine Sunt! Răspunde

      Cel De Sus sa-ti dea un surplus de +30 de Ani având in vedere cum ai grait!

  4. Eco Bravo Tango Răspunde

    A luptat si a pierdut!!! De parca Hasburgii aia erau ciuma bubonica in persoana. A vrut Francis ca neamul lui sa mulga Transilvania.

    Si ce sa veizi, la Satu Mare sa oficilizat infrangerea lui Ferike https://ro.wikipedia.org/wiki/Tratatul_de_la_Satu_Mare

    “Când a aflat ce s-a întâmplat în lipsa lui, conducătorul rebel Rákóczi a fost furios, a refuzat orice concesie și s-a stabilit în Polonia. Tratatul a fost semnat oficial în 1 mai 1711 de către Pálffy, Károlyi, împreună cu numeroși delegați imperiali, maghiari, curuți și transilvăneni. Pe baza termenilor acordului, împăratul Carol a promis să mențină integritatea și autonomia teritoriilor Ungariei și Transilvaniei. “

  5. asder Răspunde

    Dupa mine poate fi si Sun TZu.

  6. pintea Răspunde

    normal era ori sa lase asa ori daca tot au schimbat sa acorde si denumire romaneasa. dar daca Budapesta conduce aici, si tradatorii au votat pentru…
    ajungem ca inainte de UNIREA din 1918, sa stabileasca altiice ne trebuie noua. Daca asa crede KERESKENYI si MAGYAR ca e cinstit, atunci sa nu uite ca Europa inseamna intelegere intre nationalitati nu doar revizionism maghiar cu tradatori romani pentru un pumn de arginti!
    nu uitati , indiferent cine ne calareste, fara tradarea unor mizerii care se tin romani nu se poate rupe din valorile castigate cu greu acu 100 de ani.
    ALBU si FEHER doi caScati *fara S*
    papagalii lui STEF , nu avem pretentii, lingatori de curTI
    + 2 ardelean si salagean , mai mare rusinea
    cei ce s-au abtinut ,,,nu ne incanta
    cu doua – trei flori nu se face primavara, dar macar mai zambesti asa trist
    normal era RAKOCZI – PINTEA ca au luptat pentru aceleasi valori.
    Ce urmeaza? Hotel DACIA schimbat in PANONIA, degeaba ne vom frange mainile daca va-ti umplut buzunarele

    • Olah Răspunde

      Neamul tau a construit acel hotel? Care-i problema cu denumirea originala atata timp cat natia romana nu-i in stare sa mentina ceea ce altii au construit.

    • Baba Novac Răspunde

      Din celelate scoli unde sunt sectii maghiare si poarta doar numele unor personalitati romanesti dupa logica ta ar trebui sa mai lipim si un nume maghiar????!!!! Scoala I Creanga, Vasile Lucaciu, M Eliade, A Iancu, Traian Vuia, C Brancusi, Eliza Zamfirescu, G.E. Palade???!!!

    • Pannónia Răspunde

      @ pintye, abia astept sa vad inaugurarea hotelului Pannónia si sa vad cum o sa mori tu de csuda ;))))))

  7. satmarean Răspunde

    Marele principea fost înfrânt și pacea cu habsburgii semnată chiar la Satu Mare. Deci dacă a fost înfrânt, are toate meritele ca o instituție de învățământ din România, din Satu Mare, să-i poarte numele! Cum de nu înțeleg românii acest merit extraordinar???!!!

  8. Curios Răspunde

    Cu tot respectul, am o iontrebare pentru micro-adunatura de consilieri PNL care s-au inhaitat cu chelioprimarul momentan al Satmarului: PE CE S-A BAZAT Adrian Cozma cand a afirmat categoric ca denumirea scolii nu se va maghiariza ??? Sau el nu e tot vajnic si vocal liberal satmarean ?? Pentru re-amintire uite un link https://portalsm.ro/2019/02/adrian-cozma-pnl-a-stabilit-ca-nu-va-vota-schimbarea-denumirii-scolii-nr-10/

    • Mue Răspunde

      Foarte simplu: asta inseamna ca dl Cozmica (cu mamica unguroaica Ildiko) este un kkt pe bat. Este un zero barat, sovin ordinar (din interese – fiind corcitura) Nu prea ii merge politica asta. Ii merge mai bine traficul de tigari

  9. cineva Răspunde

    Este ingrijoratoare setea de acaparare teritoriala a ungurilor si prostia din ce in ce mai mare a romanilor . Tot stam pe la colturi si clantanim …..uite ce fac ungurii…..ne-au luat…..ne-au facut…..pai si ce vreti sa faca atata timp cat toti va inghesuiti sa cumparati orice rahat unguresc , atata timp cat va rupeti limba sa vorbiti ungureste ca ei saracii = nem tudom = atata timp cat permiteti sa fiti intimpinati cu = teseic = la intrarea in majoritatea magazinelor ? Deschideti-va ochii si gura si luati atitudine. Nu permiteti sa fiti tratati ungureste . Intrebati-va bunicii ce stiu sa faca ungurii daca ajungeti pe mana lor . PS.provin dintr-o familie mixta si nu vreti sa stiti care jumatate imi displace.

  10. Ptr cineva Răspunde

    Esti un mare mare Taran. Da..tu cineva..
    Szopdd ki anyádat te geci paraszt!!

    • Ptr ptr cineva Răspunde

      Inkább az oláh nagyapja faszát szopja le, úgyis odahúz a szive a rothatt korcsnak ;)))

      • Pt gunoiul de mai sus Răspunde

        ce te oftici bozgore? dute inapoi in mongolia de unde o venit tot neamu maghair.

        • Sunt Cine Sunt Răspunde

          Iar tie CEL DE SUS sa-ti dea cancer la prostata,iar la nevasta-ta cancer la col uterin,opincarule!!!

        • Gunoiule Răspunde

          Noi macar stim de unde am venit. Suntem mandru ca avem ostorie de peste 1000 de ani. Voi doar acuma adunati din minciuni. Bunicul meu e mai batran decat statul vostru, opincar mancator de mamaliga imputit ce esti

  11. harcea parcea Răspunde

    chiar nu conteaza, ceea ce am vazut e clar, KERESKENYI e cel mai tare , sper sa arate tot ce poate , curvele si-au luat partea sau o vor lua, nobilii si-au aparat numele de maghiar in tara de vanzatori..:)) bravo feher si albu veti primi argintii, la fel si restul

  12. cineva Răspunde

    TARANIi sunt cei care au grija sa ai dumneata ce manca ,deci multumesc pt . compliment . Banuiesc ca si pe ungureste ai zis ceva dragut …..sau nu….?

  13. Gigi Răspunde

    Pe lîngă lingăi din PNL,care votează împotriva hotărârilor pronunțate,ALDE niste șmecheri ,sa găsit și o parașuta vinduta și un ipochimen cu ginere șef la piata, PSD isti fara coloană.

  14. Gheorghe Răspunde

    Pe mine nu subiectul in sine ma intereseaza ci faptul dovedit(a cata oara?)ca politicienii romani sau consilierii(indiferent din care partid)sunt niste oportunisti si nu merita sa ai minima incredere ,ei nu sunt interesati de binele comunitatii.Voteaza fiecare dupa cum il taie capul si dupa numarul de neuroni(majoritatea au ZERO neuroni)ori dupa interesul personal sau in unele cazuri dupa cum zice seful de partid,poate si dupa felul cum a fost,,tratat”de nevasta acasa.Daca pui prea multa pasiune in aceste chestiuni ajungi sa te enervezi ceea ce nu merita sub nici o forma.Momentan asta este Romania si asa sunt romanii,asta ii avem cu astia defilam!!!Sa veti cu totii o zi buna …sa auzim si de bine!!

    • Rodica Răspunde

      In timp ce pe romani nu-i intereseaza aceste chestiuni , ei fac ce fac si , incet pun in aplicare toate directivele de la Budapesta ! Ne vom trezi in timp ca – fiind tot ce se poate maghiarizat – cu pretentii mult mai mari din partea lor ! Ceea ce se-ntampla acum face parte dintr-un plan bine pus la punct , dar care , culmea , nimeni nu vrea sa-l recunoasca ! Asta se intampla intr-un …..stat de drept , ale carui institutii si servicii lucreaza impotriva tarii si populatiei majoritare ! Asta se intampla , când ai o asemenea clasa politica si guvernanti , de o asemenea ….calitate ! Ce este interesant , ca toti au desecretizat tot felul de protocoale intre servicii , institutii , organizatii , dar nimeni n-a fost curios sa desecretizeze protocoale ale udmr-ului, intelegeri cu aceasta organizatie fantoma , constituita ilegal (doar pe criteriul apartenentei etnice si a carei interes este doar dezbinarea teritoriala a Romaniei) ; am tot intrebat de statutul si programul udmr , daca le-a aprofundat cineva , dar se pare ca nu sunt curiosi cei ce ar trebui s-o faca ! Fratilor ne meritam soarta , daca acceptam aceste lucruri ! Vin cu propunerea sa gaseasca cate o denumire ungureasca pentru toate institutiile din oras si judet , sa modifice si ce nu ….se poate modifica , da sa fie tot pe ungureste ! Sa fie ei fericiti , ca asa creste nivelul de trai , nu se mai scumpeste viata , economia e brici , populatia o duce bine , nu mai sunt bolnavi , totul e o veselie ! Regretul meu este acela ca , in timp ce multi au murit pentru a ne lasa o tara unita , altii participa la dezbinarea ei (si aici nu e vorba doar de intelesul strict teritorial ) ! Si lucrul acesta nu se iarta !

      • dingdong Răspunde

        Bine ar fi sa fie din nou cum a fost cand era civilizatie pe perioada austro-ungara. Oriunde mergi in lume nu poti spala de pe tine faptul ca esti roman doar pt ca te-ai nascut in Romania!

        • Rodica Răspunde

          Ai trait vremurile alea si te-au teleportat in prezent ? Esti caraghios , ca sa nu zic penibil, ce aberatii scoti ! Si-n perioada aceea le-a fost tot atat de …. bine romanilor , doar ca printre ei se mai gaseau si cativa cu ….coloana vertebrala , care nu plecau capul ! Ia zi , cat de umblat prin lume esti , de ti-e rusine ca esti roman ? Schimba-ti cetatenia , ca e la moda , daca ti-e rusine cu cea pe care o ai ! Ce nu vreti sa intelegeti unii (si n-am zis hunii !) , este faptul ca nu tara , nu limba vorbita , sunt de vina pentru ce n-i se intampla ! Noi , oamenii , care avem norocul ( sau ghinionul, dupa unii) sa ne nastem aici , suntem singurii vinovati pentru aceasta situatie !

          • dingdong

            Nu m-am teleportat dar ma uit la vecinii unguri si daca ma duc mai incolo la austrieci si vad mentalitatea lor trag si eu niste concluzii… cam atat.

        • Rodica Răspunde

          Foarte bine , stai si trage concluzii ! Ai si exemplu bun , de unde sa tragi concluziile – Ungaria si Austria , doua tari si popoare care ….iubesc romanii si Romania ! Da mentalitatea americanilor sau francezilor , vis a vis de minoritari o cunosti ? Nu cred , dar ai putea face un experiment , sa vezi ce limba este obligatorie , ce limba se foloseste in institutiile statelor respective , ce pretentii au minoritarii acolo ! Mai discutam dupa aceea !

          • dingdong

            Si in care institutie publica din Satu Mare este limba maghiara obligatorie? Sau despre ce vb? Dar daca vorbesc rusa si am cu cine, e interzis sau engleza ca si asa ii la moda. Merg copiii si colinda in engleza in institutii publice si nu-i nici o problema, dar daca in limba maghiara atunci deja cum e posibil? De parca ungurii ar fi curiosi sa cucereasca partea asta a tarii cand sunt puteri mari lume care ne decid soarta de pe o zi pe alta daca au interes si vor, iar noi ne agitam pentru denumiri si afise in limba maghiara….In New York se blocheaza strazi importante pentru Saint Patrik’s day. Nu am fost in SUA dar am prieteni acolo care-mi povestesc ca pentru o simpla gluma a unui copil despre faptul ca chinezii mananca orice pt ca el a vazut pe youtube, parintii au fost chemati la scoala si i-au atentionat ca data viitore vor face denunt la politie daca se mai intampla. Plus faptul ca o gramada de mexicani nu stiu sa vb engleza si sunt cetateni americani, oare cum au reusit? Din documentare vazute pe discovery channel reiese faptul ca mexicanii fac legea in unele cartiere din Los Angeles iar in ultima perioada si francezii au primit peste bot de la musulmani, atunci care-i ideea? Oricum viziteza supermarket-urile din apropiere in Ungaria si ai sa gasesti afise in limba romana si o gramada de cetateni romani mai ales prin stranduri.

        • Rodica Răspunde

          Asa se intampla când lasi …..musafirii in casa si le dai un deget ! Nu le-ajunge , iti iau toata mana si te mai si apostrofeaza ! Pai daca tot dai exemple cu ce legi fac mexicanii in L.A. ( ai sarit voit peste partea cum sunt tratati de politistii de-acolo si cum se aplica legile in SUA , acolo nu exista povesti gen sa nu-i discriminam pe minoritari) , eu zic sa nu treci oceanul , treci doar Carpatii si vezi ce fac ungurii intr-un stat national unitar si ….independent in zona Har-Cov ( alta omisiune de-a ta ) , sau tot ramai pe loc si vezi ce fac ungurii de aici , din Satu Mare ! Sigur , n-am pretentii de la tine sa fii corect si impartial , ca doar nu-i schimba tu adn-ul acestei minoritati ! Si daca tot esti la curent cu ce se intampla la americani si francezi , poate te interesezi putin si de politica lui Trump fata de emigranti- care tot minoritari sunt ( ce buget a alocat pentru a ridica fortarete la granita cu Mexic )sau de politica nationalista franceza la adresa musulmanilor pe care tot i-ai dat exemplu ! Dar asa cum spuneam , nu am pretentii nici de la tine , ca selectezi doar informatiile care-ti convin , si nu vezi problemele de fond )!

          • y

            @Rodica, până acum nu am comentat și nici nu doresc să comentez pe marginea acestei pseudoprobleme. Dar tanti Rodica, dumneata care spui că ești umblată și văzută prin lume și “hablezi” perfect espanol, mai ții minte ce am scris de 1 Decembrie 2018 ? Încearcă să nu mai ții dubla măsură și să gândești în stil european. Mie mi-ar fi rușine să debitez asemenea aberații și să le și semnez cum faci matale. Chestia cu selectatul informațiilor este valabilă în primul rând știi matale pentru cine. Nu vezi că pui paie pe foc? Sau asta o fi intenția? Dacă nu încerci să vezi inamicul tot timpul unde nu este imediat te vei simți mai bine. O zi plăcută.

          • Rodica

            O , bine-ai revenit , maestre ! Mai am o singura observatie de facut pe acest articol , eu vad problemele ( sau inamicul , nu eu am spus-o asa !) cum sunt , nu unde nu sunt ! Stiu , cam alambicata exprimarea , dar am vrut sa fie exact cum ai reprodus-o tu ! Vorbind despre gândirea europeana ( pe care nu mi-o insusesc) nu stiu daca ai remarcat-o tu corect ( mi-ai vorbit de dubla masura pe care o tin , dar oare iti spune ceva dublul standard de calitate privind produsele destinate est europenilor fata de cele din vest ?) , inclusiv curentul nationalist ce razbate cam de la majoritatea tarilor ; dar asta e deja un alt subiect ! O zi excelenta si tie !

  15. Pöine ku párizer Răspunde

    Ám venit dár pentrú kommentárí! ?

    • dingdong Răspunde

      Eu nici nu citesc articolul, doar titlul si trec direct la comentarii, daca ar fi un moderator nici n-as mai intra pe portalsm c-ar fi plictisitor. Oricum si autorii site-ului provoaca discutiile astea intentionat si parca vad ca ce bine se distreaza. E mult mai bine decat pe facebook pt ca acolo nu-si poate demonstra omul ce abilitati de exprimare a opiniei are avand in vedere filtrele. :-)))

  16. Mr. Parizer Răspunde

    Acum, serios.. Eu sunt singurul care baga pl in prostia asta cu ungurii si romanii? Nush de ce va mai zbateti.. Interesant, eu ca maghiar ma pot intelegi cu oamenii indiferent de ras. Nu pot sa inteleg cum unii pot fii asa de sovini. 🙁

    • Rodica Răspunde

      Ai consumat mult parizer la viata ta , de-acolo exprimarea pe care o ai . Si , a propos , poate ca te poti intelege , dar noi pricepem mai greu ce-ai scris ! Limba romana e de vina , bat-o norocul s-o bata !

      • Norick Răspunde

        Tanti Rocinante calmează-te puțin , sau ia-ți medicamentele prescrise de medicul psiholog . Ești deja cu spumă la gură și nu-i frumos din partea unei femei așa intelijentă…

        • matroz Răspunde

          @Norik:și zici ca psihologul prescrie medicamente contra ungurilor??

          • y

            Iar începi cu șovinisme ieftine.

          • Norick

            @matroz :și zici, ca doar atât ai înțeles din comentariu?? Cam puțin frate.. ? Te credeam mai intelijent ca pe Tanti asta aterizată din munții de peste Prut.. ? ? ?

      • Românaş Răspunde

        Nu-i frumos să-ţi critici concitadinii pt. exprimare.Mai sus şi tu ai scris ,,n-i” în loc de ni.Ţi-o fi scăpat,trec cu vederea dar fii mai tolerantă.

        • Rodica Răspunde

          Vezi conjugarea verbelor insotite de pronume personale ( cazurile dativ si acuzativ) , asta daca nu-ti cer prea mult . In rest , sunt cazuri când toleranta n-are nimic in comun cu bunul simt , respectul sau ignoranta !

          • Românaş

            @Rodico,îmi ceri prea mult.Înţeleg că nu-ţi asumi greşeala.Ai un mare minus de la mine.

        • Rodica Răspunde

          No, nu-i bai , cum ar zice romanu , noi sa fim sanatosi , ca daca-mi mai da careva un mare plus , anuleaza minusul tau ! Asta e din mate !

  17. Carnat Trandafir Răspunde

    Rasa? Serios? Suntem rase diferite? Doar daca tu te consideri mongol si noi suntem caucazieni

  18. Karacsony Răspunde

    Asta e Psd ….Cu un pres cu exec vandut / vandut…. si leader sharp de grup , mouke cel milk, cumpărat …..hai Pro Ro

  19. Kkt Răspunde

    Rusine PSD Rușine PSD

  20. john Răspunde

    exista o carte-teroarea horthisto-fascista in nord-vestul romaniei septembrie 1940-octombrie 1944, editie 1985.cine o citeste sau ar avea ocazia sa o citeasca ar fi socat de realitatile vremurilor acelea.

  21. Reality Răspunde

    In noiembrie 2018 Guvernul Ungariei a decis ca 2019 sa fie”2 RAKOCZI EMLEKEV”.Pt 315 ani de la nasterea Lui Rakoczi .In 27 martie la Budapesta La HOSOK TERE vor participa multi oameni ,mai ales tineri la acest aniversare deosebit,pt”UNII”.Poate si domnul primar vrea sa participa la acest evenument,motiv pt care a rebotezat si SCOALA.Numai ar trebui sa ocupe cu alte probleme,nu numai el,ci si alti primari a judetului,Locuri de munca nu prea avem ,salari de nimic,greva de nemultumiri salariale(,ELECTROLUX),Investitorii straini nu prea deschid fabrici se deschid fabrici noi,se deschid numai HIPER SUPERMARKETE etc.

  22. Nimeni Răspunde

    Ma gandesc la cum a judecat Gingis Han o situatie ivita in timp ce unea triburile mongole. Sotia lui Borte a ramas gravida dupa ce a fost rapita si siluita de rivalul lui Gingis, Jamukha. Atunci apropiatii lui Gingis Hani-au cerut acestuia sa indeparteze copilul, insa spre surprinderea lor Gingis i-a apostrofat energic numindu-i “oameni mici” care se leaga de lucruri marunte. Acceptand copilul acesta a demonstrat ca a acceptat pe orice membru al triburilor, acesta fiind un lucru minor fata de telul maret de a avea o uniune puternica de triburi. Istoria i-a dat dreptate lui Gingis Han, imperiul sau cred ca si acum poate fi considerat cel mai mare din lume. Ce conteaza cum s-a numit Rackoczi? Oare nu conteaza ideile si faptele lui?Daca nu-l vom accepta, asa cum a fost, cum vom putea avea pretentia ca impreuna sa devenim si noi puternici?

  23. Adminul de weekend Răspunde

    Bă, naţionalişti de weekend, uitaţi-vă un picuţ aici:
    https://www.youtube.com/watch?v=Vxsm2K7CxNU

  24. Y_grec Răspunde

    Toata lumea stie ca unii suntem urmasi de pastori – culegatori stabiliti pe acest teritoriu de mii de ani iar altii sunt popor invadator venit din stepele asiatice ;,care nu are nici o legatura cu alt popor european.

  25. matroz Răspunde

    @y:aloooo, domnu…. ați fost întrebat ?Nu va bagă nimeni in seama și hop sa legam o conversatie!Dar ai zis ca nu te bagi,iar de mâncat de mănâncă in tărtăcuța!Stai și fa planuri in continuare despre inteligenta pusă in slujba comunității pe care amărâții ăștia de unguri ți-au refuzat-o!By ,neintelesule !

  26. Figo Răspunde

    Ast-a v-a fi bin-e.

  27. matroz Răspunde

    @Norik:continui sa cred in inteligenta altor popoare.Incercam sa-ti spun ca psihologul nu prescrie medicamente!Am vrut sa fiu elegant cu tine!Dar ieri simtul umorului nu era in preajma ta!Deci linistit fii ,am inteles:nu faci diferenta intre psihiatru si psiholog!La buna vedere!

    • Norick Răspunde

      Bine @matroz.,înțeleg io totulşi toate. E duminică, primăvară și vreme frumoasă… Nu vreau să fie împătată cu prostiile noastre.. ? Weekend placut… ?

  28. Croitor Răspunde

    RUSINEEEE PSD !!! GARGARA PE FATA …..TRADATORI SI santajati….DEMISIAAAA !!! RUSINE RUSINE SA VA FIE .IN FORMA ASTA NU VA VOTĂM!!!!

  29. john Răspunde

    toate partidele romanesti din sm sunt tradatori de tara. satu mare egal kiss magyarorszag.

    • Pista Răspunde

      Mai poti sa faci Pisu?Da?Atunci e bine!Când n-o sa mai poti face,atunci sa stii ca ai un pachet de Mikulás chiar lânga prostata!Bineinteles in faza 4,cea terminala!Adica,maxim 3-6 luni!

  30. Kira Beny Răspunde

    Adrian Cozma are mama unguroaica. Toate iesirile sale sunt doar de parada. In realitate e blat cu UDMR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.