PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

FOTO. Coadă pentru analize la Satu Mare! Explicaţiile Casei de Asigurări de Sănătate

Coadă pentru analize! Imaginea surprinsă ieri în faţa unui laborator de analize de pe str. Ravensburg din Satu Mare, pentru programări la analize, a stârnit reacţia şi furia internauţilor. Oamenii s-au plâns că au stat ore în şir la coadă pentru a-şi face programări la analize care în mod normal sunt gratuite. Unii dintre ei au stat degeaba, n-au mai prins loc.

De ce s-a întâmplat acest lucru? Cazul a ajuns în atenţia Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, care a cerut explicaţii laboratorului respectiv. Preşedintele-director al CJAS Satu Mare, Georgeta Pop, a explicat pentru PortalSM cum s-a ajuns în această situaţie.

“Am vorbit cu şefa de laborator şi mi-a zis ce s-a întâmplat. Situaţia s-a produs din intenţia de bine a doamnei dctor care ar fi vrut să nu mai aştepte alocarea fondurilor pentru luna martie. Nu este aprobată legea bugetului, ca urmare noi funcţionăm pe un buget lunar care se alocă la o medie a anului trecut. Prin urmare, toate laboratoarele în luna ianuarie au prestat analize dar nu au putut face programări, filele de buget veneau pentru o singură lună. La fel s-a întâmplat şi în februarie. Acum doamna doctor a amânat foarte mult pacienţii, crezând că fila de buget se va aloca undeva în jurul datei de 15, dată care a trecut. Mi-a spus că efectiv a fost presată de oameni şi a decis să facă programare pentru luna martie în lipsa filei. Adică nu ştie câţi bani va avea în martie, dar a făcut acest lucru. E o greşeală din intenţia de bine, dar nu e normal. Dacă fiecare laborator ar fi făcut la fel, am fi avut 15 cozi”, a spus Gina Pop.

Ea a explicat că totul depinde de aprobarea bugetului de stat pe acest an. În momentul în care va fi definitivat bugetul, fiecare va știe exact pe ce sume se poate baza și câte analize gratuite poate efectua.

Coadă pentru analize, din cauza lipsei bugetului!

“Din păcate, acest mecanism bugetar este până la aprobarea legii bugetului şi nu avem ce face. După aprobarea bugetului se pot face programările în termenului de valabilitate al biletului. Oamenii ştiu atunci că pot fi programaţi când se adresează unui laborator. Nu trebuie să vină după oa numită dată. Au fost nişte luni speciale”, a subliniat Georgeta Pop.

Din păcate, unii oameni au stat la coadă ore în șir și au rămas și fără programare.

“Oamenii au fost sunaţi şi li s-a spus să vină la programare. Mulţi au rămas şi fără programare pentru că doamna doctor a luat la socoteală bugetul pe care l-a avut pentru februarie. Poate să vină un buget mai mic, cine ştie ce se va întâmpla. Eu sper să avem bugetul anual cât mai repede să rezolvăm o parte din probleme. Eu sunt prima care aş vrea să se rezolve această situaţie care de ani de zile afectează un segment de pacienţi, afectează chiar calitatea actului medical, pentru că medicii n-au pe ce să se bazeze în lipsa analizelor medicale, determină supărare şi un anumit segment de populaţie trebuie să plătească deşi ştie că are dreptul la gratuitate”, a mai spus Georgeta Pop.