Ultima actualizare: ieri, 22:25

Locale

FOTO. Coadă pentru analize la Satu Mare! Explicaţiile Casei de Asigurări de Sănătate

Coadă pentru analize! Imaginea surprinsă ieri în faţa unui laborator de analize de pe str. Ravensburg din Satu Mare, pentru programări la analize, a stârnit reacţia şi furia internauţilor. Oamenii s-au plâns că au stat ore în şir la coadă pentru a-şi face programări la analize care în mod normal sunt gratuite. Unii dintre ei au stat degeaba, n-au mai prins loc.

De ce s-a întâmplat acest lucru? Cazul a ajuns în atenţia Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, care a cerut explicaţii laboratorului respectiv. Preşedintele-director al CJAS Satu Mare, Georgeta Pop, a explicat pentru PortalSM cum s-a ajuns în această situaţie.

“Am vorbit cu şefa de laborator şi mi-a zis ce s-a întâmplat. Situaţia s-a produs din intenţia de bine a doamnei dctor care ar fi vrut să nu mai aştepte alocarea fondurilor pentru luna martie. Nu este aprobată legea bugetului, ca urmare noi funcţionăm pe un buget lunar care se alocă la o medie a anului trecut. Prin urmare, toate laboratoarele în luna ianuarie au prestat analize dar nu au putut face programări, filele de buget veneau pentru o singură lună. La fel s-a întâmplat şi în februarie. Acum doamna doctor a amânat foarte mult pacienţii, crezând că fila de buget se va aloca undeva în jurul datei de 15, dată care a trecut. Mi-a spus că efectiv a fost presată de oameni şi a decis să facă programare pentru luna martie în lipsa filei. Adică nu ştie câţi bani va avea în martie, dar a făcut acest lucru. E o greşeală din intenţia de bine, dar nu e normal. Dacă fiecare laborator ar fi făcut la fel, am fi avut 15 cozi”, a spus Gina Pop.

Ea a explicat că totul depinde de aprobarea bugetului de stat pe acest an. În momentul în care va fi definitivat bugetul, fiecare va știe exact pe ce sume se poate baza și câte analize gratuite poate efectua.

Coadă pentru analize, din cauza lipsei bugetului!

“Din păcate, acest mecanism bugetar este până la aprobarea legii bugetului şi nu avem ce face. După aprobarea bugetului se pot face programările în termenului de valabilitate al biletului. Oamenii ştiu atunci că pot fi programaţi când se adresează unui laborator. Nu trebuie să vină după oa numită dată. Au fost nişte luni speciale”, a subliniat Georgeta Pop.

Din păcate, unii oameni au stat la coadă ore în șir și au rămas și fără programare.

“Oamenii au fost sunaţi şi li s-a spus să vină la programare. Mulţi au rămas şi fără programare pentru că doamna doctor a luat la socoteală bugetul pe care l-a avut pentru februarie. Poate să vină un buget mai mic, cine ştie ce se va întâmpla. Eu sper să avem bugetul anual cât mai repede să rezolvăm o parte din probleme. Eu sunt prima care aş vrea să se rezolve această situaţie care de ani de zile afectează un segment de pacienţi, afectează chiar calitatea actului medical, pentru că medicii n-au pe ce să se bazeze în lipsa analizelor medicale, determină supărare şi un anumit segment de populaţie trebuie să plătească deşi ştie că are dreptul la gratuitate”, a mai spus Georgeta Pop.

4 comentarii

  1. Rodica Răspunde

    Suntem specialisti in dat explicatii ! Numai ca aceste explicatii mai contin si neadevaruri . Nu stiu de ce se cauta scuze , când sitatia este clara – in fiecare luna , la toate laboratoarele , fondurile alocate de la CAS sunt epuizate in trei – patru zile ; la aceste fonduri , in multe cazuri , ajung intai cunostintele si rudeniile celor de la laborator , ….pilosii (sa nu zic altfel) , si-apoi daca mai raman ….ceva firimituri , ajunge si omul de rand ! Vorbesc din experienta personala , sufar de o boala cronica , care necesita anual analize ( si nu putine si ieftine) , in ultimii 4 ani le-am suportat din buzunarul propriu , asta fiindca , angajata fiind , nu-mi pot permite sa stau pe la cozi la laboratoare sa vad unde voi prinde un numar de inregistrare pentru a beneficia de ele gratuit , cum ar fi normal , din moment ce -tot normal – achit lunar contributia la CAS ! Am renuntat sa mai astept primirea fondurilor , intrucat ultima data când am facut acest lucru ( 2015) am avut bilet de trimitere de la medicul de familie din luna martie (pe la începutul lunii) , si am reusit sa beneficiez de analizele gratuite in luna iulie ! Asta dupa ce , m-am prezentat constiincioasa in fiecare luna la medic , pentru a-mi actualiza biletul de trimitere , acesta avand valabilitate 30 zile si dupa ce dadeam cate doua, trei telefoane zilnic pe la laboratoare sa vad daca s-au primit fondurile , sa pot alerga repejor sa-mi prind un numar! Are rost sa va explic c-a fost luna in care am aflat telefonic ca sunt fonduri , iar la 20 de minute , când m-am prezentat la laboratopr , acestea se epuizasera ? Cam asa stau lucrurile cu fondurile , tovarasi de la CAS , nu veniti cu minciuni , niciodata nu sunt fonduri dupa jumatatea lunii , la laboratoare ! Daca ai bani , bine , poti sa-ti faci ce analize doresti , in rest nu ! Ca sa nu spun ca sunt anumite analize care nu beneficiaza de gratuitate nici in cazul fondurilor , pur si simplu nu se deconteaza de CAS ! Pentru acest lucru ce explicatii puteti sa dati ? Ca mie ( si nu numai) nu-mi achita angajatorul preferential , pentru anumite afectiuni , CAS-ul ! Ma intreb ce fac acele persoane care nu au posibilitati financiare sa-si plateasca analizele , cu boli grave , care necesita investigatii ample si costisitoare ? Intereseaza pe cineva ?

  2. Driver Răspunde

    Aveti dreptate.
    Tot sistemul pute rau.
    Si eu am incercat programare, si pot sa va spun ca omul de rand are sanse putine ptr gratuitate.
    Asta e.
    Traiasca PSD ul!!!

  3. mipudeco Răspunde

    A încerca sa ai grija de sănătate înseamnă sa ai bani multi, cu carul. Promisiunile de gratuitate sunt un mare FÂS. Doamna de la Asigurări de sănătate sa nu mai dea vine pe buget. Anii trecuți buget era, NU ERAU BANI!. Cu programare, mi s-a promis la un CT din oraș PESTE 8 LUNI! Cu bani, PESTE 2 LUNI! Haos general, minciuni și iar minciuni! Dacă s-ar organiza mai bine aceasta munca a laboratoarelor, ai depune trimiterea de la medicul de familie și laboratoarele să te planifice și sa te anunțe din timp la telefon. Știu ca le-ar fi greu, dar si pacienților care merg zilnic pe acolo să îi întrebe de fonduri le este și mai greu. Spurcată treabă!

  4. Pacient Răspunde

    Oare de ce la Baia Mare nu sunt aceste probleme? Dar veșnic la Satu Mare! Poate ne explica dna director și face ceva ca sä se încheie bătaia de joc față de cei ce plătesc corect CASul !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.