PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Kereskenyi, mesaj către „naționaliștii” ce se împotrivesc denumirii „Rakoczi Ferenc”

Primarul Kereskenyi Gabor a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook în care le mulțumește pentru susținere colegilor din PNL, ALDE, PSD și UDMR în urma aprobării deciziei de a schimba numele „Școlii Gimnaziale nr. 10” în „Școala Rákócz Ferenc”.

Kereskenyi transmite, totodată, un mesaj către cei ce consideră că acest demers este unul ”naționalist”, rugându-i să se documenteze cine a fost mai întâi principele Transilvaniei.

Redăm integral mesajul primarului Kereskenyi Gabor: 

„Mulțumesc colegilor din PNL, ALDE, PSD și UDMR pentru susținerea acestei inițiative. S-a demonstrat că rațiunea și bunul simț pot să învingă propaganda ieftină și mistificarea istoriei. Propunerea de denumire ”Rákócz Ferenc” a Școlii generale nr.10 este o idee bună și firească din partea unitității de învățământ. Cei care văd în acest demers unul ”naționalist” îi rog să se documenteze mai întâi cine a fost principele Transilvaniei.

“Cum Deo pro patria et libertate” a fost sloganul românilor și maghiarilor care au luptat în oastea principelui Ferenc Rákóczi al II-lea. Acum 300 de ani, nu a mai contat dacă erai român sau maghiar. S-a luptat împreună, cot la cot!”, este mesajul primarului Kereskenyi Gabor.