Ultima actualizare: azi, 12:26

Locale

Kereskenyi, mesaj către „naționaliștii” ce se împotrivesc denumirii „Rakoczi Ferenc”

Primarul Kereskenyi Gabor a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook în care le mulțumește pentru susținere colegilor din PNL, ALDE, PSD și UDMR în urma aprobării deciziei de a schimba numele „Școlii Gimnaziale nr. 10” în „Școala Rákócz Ferenc”.

Kereskenyi transmite, totodată, un mesaj către cei ce consideră că acest demers este unul ”naționalist”, rugându-i să se documenteze cine a fost mai întâi principele Transilvaniei.

Redăm integral mesajul primarului Kereskenyi Gabor: 

„Mulțumesc colegilor din PNL, ALDE, PSD și UDMR pentru susținerea acestei inițiative. S-a demonstrat că rațiunea și bunul simț pot să învingă propaganda ieftină și mistificarea istoriei. Propunerea de denumire ”Rákócz Ferenc” a Școlii generale nr.10 este o idee bună și firească din partea unitității de învățământ. Cei care văd în acest demers unul ”naționalist” îi rog să se documenteze mai întâi cine a fost principele Transilvaniei.

“Cum Deo pro patria et libertate” a fost sloganul românilor și maghiarilor care au luptat în oastea principelui Ferenc Rákóczi al II-lea. Acum 300 de ani, nu a mai contat dacă erai român sau maghiar. S-a luptat împreună, cot la cot!”, este mesajul primarului Kereskenyi Gabor.

16 comentarii

  1. Gigi Răspunde

    Si acum de ce nu lupta cot la cot.

  2. Daniel Răspunde

    Asta da primar…Nu propui sa schimbi si numele orașului?Ca tot e la moda sa maghiarizati tot ce se poate!!!!
    Rusine !!!!

    • Foxforcefive Răspunde

      Candva a fost romanizat numele orasului….asa ca s-ar putea reveni la vechea denumire. Ce propui?

  3. Keres Keny Răspunde

    Principele Rakoczi clar a fost un aventurier !!Sunt destui inaintasi maghiari care ar merita ca numele lor sa fie reprezentat de o scoala sau un liceu satmarean!!De exemplu Dr. Lükö Béla,un mare medic,care n-a tinut cont de etnie atunci cand a vindecat oameni,sau fostul mare medic de etnie maghiara, Tasnadi !!

  4. MAe Răspunde

    Ioi fa alte chestii mai importante că deja începi sa îți dai Masca aia adevărată de bozgor ce ești înmpuțit ,ocupa de ceva mai important !!!!!

    • aaaaaa Răspunde

      exact ocupate de sensul lego burdea ca la lidl nu le-ai dat autorizatie pana nu ti-au facut sens bine ca nu i-ai pus sa fac si un pod nu ti-e rusine asa putin mai dute vezi cum arata podul,closca,oituz,botizului oras de cacat ca doar citymanajeru a zis numai lucrari de calitate se vor receptiona……asta e cel inportant lucru sa dam nume scolilor,strazilor de care nu a auzit nici bunicamea exp.Kafka Margit,Krudy Gyula.etc.da ce au facut astia ptr.oras frate…..

      • Dobitocule Răspunde

        Cu siguranta au facut atata ptr acest oras cat a facut Mahatma Ghandi, Jean Louis Calderon…… aaaaaaaaaa, ca astea nu sunt maghiare nu te intereseaza….muistule

        • aaaaaa Răspunde

          dobitocule muist esti tu cu tot neamu tau de hortysti crapati-ar inima in somn cu steagu hunilor pe piept iar N si Y bagatori de seama la orice articol nu va intrebat nimeni

      • Norick Răspunde

        Da’ cum sa auda bunica ta din codru’ de Krúdy Gyula ??? Banuiesc , ca a ajuns cu alfabetul pana la nick-ul tau :-)))

        • Gyulaypulay Răspunde

          De ce nu ne povestești ce tare era măta mare când învârtea cumâsul si usca carnea fezandata sub șa in stepele mongole.Ca măta sigur a fost vreo intelectuala dovedește însuși inteligenta ta.Pacat ca ai fost făcut “din mâna” si dus de muste…

    • Dingo Răspunde

      Vad ca de scoala nu prea te-ai ocupat. :-)))

    • Cuie Moica Răspunde

      Cu sau fara rakoczi in 2,5 ani a facut de 10 ori cat a facut opincarul tau oltean kojak

  5. y Răspunde

    Citesc de vreo 2 zile reacțiile astea ale unora venite din parcă din codru. II. Rákóczi Ferenc a avut “ceva” legătură cu oraș și cu regiune nu ca de exemplu Doamna Stanca sau Brâncuși, dar nu asta contează. Era singura școală fără nume. S-a mai încercat o dată și atunci a iscat scandal. Țin minte că la un moment dat era între altele și o propunere monstruoasă trilingvă. Totuși trăim cu toții în Europa încercați măcar să mimați gestul. Văd că după ziua de ieri de după vot Soarele tot răsare.

  6. Reality Răspunde

    Adunare in curand la Budapesta la HOSOK TERE: RAKOCZI EMLEKEV.Multi tineri o sa participa din tarile vecine la acest eveniment deosebit.Poate si asta a determinat pe domnul primar pr aceasta performanta excelenta.Ar fi bine ca cu colegii sai.,primari din judet sa ocupe cu lucruri mai importante.

  7. griga Răspunde

    dl primar ar trebui in primul rand sa rezolve problemele orasului acele gropi infernale daca nu stie dansu il invit in fiecare dimineara sa vada cum stau masinile trase pe dreapta care si-au rezolvat anvelopele chiar si janta , la intrarea Eloctrolux de pe Botizului, iar schimbarea denumiri scoli asta chiar nu vad un demers important pt primar…….a demersul dansului e sa magiarizeze tot

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.