PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

FOTO&LIVE. Marş de amploare al muncitorilor de la Electrolux

Un marş de amploare al muncitorilor de la Electrolux s-a desfășurat astăzi la Satu Mare. Sute de oameni au cerut în stradă creşterea salariului muncitorilor cu 2 lei pe oră.

Oamenii au scandat şi au cerut demisia directorului Dietmar Bloemer, cerând totodată ca la Satu Mare să fie trimisă o persoană din conducerea din Suedia.

Muncitorii afirmă că nu renunţă la protest. Printre ei s-a aflat preşedintele Cartel Alfa din România, Bogdan Hossu.

Oamenii au fost la Prefectura Satu Mare, unde au depus o petiție. Prin adresa către Guvern, protestatarii cer ca legea dialogului social să fie schimbată pentru a nu fi discriminatul muncitorul.

Preşedintele Cartel Alfa din România, Bogdan Hossu a precizat că a scris ambasadei Suediei faptul că este anormală forma prin care se comportă firma în România. Totodată, Hossu a afirmat că cei de la ITM ar trebui să facă 2-3 controale pe zi în care să vadă că nu se fac angajări pe perioada grevei.

La protestul de miercuri, preşedintele sindicatului Samus, Sorin Faur, le-a spus muncitorilor să îşi aducă familia sau prietenii pentru a fi cât mai mulţi, deoarece semnalul ce trebuie transmis este unul foarte important. Mesajul nu este doar unul pentru conducerea Electrolux, ci pentru tot sectorul privat, în special pentru companiile străine.

„Una din primele greve din sectorul privat din ultimii 10 ani. Trebuie să dăm un semnal. Am intrat în Uniunea Europeană de 12 ani, ca să avem un nivel de trai cum au ei. Ce am ajuns? Săracii Europei? Să îşi bată joc de noi? Pentru asta am intrat în Uniune?”, a spus Sorin Faur.

Poziţia Electrolux

Redăm în continuare poziţia conducerii Electrolux:

,,Încă de la început, am luat în considerare solicitările inițiale venite din partea liderilor sindicatului: majorarea salariului de bază cu un procent mai mare decât rata inflației din România, un bonus de prezență, precum și asigurare medicală privată. Toate aceste cerințe au fost îndeplinite în propunerea noastră catre liderii de sindicat.

Majorarea propusă a salariului de bază este mai mare decât rata inflației din România, din primul trimestru al anului curent. Alături de bonusul de prezență și asigurarea medicală privată, majorarea totală a salariului brut de bază pentru angajații din producție este de 11%. Răspunsul primit din partea reprezentanților sindicatului la această propunere a fost unul negativ, fiindu-ne comunicată în schimb, o nouă solicitare, total diferită față de cea înaintată inițial, ce constă într-o creștere de peste 20% a salariului de bază brut al unui angajat din producție.

Aplicăm aceleași principii în România ca în orice altă țară în care compania Electrolux este prezentă. Monitorizăm îndeaproape nivelul salariilor de pe piața locală și putem confirma că suntem una dintre companiile de top din Satu Mare, în ceea ce privește pachetul salarial oferit angajaților.

Prin propunerea noastră, salariul mediu al unul angajat din producție al fabricii Electrolux Satu Mare ar fi cu 70% mai mare decât salariul minim pe economie. De asemenea, oferim angajaților noștri o serie de beneficii, precum:  tichete de masă în valoare de 315 RON lunar, bonus anual, compensarea contribuției sociale de 20%, tichete de vacanță. În plus, pentru că suntem mereu preocupați de sănătatea angajaților noștri și de calitatea vieții acestora, oferim asigurare medicală privată, salarii compensatorii, bonus de pensionare și concediu de odihnă de până la 28 de zile pe an, ca parte a pachetului de beneficii. Investițiile în angajați sunt o prioritate pentru noi, de aceea, completările aduse pachetului salarial și de beneficii sunt în opinia noastră, substanțiale.

Până în prezent, am organizat peste 18 ședințe de negociere. Vom continua să fim deschiși negocierilor si dialogului constructiv cu liderii sindicatului pentru a soluționa această situație și pentru a ajunge la un acord final.”