PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

FOTO&LIVE. Presiuni tot mai mari la Electrolux: “Sânge pentru hrană!”

Muncitorii de la Electrolux, aflaţi în cea de-a patra săptămână, au ajuns într-o situaţie tot mai dificilă. Ei se mobilizează pentru a dona sânge în schimbul tichetelor de masă primite. Ideea a aparţinut unor protestatari, iar azi dimineaţa au fost deja mai mulţi dintre ei să doneze, urmând ca mâine dimineaţa să doneze şi alţii.

Donatorii primesc în schimb şapte tichete de masă şi o zi liberă, conform legislaţiei în vigoare. Preşedintele sindicatului Samus, Sorin Faur, a precizat că muncitorii trec prin vremuri grele mai ales din punct de vedere financiar. O propunere discutată a fost aceea ca oamenii să doneze sânge pentru a primi tichete de masă.

“Mergem şi dăm sânge pentru oameni necăjiţi”, a spus Sorin Faur.

Sorin Faur le-a spus în această dimineaţă protestatarilor din faţa fabricii că a primit răspuns după reclamaţiile depuse, încă acesta este un “răspuns alambicat din care înţelegi una sau altceva”. Sorin Faur a spus că este un “răspuns aiurea”, adică în reclamaţie s-a făcut referire la o lege, iar răspunsul face referire la altă lege. În aceste condiţii vor consulta avocaţii pentru a apela la Tribunal.

“Va trebui să deschidem procese individuale, să dăm fiecare în judecată fabrica”, a spus Sorin Faur.

El a mai adăugat că muncitorii pot cere şi 2.000 – 3.000 de lei despăgubiri morale pentru că “şi-au bătut joc de noi”.

Totodată, secretarul Cartel Alfa Satu Mare, a anunţat că liderul sindical Bogdan Hossu a donat aseară 1.000 de lei în fondul de solidaritate.

Oamenii par hotărâţi să reziste mai departe și să nu se întoarcă în fabrică pe aceleași salarii.

“Decât să renunțăm la greă, mai bine ne dăm demisia şi plecăm dracului de aici!”, a spus Sorin Faur.