PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

LIVE. A treia zi de grevă la Electrolux. Susţinere din întreaga ţară!

Astăzi este a treia zi de grevă la Electrolux. Muncitorii sunt în faţa fabricii şi discută cu liderii sindicali. Ei cer demisia directorului fabricii. 

La Satu Mare au venit să îi susţină pe protestatari liderii ai sindicatului Cartel Alfa din Mehedinţi, Gorj, Caraş Severin, Maramureş, iar pe rând vor ajunge şi sindicalişti din alte judeţe. De altfel, muncitorii au primit încurajări de la sindicalişti din întreaga ţară.

“Cu toţii vom veni şi vom sta alături de voi. Ne vom plimba prin tot oraşul şi vom intra şi în greva foamei dacă este nevoie”, a spus Marian Apostol, preşedinte al Cartel Alfa Mehedinţi.

Liderul Cartel Alfa Maramureş le-a spus muncitorilor că patronatul va începe cu manipulări, cu ameninţări, iar greva se poate întinde şi pe trei săptămâni. Le-a transmis protestatarilor să fie uniţi. Mai mult, le-a arătat că şi un cerşetor de la colţ de stradă câştigă mai mult de 2 lei pe oră, atât cât cer ei în plus.

“Venim şi autobuze să vă susţinem”, a transmis liderul din Maramureş.

Sindicaliştii au arătat că Electrolux a obţinut în România un profit de cinci ori mai mare decât în alte state din Europa, dar muncitorii sunt plătiţi de zece ori mai puţin.

Reprezentantul Cartel Alfa Gorj le-a spus muncitorilor că în urmă cu o lună minerii din judeţul său au oprit lucrul iar în urma protestului au primit o creştere de 1.000 de lei net.

Negocierile de luni au eşuat în 3 minute

Negocierile care au avut loc luni după amiaza au eşuat. Secretarul Cartel Alfa Satu Mare, Vasile Dârle, le-a transmis în această dimineaţă muncitorilor de la Electrolux că s-au întâlnit cu cei din conducerea fabricii dar negocierile au eşuat în doar trei minute. Adică au prezentat solicitarea angajaţilor, conducerea firmei a spus „Ok! Nu!”, după şefii din Electrolux care au plecat.

„Discuțiile au durat 3 minute! Noi am depus cererea în care s-a specificat ce s-a discutat aici. Am depus noua cerere. Ei au spus OK. Colegul Sorin Faur a întrebat dacă au o altă ofertă şi au zis Nu! Cu asta s-a încheiat”, a spus Vasile Dârle.

El a mai informat că sindicaliştii au redactat o scrisoare ce va fi trimisă preşedintelui companiei, în care îl informează despre situaţia din Satu Mare.

„Credem că nu ştiţi cum se comportă conducerea din România, altfel nu aţi lăsa să se întâmple”, a spus Sorin Faur.

Ei au mai informat că muncitorii au fost scoşi afară în frig, deşi legea le permitea să îi lase într-un loc încălzit în fabrică, alături de cei care muncesc în continuare şi au cerut să trimită pe cineva în România cu care să se poată discuta.

Tot el a informat că discuţiile sunt blocate la suma de 1 euro pe zi, aceasta fiind diferenţa dintre solicitarea muncitorilor şi oferta companiei.

Muncitorii sunt în grevă de luni.

Grevă la Electrolux