PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

PLUS Satu Mare: „Multe proiecte asumate de către Guvernul PSD au fost inițiate de actori locali”

PLUS Satu Mare critică Guvernul Dăncilă pentru că, spun ei, ridică normalitatea la rang de merit în ceea ce privește dezvoltarea județului Satu Mare, asumându-și proiecte ce au fost inițiate de-a lungul timpului de actorii locali și autoritățile publice locale, nicidecum de actualul cabinet guvernamental și cheltuind bani mulți de la bugetul de stat „în condițiile în care România are la dispoziție zeci de miliarde de euro alocate de UE”.

„O normalitate văzută pomană, o pomană ridicată la grad de merit. Apariția în presa locală a unor articole prin care Guvernul României își alocă meritul în ceea ce privește dezvoltarea județului Satu Mare, prin alocarea unor sume colosale pentru derularea unor proiecte finanțate prin PNDL și fonduri europene, ne-au scos din pasivitate și ne-au împins în a descrie realitatea din spatele acestor alocări.

Constatăm cu tristețe cât de mult ne îndepărtăm de normalitate, normalitatea îndeplinirii unor angajamente față de comunitatea pe care o reprezinți. Oare lobby-ul sau intervențiile făcute de un politician pentru atragerea unor fonduri, în județul pe care îl reprezintă, nu ar trebui să reprezinte o normalitate? Pentru ce e ales sau numit? Pentru ce este plătit din bani publici?”, arată PLUS Satu Mare.

PLUS Satu Mare explică pas cu pas care sunt neregulile în privința sursei de finanțare cu care PSD se laudă în cazul proiectelor demarate în această regiune:

„Atât de mult lăudatul PNDL, ajuns la ediția 2, este finanțat din bugetul de stat al României, adică banii românilor, nicidecum din pusculița partidului de guvernământ. Programele de finanțare, amintite în articolele de presă: POIM, POR, POCU și POCA, sunt finanțate din fonduri europene și, da, există și aici o contribuție a României, dar aceasta este tot din bugetul de stat.

Comparând sumele amintite în articole: 300 de milioane de lei prin PNDL vs 200 de milioane de lei prin fonduri europene, e firesc să ne punem întrebarea de ce mai mulți bani alocați de la bugetul de stat în detrimentul fondurilor europene?. Răspunsul e foarte simplu: Procedura de acordare a finanțării prin PNDL și cea de implementare a acestor proiecte reprezintă, practic, o formalitate în comparație cu procedurile de accesare și implementare a fondurilor europene, astfel existând tendința autorităților locale de a alege PNDL. Toate bune până aici, procedurile simplificate sunt un semn bun, dar e bine de știut care sunt costurile din spatele acestor proiecte finanțate prin PNDL:

Sunt cheltuiți bani mulți din bugetul de stat, în condițiile în care România are la dispoziție zeci de miliarde de euro alocate de UE;

Intensificarea dependenței politice în relația cu «partidul finanțator», în spatele fiecărui proiect existând negocieri politice;

Presiuni privind alocarea unor contracte de lucrări către anumiți agenți economici, fapt ce duce la o concurență neloială și intensificarea fenomenului corupției”.

În final, PLUS Satu Mare subliniază faptul că „multe dintre proiectele enumerate în articolele din presa locală și asumate de către Guvernul PSD”, printre care și Centura de ocolire a municipiului Carei și Centura de ocolire a municipiului Satu Mare, nu au fost inițiate de Guvernul Dăncilă.

„Multe dintre proiectele enumerate în articolele din presa locală și asumate de către Guvernul PSD: Centura de ocolire a municipiului Carei, Centura de ocolire a municipiului Satu Mare, sumedenia de poduri peste Someș și toate proiectele finanțate prin fonduri europene au la bază nevoile comunității locale și au fost inițiate de-a lungul timpului de actori locali, autorități publice locale, nicidecum de Guvernul Dăncilă, care are obligația să finanțeze aceste investiții conform legii, atâta timp cât ele au fost la vremea respectivă considerate fiabile și declarate eligibile”, conchide PLUS Satu Mare.