Ultima actualizare: azi, 17:36

Locale

PLUS Satu Mare: „Multe proiecte asumate de către Guvernul PSD au fost inițiate de actori locali”

PLUS Satu Mare critică Guvernul Dăncilă pentru că, spun ei, ridică normalitatea la rang de merit în ceea ce privește dezvoltarea județului Satu Mare, asumându-și proiecte ce au fost inițiate de-a lungul timpului de actorii locali și autoritățile publice locale, nicidecum de actualul cabinet guvernamental și cheltuind bani mulți de la bugetul de stat „în condițiile în care România are la dispoziție zeci de miliarde de euro alocate de UE”.

„O normalitate văzută pomană, o pomană ridicată la grad de merit. Apariția în presa locală a unor articole prin care Guvernul României își alocă meritul în ceea ce privește dezvoltarea județului Satu Mare, prin alocarea unor sume colosale pentru derularea unor proiecte finanțate prin PNDL și fonduri europene, ne-au scos din pasivitate și ne-au împins în a descrie realitatea din spatele acestor alocări.

Constatăm cu tristețe cât de mult ne îndepărtăm de normalitate, normalitatea îndeplinirii unor angajamente față de comunitatea pe care o reprezinți. Oare lobby-ul sau intervențiile făcute de un politician pentru atragerea unor fonduri, în județul pe care îl reprezintă, nu ar trebui să reprezinte o normalitate? Pentru ce e ales sau numit? Pentru ce este plătit din bani publici?”, arată PLUS Satu Mare.

PLUS Satu Mare explică pas cu pas care sunt neregulile în privința sursei de finanțare cu care PSD se laudă în cazul proiectelor demarate în această regiune:

„Atât de mult lăudatul PNDL, ajuns la ediția 2, este finanțat din bugetul de stat al României, adică banii românilor, nicidecum din pusculița partidului de guvernământ. Programele de finanțare, amintite în articolele de presă: POIM, POR, POCU și POCA, sunt finanțate din fonduri europene și, da, există și aici o contribuție a României, dar aceasta este tot din bugetul de stat.

Comparând sumele amintite în articole: 300 de milioane de lei prin PNDL vs 200 de milioane de lei prin fonduri europene, e firesc să ne punem întrebarea de ce mai mulți bani alocați de la bugetul de stat în detrimentul fondurilor europene?. Răspunsul e foarte simplu: Procedura de acordare a finanțării prin PNDL și cea de implementare a acestor proiecte reprezintă, practic, o formalitate în comparație cu procedurile de accesare și implementare a fondurilor europene, astfel existând tendința autorităților locale de a alege PNDL. Toate bune până aici, procedurile simplificate sunt un semn bun, dar e bine de știut care sunt costurile din spatele acestor proiecte finanțate prin PNDL:

Sunt cheltuiți bani mulți din bugetul de stat, în condițiile în care România are la dispoziție zeci de miliarde de euro alocate de UE;

Intensificarea dependenței politice în relația cu «partidul finanțator», în spatele fiecărui proiect existând negocieri politice;

Presiuni privind alocarea unor contracte de lucrări către anumiți agenți economici, fapt ce duce la o concurență neloială și intensificarea fenomenului corupției”.

În final, PLUS Satu Mare subliniază faptul că „multe dintre proiectele enumerate în articolele din presa locală și asumate de către Guvernul PSD”, printre care și Centura de ocolire a municipiului Carei și Centura de ocolire a municipiului Satu Mare, nu au fost inițiate de Guvernul Dăncilă.

„Multe dintre proiectele enumerate în articolele din presa locală și asumate de către Guvernul PSD: Centura de ocolire a municipiului Carei, Centura de ocolire a municipiului Satu Mare, sumedenia de poduri peste Someș și toate proiectele finanțate prin fonduri europene au la bază nevoile comunității locale și au fost inițiate de-a lungul timpului de actori locali, autorități publice locale, nicidecum de Guvernul Dăncilă, care are obligația să finanțeze aceste investiții conform legii, atâta timp cât ele au fost la vremea respectivă considerate fiabile și declarate eligibile”, conchide PLUS Satu Mare.

6 comentarii

  1. Ana Stase Răspunde

    Clar initiativa trebuie sa vina de undeva,dar fara sustinerea guvernului poate sa ramana doar o simpla intentie !!Cate astfel de initiative au fost pe vremea guvernelor basiste?Multe!!Si cate s-au concretizat?Niciuna !!Atunci nu vedeai la tv decat Clujul lui boc ,Aradul lui falca, si pe papagalii aia moldoveni din Suceava ,gheorghe flutur,care-i facea lui udrea si basescu balade si ”aranjamente florale” din bietele oite cocotate pe munte,si pe smecherul celalalt,din neamt,pinalti!!Satu Mare nici nu exista atunci!

  2. Adi Răspunde

    Lasă prietene că a făcut multe sectistul lui BIVOLARU-slugarnicul Cioloș.
    Guvernul ZERO susținut de P S.D și Iohanis nu au performant cu nimic timp de 12 luni.Pe fermieri iau nenorocit,toată industria românească au subminato dar au ajutat corporațiile străine. Așa că poate că după ce mai prizezi încă o doză îți revii și tu din manipulare.

    • Ana Stase Răspunde

      Ai citit tu pe undeva ca l-as fi laudat pe loserul ciolos ??!!Inafara de PSD nimeni nu a guvernat aceasta tara,doar au furat cat au putut !Au furat si psd-istii dar au si facut cat n-au facut toate guvernele celelalte la un loc !!Dupa guvernarea dezastruoasa a CDR,guvernul Nastase a reusit sa repuna economia pe linia de plutire,dar au venit ”bandasii” lui basescu si au facut praf si pulbere,scuzandu-se la final ca de vina a fost …criza economica !!Dar de furat au furat pe rupte,si culmea,niciunul nu e la bulau !!Apoi a revenit PSD-ALDE,cu Ponta si Tariceanu care din nou au reusit sa reporneasca economia…Apoi dezastrul numit ”guvernul meu” condus de un incapabil,si in sfarsit Dragnea care se chinuie sa scoata tara din mocirla iohanista !!Problema e ca lumea e proasta,se lasa manipulata de niste slugoi ong-isti,platiti cu bani murdari,care incita la ura,incita la violente si haos si nesupunere civica!!

      • Varu Răspunde

        Ana Stase …Si ma intreb ce poate face un om cand este harțuit de haite de caini din toate partile….

      • Altu Răspunde

        Iar ai uitat să îți iei pastilele sau ai fumat ceva ca tovarășul Dragnea. Ce a făcut PSD ? Enumeră câteva realizări mărețe,în afară de salariile bugetarilor. Românii vor fi nebuni,PSD le vrea binele iar ei îi înjură.

  3. Pin Alti Răspunde

    M U I E. P S D!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.