PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Cea mai importantă instituție de cultură din Satu Mare a uitat să-l comemoreze pe Eminescu

La sfârșitul săptămânii trecute s-au împlinit 130 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu, poetul național fiind comemorat în mai toate colțurile țării și nu numai, printr-o serie de evenimente cu totul deosebite.

Cele mai importante instituții de cultură din țară s-au întrecut în evenimente și l-au comemorat așa cum se cuvine pe Mihai Eminescu. În data de 15 iunie, în toate regiunile țării, ba chiar și în afara granițelor, în Ungaria, Viena ori Republica Moldova, s-au auzit poeziile ,,poetului nepereche” în cadrul unor ample manifestări culturale. La Satu Mare însă, Eminescu a fost aproape uitat.

Mihai Eminescu a fost șters din calendarul uneia dintre cele mai importante instituții de cultură din județ, Biblioteca Județeană, motiv pentru care, la 130 de ani de la moartea sa, prea puțină lume și-a adus aminte cu adevărat de cel care a fost geniul poeziei românești. Conducerea instituției a declarat, pentru Portal SM, că singura manifestare dedicată lui Eminescu a avut loc în această iarnă, pe 15 ianuarie.

Singurii care și-au adus aminte de marele poet sunt cei care nu l-au uitat niciodată, și anume scriitorii, poeții și oamenii de cultură din județul Satu Mare, alături de reprezentanții Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare. Aceștia s-au adunat sâmbătă, 15 iunie, la statuia lui Mihai Eminescu din fața Colegiului care-i poartă numele, organizând un eveniment de comemorare amplu și extrem de emoționant.

Cu toate că la începutul acestei veri sătmărenii au ratat întâlnirea cu Mihai Eminescu din cauza unui ,,scurtcircuit” ce a avut loc tocmai la o instituție pe rafturile căreia respiră volumele marelui poet, o parte importantă a culturii sătmărene nu își va lua niciodată pauză când vine vorba de Luceafărul poeziei românești.