Ultima actualizare: azi, 09:04

Locale

Cea mai importantă instituție de cultură din Satu Mare a uitat să-l comemoreze pe Eminescu

La sfârșitul săptămânii trecute s-au împlinit 130 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu, poetul național fiind comemorat în mai toate colțurile țării și nu numai, printr-o serie de evenimente cu totul deosebite.

Cele mai importante instituții de cultură din țară s-au întrecut în evenimente și l-au comemorat așa cum se cuvine pe Mihai Eminescu. În data de 15 iunie, în toate regiunile țării, ba chiar și în afara granițelor, în Ungaria, Viena ori Republica Moldova, s-au auzit poeziile ,,poetului nepereche” în cadrul unor ample manifestări culturale. La Satu Mare însă, Eminescu a fost aproape uitat.

Mihai Eminescu a fost șters din calendarul uneia dintre cele mai importante instituții de cultură din județ, Biblioteca Județeană, motiv pentru care, la 130 de ani de la moartea sa, prea puțină lume și-a adus aminte cu adevărat de cel care a fost geniul poeziei românești. Conducerea instituției a declarat, pentru Portal SM, că singura manifestare dedicată lui Eminescu a avut loc în această iarnă, pe 15 ianuarie.

Singurii care și-au adus aminte de marele poet sunt cei care nu l-au uitat niciodată, și anume scriitorii, poeții și oamenii de cultură din județul Satu Mare, alături de reprezentanții Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare. Aceștia s-au adunat sâmbătă, 15 iunie, la statuia lui Mihai Eminescu din fața Colegiului care-i poartă numele, organizând un eveniment de comemorare amplu și extrem de emoționant.

Cu toate că la începutul acestei veri sătmărenii au ratat întâlnirea cu Mihai Eminescu din cauza unui ,,scurtcircuit” ce a avut loc tocmai la o instituție pe rafturile căreia respiră volumele marelui poet, o parte importantă a culturii sătmărene nu își va lua niciodată pauză când vine vorba de Luceafărul poeziei românești.

11 comentarii

  1. Roberta Răspunde

    Nu avut timp…directoarea ocupata pt noul mandat…caldura mare in cladire si nu putut gandi…

    • Adela Răspunde

      Directoarea a luat-o razna! Sta pe scaun mare si uita pentru ce ocupa aceasta functie! De cand si-a luat o noua casa, nu mai exista interes ptr evenimentele din oras! Asta este, daca de aici nu se pot ciupi niste banuti! Da lasa ca sotul o tine in brate, doar e angajat la “baetiii” cu ochi albastri. Succes fratii nostri!

  2. Elek Răspunde

    Este de al nostru ocupat megtanulja a magyar nyelvet. Ria Ria Hungaria!

  3. roman Răspunde

    #Elek# dute la gara , poate mai prinzi un loc catre tara muma . Toate biletele ,,dus “s-au vandut . Daca nu poate se mai gaseste ceva de lucru pe aici pt tine , la impletit cosuri sau confectionat opinci ca altceva nu gasesti daca nu cunosti limba .

  4. dorel Răspunde

    #roman# Pe tine nu te cheamă bordeiul? Du-te mă și vinde ciungă acasă-acasă de unde ai venit!

  5. Desteptu’ Răspunde

    Unde esti Rodico & CO? 😀
    Au rasunat poeziile lui Eminescu si a fost comemorat inclusiv in Ungaria?!? Iar voi dragilor mei rromanasi?!? L-ati uitat pe marele vostru poet!
    Nem baj! Puneti o coroana la statuia lui Petõfi 😀 jale

    • Rodica Răspunde

      Nu poti uita ceva ce porti in inima mereu ! Unii oameni impun respect si recunostinta , pentru altii , trebuie sa le ….confectionezi , iar altii , sunt pur si simplu nulitati , adica exista doar… umbra lor pe acest pamant Daca Eminescu este – cu siguranta – Everestul nostru cultural , caruia-i datoram recunostinta vesnica si respect nemarginit , ghici la ce categorie ai ramas sa te incadrezi ? La cum vorbesti , n-ai nici macar dreptul de-ai pronunta numele ; Eminescu e sacru , e ceva peste capacitatea ….desteptilor de-a intelege ! Si-aici ai companie….. selecta – tocmai pe cei in functii care ar trebui sa-l omagieze cum se cuvine !
      A , sa nu uit – nu te mai trage de sireturi cu mine , ca nu port incaltaminte , e vara si umblu desculta !

  6. Negru Răspunde

    Hai sa clarificăm un lucru: Biblioteca nu este tare demult o instituție de cultură, ci un simplu depozit unde intra si ies cărți! Nimănui nu îi pasă de instituția asta, cu atât mai puțin directoarei. Asta, oricum, stie toata lumea, mai puțin șefii de la Consiliul Județean!

    • Rodica Răspunde

      Stai linistit , stiu si cei de la C.J. , insă interesul tocmai acesta este – nu promovam cultura (mai ales cea romaneasca ) ca in timp poate-i pierdem ….urma . In schimb , avem grija ca de toate manifestarile culturale maghiare sa se ocupe cine trebuie si cum trebuie! Ca sa nu zica nimeni ca ei nu fac mai nimic pentru salariile acelea pe care oricum nu le merita , au initiat saptamana trecuta o actiune de toata jena – au pus niste carti in doua ladite de plastic pe pervazul geamului de la B.J. Asta da promovare a ….cititului ; n-au gasit atătia bani sa puna niste standuri mobile (cum fac pocaitii pe mai toate arterele principale din oras ) , sa prezinte civilizat clasicii literaturii romane si universale ( daca tot vrei ….calitate) , cum era normal , au trantit niste carti uzate , de autori necunoscuti pentru marea parte a celor ce s-au oprit pe-acolo si se uitau ciudat la ele . Ar fi interesant de stiut cam cu căte carti ( si de ce calitate) s-a …..îmbogatit B.J. in ultimii ani , dar nu din donatii , ci din banii alocati pentru asa ceva . Anul trecut , spre exemplu , au organizat un curs gratuit de limba engleza ; surpriza , toate cele 50 de locuri anuntate in presa ca fiind disponibile erau ocupate demult . Oare de catre cine ? Cam asa se promoveaza ……biblioteca noastra ! Si-atunci , ce asteptari sa ai de la niste ignoranti care n-au nimic in comun cu…. cultura ?

  7. Cititor Răspunde

    Vai de capul lor! Nu au nici sediu, nici nu fac nimic si sunt acolo 50 de angajați cu salarii bune, Oare ce fac ăia toată ziua, că nimica nu se vede?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.