PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Peste 100 de școli și grădinițe din județ, fără niciun sistem de pază

Peste 100 de școli și grădinițe din județ, fără niciun sistem de pază. La nivelul județului Satu Mare în cursul anului școlar 2019 – 2020 vor  funcționa un număr de 284 unități de învățământ preuniversitar ( cu – 3 mai puține față de anul școlar 2018 – 2019),  din care  101  de unități pe raza municipiilor/orașelor si 183 in mediu rural, respectiv 119  grădinițe,  132 scoli gimnaziale si  33  de  licee,  colegii  si scoli profesionale.

Din punct de vedere al asigurării cu pază umană și dotării cu sisteme de supraveghere video, situația unităților de învățământ preuniversitar, se prezintă astfel :

–  3 unități de învățământ sunt asigurate exclusiv cu pază umană ( 2 în urban și 1 în rural);

122 unități de învățământ sunt dotate exclusiv cu sisteme de supraveghere video,  din care : 55 grădinițe,  62 de scoli gimnaziale si 4 licee/scoli profesionale/colegii.  Din cele 122 de unități dotate cu sisteme de supraveghere video,  19 sunt dotate in exteriorul lor, 21 doar în interior si alte 82 sunt dotate in ambele moduri, respectiv atât in interior cat si in exterior.

45 unități de învățământ sunt asigurate atât cu pază umană cât și cu sisteme de supraveghere video din care 42 în mediul urban și 3 în mediul rural

116 unități de învățământ ( 65 de unități sunt grădinițe si alte 51 sunt scoli gimnaziale)  nu dispun de nici un fel de forma de paza umana sau cu sisteme de supraveghere video,  din care 28 pe raza orașelor si 88 în mediu rural.

La acest moment, se află în derulare activitățile specifice prevăzute în PTCA privind întocmirea „formular recapitulativ”, „chestionarul de evaluare siguranță școlară” și „dosarele de obiectiv” pentru fiecare unitate școlară. Totodată au fost dispuse măsuri pentru actualizarea Planului Local Comun de Acțiune (PLCA) ”pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și a personalului didactic și prevenirea delincvenței juvenile în incinta și în zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar, specific pentru fiecare unitate școlară în parte.

Inspectoratul Județean de Poliție Satu Mare are în responsabilitate toate cele 284 unități de învățământ preuniversitar de pe raza județului, (IJJ Satu Mare asigură prezența în zona adiacentă a unităților de învățământ pentru 13 unități, iar poliția locală pentru 19 unități ) pentru fiecare unitate de învățământ a fost desemnat  cel puțin cate un polițist care răspunde de prevenirea si combaterea fenomenului ilicit în incinta acestora.

Cu ocazia activităților preventive desfășurate de structurile de ordine publică, au fost identificate un număr total de 61 unitățile economice care își desfășoară activitatea în incinta și / sau zona adiacentă unităților de învățământ, situația acestora se prezintă astfel :

– mun.  Satu Mare = 22

– mun. Carei = 6

– oraș Negrești Oaș = 5

– oraș Tășnad = 0

– oraș Livada = 1

– oraș Ardud = 0

– Secția 1 Poliție rurală valea Vinului = 10

– Secția 3 Poliție rurală Satu Mare = 13

– Secția 4 Poliție rurală Beltiug =  0

– Secția 5 Poliție rurală Petrești = 0

– Secția 6 Poliție rurală Tășnad = 2

– Secția 7 Poliție rurală Carei = 1

– Secția 8 Poliție rurală Gherța Mică = 1

– Secția 9 Poliție rurală Negrești Oaș = 0

Toți acești agenți economici vor face obiectul verificărilor cu privire la respectarea prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 128/1994 pentru asigurarea condițiilor de dezvoltare fizică și morală a elevilor, în colaborare cu instituțiile abilitate.

Pentru prevenirea comiterii unor evenimente rutiere în care să fie implicate autospecialele destinate transportului elevilor (administrate de Primării – UAT) au fost identificate un număr de 69 autospeciale (autovehicul de transport elevi de la UAT Socond este defect, nefiind utilizat de o perioadă de timp, având asigurarea obligatorie și ITP expirate), situația acestora fiind următoarea :

– mun.  Satu Mare = 0

– mun. Carei = 0

– oraș Negrești Oaș =2

– oraș Tășnad = 0

– oraș Livada = 2

– oraș Ardud = 4

– Secția 1 Poliție rurală valea Vinului = 7

– Secția 3 Poliție rurală Satu Mare = 17

– Secția 4 Poliție rurală Beltiug = 6

– Secția 5 Poliție rurală Petrești = 7

– Secția 6 Poliție rurală Tășnad = 10

– Secția 7 Poliție rurală Carei = 8

– Secția 8 Poliție rurală Gherța Mică = 9

– Secția 9 Poliție rurală Negrești Oaș = 5

Au fost verificate documentele autospecialelor de transport elevi cât și a conducătorilor auto, astfel :

–    asigurare obligatorie valabilă = 68

–    certificat înmatriculare – valabilitate ITP = 68

– conducători auto (deținători ai permisului de conducere cu categorie corespunzătoare din care face parte autovehiculul de transport elevi) = 73

În perioada imediat următoare, până la începerea anului școlar, se va realiza un instructaj pe linia respectării conduitei preventive rutiere de către toți conducătorii auto angajați/desemnați să efectueze transportul elevilor la/de la unitățile de învățământ.

Toate unitățile școlare, au încheiat acorduri de cooperare cu subunitățile de politie de pe raza de competenta, in vederea prevenirii fenomenului infracțional, existând o buna colaborare intre aceste instituții, care de altfel au același obiectiv comun, si anume ”prevenirea și reducerea fenomenului infracțional in zona unităților de învățământ preuniversitar”.

În cursul anului școlar 2018-2019 au fost sesizate 18 fapte de natură penală, toate  in incinta unităților școlare (fără  a fi sesizate evenimente in zona adiacenta), din care:

 

Luând act de  masurile stipulate in Dispoziția I.G.P.R. – D.O.P. nr.  286.118 din 20.08.2019  si  în consonanță cu concluziile  desprinse la nivel  local in urma analizei  situației infracționale din  anul școlar  2018-2019, precum si având în vedere faptul că siguranța școlară reprezintă o prioritate națională și județeană, activitățile fiind  circumscrise  ”Planului Național Comun de Acțiune – Cadru al M.A.I.  cu nr. 94.859 / 23.06.2016, pentru creșterea gradului de siguranță al elevilor  și  personalului didactic, respectiv prevenirea faptelor ilicite,  a  delicvenței  juvenile  în  incinta  și  în  zonele  adiacente unităților de  învățământ  preuniversitar”,  pentru prevenirea si combaterea evenimentelor negative în incinta și zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar în anul școlar 2019-2020,  se impune luarea unor măsuri pro-active, astfel:

 

  1. 1. Continuarea activităților prevăzute în Planului Teritorial Comun de Acțiune 138236 din 29.08.2018 ”pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și a personalului didactic și prevenirea delincvenței juvenile în incinta și în zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar”
  2. Intensificarea activităților de verificare a unităților de învățământ, în vederea determinării responsabililor, de a asigura cu pază și/sau sisteme electronice de alarmare la efracție, aceste unități, conform legii;
  3. Monitorizarea incidentelor comise in incinta si zona adiacenta printr-o relationare permanenta intre conducerea unitatilor de invatamant si a unitatilor de politie teritoriale  si informarea esalonului superior cu privire la toate evenimentele /incidentele inregistrate.
  4.   Organizarea periodica de acțiuni punctuale pentru depistarea si descurajarea elevilor care nu respecta programul scolar, precum si pentru depistarea elevilor sub 18 ani care consuma bauturi alcoolice in localurile publice .
  5. Mediatizarea permanenta a masurilor preventive întreprinse, pentru descurajarea elementelor infractoare;
  6.       Dispunerea elementelor de dispozitiv și realizarea variantelor de patrulare astfel încât lucrătorii de poliție/ jandarmi/ poliție locală ce acționează în segmentul stradal să fie prezenți în zona adiacentă unităților școlare, în principal la intrarea/ieșirea elevilor de la cursuri;
Exit mobile version