Ultima actualizare: azi, 22:25

Locale

Peste 100 de școli și grădinițe din județ, fără niciun sistem de pază

Peste 100 de școli și grădinițe din județ, fără niciun sistem de pază. La nivelul județului Satu Mare în cursul anului școlar 2019 – 2020 vor  funcționa un număr de 284 unități de învățământ preuniversitar ( cu – 3 mai puține față de anul școlar 2018 – 2019),  din care  101  de unități pe raza municipiilor/orașelor si 183 in mediu rural, respectiv 119  grădinițe,  132 scoli gimnaziale si  33  de  licee,  colegii  si scoli profesionale.

Din punct de vedere al asigurării cu pază umană și dotării cu sisteme de supraveghere video, situația unităților de învățământ preuniversitar, se prezintă astfel :

–  3 unități de învățământ sunt asigurate exclusiv cu pază umană ( 2 în urban și 1 în rural);

122 unități de învățământ sunt dotate exclusiv cu sisteme de supraveghere video,  din care : 55 grădinițe,  62 de scoli gimnaziale si 4 licee/scoli profesionale/colegii.  Din cele 122 de unități dotate cu sisteme de supraveghere video,  19 sunt dotate in exteriorul lor, 21 doar în interior si alte 82 sunt dotate in ambele moduri, respectiv atât in interior cat si in exterior.

45 unități de învățământ sunt asigurate atât cu pază umană cât și cu sisteme de supraveghere video din care 42 în mediul urban și 3 în mediul rural

116 unități de învățământ ( 65 de unități sunt grădinițe si alte 51 sunt scoli gimnaziale)  nu dispun de nici un fel de forma de paza umana sau cu sisteme de supraveghere video,  din care 28 pe raza orașelor si 88 în mediu rural.

La acest moment, se află în derulare activitățile specifice prevăzute în PTCA privind întocmirea „formular recapitulativ”, „chestionarul de evaluare siguranță școlară” și „dosarele de obiectiv” pentru fiecare unitate școlară. Totodată au fost dispuse măsuri pentru actualizarea Planului Local Comun de Acțiune (PLCA) ”pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și a personalului didactic și prevenirea delincvenței juvenile în incinta și în zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar, specific pentru fiecare unitate școlară în parte.

Inspectoratul Județean de Poliție Satu Mare are în responsabilitate toate cele 284 unități de învățământ preuniversitar de pe raza județului, (IJJ Satu Mare asigură prezența în zona adiacentă a unităților de învățământ pentru 13 unități, iar poliția locală pentru 19 unități ) pentru fiecare unitate de învățământ a fost desemnat  cel puțin cate un polițist care răspunde de prevenirea si combaterea fenomenului ilicit în incinta acestora.

Cu ocazia activităților preventive desfășurate de structurile de ordine publică, au fost identificate un număr total de 61 unitățile economice care își desfășoară activitatea în incinta și / sau zona adiacentă unităților de învățământ, situația acestora se prezintă astfel :

– mun.  Satu Mare = 22

– mun. Carei = 6

– oraș Negrești Oaș = 5

– oraș Tășnad = 0

– oraș Livada = 1

– oraș Ardud = 0

– Secția 1 Poliție rurală valea Vinului = 10

– Secția 3 Poliție rurală Satu Mare = 13

– Secția 4 Poliție rurală Beltiug =  0

– Secția 5 Poliție rurală Petrești = 0

– Secția 6 Poliție rurală Tășnad = 2

– Secția 7 Poliție rurală Carei = 1

– Secția 8 Poliție rurală Gherța Mică = 1

– Secția 9 Poliție rurală Negrești Oaș = 0

Toți acești agenți economici vor face obiectul verificărilor cu privire la respectarea prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 128/1994 pentru asigurarea condițiilor de dezvoltare fizică și morală a elevilor, în colaborare cu instituțiile abilitate.

Pentru prevenirea comiterii unor evenimente rutiere în care să fie implicate autospecialele destinate transportului elevilor (administrate de Primării – UAT) au fost identificate un număr de 69 autospeciale (autovehicul de transport elevi de la UAT Socond este defect, nefiind utilizat de o perioadă de timp, având asigurarea obligatorie și ITP expirate), situația acestora fiind următoarea :

– mun.  Satu Mare = 0

– mun. Carei = 0

– oraș Negrești Oaș =2

– oraș Tășnad = 0

– oraș Livada = 2

– oraș Ardud = 4

– Secția 1 Poliție rurală valea Vinului = 7

– Secția 3 Poliție rurală Satu Mare = 17

– Secția 4 Poliție rurală Beltiug = 6

– Secția 5 Poliție rurală Petrești = 7

– Secția 6 Poliție rurală Tășnad = 10

– Secția 7 Poliție rurală Carei = 8

– Secția 8 Poliție rurală Gherța Mică = 9

– Secția 9 Poliție rurală Negrești Oaș = 5

Au fost verificate documentele autospecialelor de transport elevi cât și a conducătorilor auto, astfel :

–    asigurare obligatorie valabilă = 68

–    certificat înmatriculare – valabilitate ITP = 68

– conducători auto (deținători ai permisului de conducere cu categorie corespunzătoare din care face parte autovehiculul de transport elevi) = 73

În perioada imediat următoare, până la începerea anului școlar, se va realiza un instructaj pe linia respectării conduitei preventive rutiere de către toți conducătorii auto angajați/desemnați să efectueze transportul elevilor la/de la unitățile de învățământ.

Toate unitățile școlare, au încheiat acorduri de cooperare cu subunitățile de politie de pe raza de competenta, in vederea prevenirii fenomenului infracțional, existând o buna colaborare intre aceste instituții, care de altfel au același obiectiv comun, si anume ”prevenirea și reducerea fenomenului infracțional in zona unităților de învățământ preuniversitar”.

În cursul anului școlar 2018-2019 au fost sesizate 18 fapte de natură penală, toate  in incinta unităților școlare (fără  a fi sesizate evenimente in zona adiacenta), din care:

  • 10 sunt ”loviri sau alte violențe”,
  • 4 infracțiuni de furt 2 cu A.N și 2 cu AC
  • 2 infracțiuni de ”vătămare corporală din culpă
  • 1 infracțiune de ” purtare abuzivă ”, o
  • 1 infracțiune de ” rele tratamente aplicate minorului ” ,

 

Luând act de  masurile stipulate in Dispoziția I.G.P.R. – D.O.P. nr.  286.118 din 20.08.2019  si  în consonanță cu concluziile  desprinse la nivel  local in urma analizei  situației infracționale din  anul școlar  2018-2019, precum si având în vedere faptul că siguranța școlară reprezintă o prioritate națională și județeană, activitățile fiind  circumscrise  ”Planului Național Comun de Acțiune – Cadru al M.A.I.  cu nr. 94.859 / 23.06.2016, pentru creșterea gradului de siguranță al elevilor  și  personalului didactic, respectiv prevenirea faptelor ilicite,  a  delicvenței  juvenile  în  incinta  și  în  zonele  adiacente unităților de  învățământ  preuniversitar”,  pentru prevenirea si combaterea evenimentelor negative în incinta și zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar în anul școlar 2019-2020,  se impune luarea unor măsuri pro-active, astfel:

 

  1. 1. Continuarea activităților prevăzute în Planului Teritorial Comun de Acțiune 138236 din 29.08.2018 ”pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și a personalului didactic și prevenirea delincvenței juvenile în incinta și în zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar”
  2. Intensificarea activităților de verificare a unităților de învățământ, în vederea determinării responsabililor, de a asigura cu pază și/sau sisteme electronice de alarmare la efracție, aceste unități, conform legii;
  3. Monitorizarea incidentelor comise in incinta si zona adiacenta printr-o relationare permanenta intre conducerea unitatilor de invatamant si a unitatilor de politie teritoriale  si informarea esalonului superior cu privire la toate evenimentele /incidentele inregistrate.
  4.   Organizarea periodica de acțiuni punctuale pentru depistarea si descurajarea elevilor care nu respecta programul scolar, precum si pentru depistarea elevilor sub 18 ani care consuma bauturi alcoolice in localurile publice .
  5. Mediatizarea permanenta a masurilor preventive întreprinse, pentru descurajarea elementelor infractoare;
  6.       Dispunerea elementelor de dispozitiv și realizarea variantelor de patrulare astfel încât lucrătorii de poliție/ jandarmi/ poliție locală ce acționează în segmentul stradal să fie prezenți în zona adiacentă unităților școlare, în principal la intrarea/ieșirea elevilor de la cursuri;

12 comentarii

  1. Un dobitoc Răspunde

    Ce naiba va tot mirati? Suntem in Rromania ma! Nu intelegeti?! Nu avem autostrazi, avem spitale primitve, 60% din populatia tarii inca se caca in gradini, 45% inca cred ca muistii care au detronat comunismu sunt sansa Rromaniei spre reusita, avem drepturile politistilor taiate incat orice cacat imputit de bani gata face ce vrea el si nimeni nu il poate pedepsii,avem nimeni in drum fost taximetrist ca Bud sa ajunga Prefect si apoi in Consiliul Satu Mare si sa faca bani, avem zeci de firme doar in Satu Mare care fac evaziune fiscala si nimeni nu le face nimic, avem drumuri de cacat, localitati fara canalizare, tigani in prostie ce au curaj sa te bata in fata Politiei si nu patesc nimic, avem deal-ari de iarba, coca, ecstasy care sunt prieteni cu politisti, politicieni, avem sute se retele de export de femei la produs de cum s-a terminat comunismu si sa nu uitam ca mai avem tampiti care cred ca cei din Sud adica tiganii borati de Bucuresti ne vor binele, noua din Ardeal, care suntem bozgori pentru ei chiar de esti roman, pentru ei suntem bozgori, da voi nu intelge-ti asta, prostilor. Suge-ti **** ma, cu toata mandria voastra de rroman! Ardealu merita independenta, sa nu fie supt de puteri si bani de tiganii din Sud, nu suntem sclavii lor, suntem mai curati, mai destepti, mai harnici si meritam tara noastra. Muie tigani, muie Sud si Est, muie rromanism de 2 lei, rusinea Est Europei!

    • dnd Răspunde

      Cred ca ti-a ramas putin caca pe tastatura si pe langa gura, ce ai fumat? Ce draci de independenta vrei cand suntem o tara? Banui ca esti ceva bozgor venit de prin ungaria si vrei independenta Ardealului sa il puteti lua mai usor! Daca te-ar auzi Corneliu Vadim Tudor te-ar manca de viu! Nu iti convine tara, atunci esti liber sa pleci din ea, sunt probleme in ea, iti dau dreptate, dar ai ajuns sa spui cateva prostii mai mari decat tine!

      • dnd Răspunde

        Am uitat sa specific faptul ca daca nu esti mandru ca te poti numi roman, atunci chiar esti un ungur borat! Probabil aveam nevoie de pastilele lui Kerescheni sau cum ii numele lui… Oricum primarul avea mai mare nevoie de acele pastile decat Craciun sa isi aduca aminte in ce tara traieste!

        • Un dobitoc Răspunde

          Ce “banui” ce e aia? Mare rroman esti ma, “banuiesc” e prea complicat, mars ma in saracia ta. Daca nu-ti suport rasa de tigan, inseamna ca sunt ungur? Mi se rupe **** de tine ma nefericitule, cu dnd-ul tau cu tot.
          Maii bine bozgor decat tigan. Invata limba romana, adevarata nu mizeria aia de tigan, apoi invata istorie sa vezi ce si cum e Ardeal si apoi da-te-n morti tai de tigan imputit. Cu animale ca tine am ajuns unde suntem in ultimii 30 de ani, sa ne sugi de mandrie pe toti din Ardeal, tigan imputit ce esti!

          • dnd

            Ce mi-ar place sa te cunosc personal fata in fata! Poate ti-ar mai iesi din cap rahatul ce ti-a cazut pe tastatura!

          • Rodica

            In schimb , tu ca roman (mai micut , nu mare cum îti place sa apelezi pe altii ) ar trebui sa stii – atunci când dai lectii cuiva – ca in limba romana verbele se conjuga dupa moduri si timpuri ; deci verbul a banui are conditionalul optativ prezent as banui (sau simplificat banui , simplificare admisa de Academia Romana) . Romana explicata romanilor straini de limba …romana . Felicitari pentru limbajul colorat !

  2. c-block Răspunde

    Da. Comentarii civilizate. Fierbe singurul neuron rămas în voi?

  3. Alt dobitoc Răspunde

    Acum primesc alertă de pe Ro-alert că e cod roșu cică explozie de mămăligă la Satu Mare. Săracii pompieri s-a dus prânzul?

  4. B Răspunde

    Dobitocul are dreptate in varianta cu Ardealul independent.

  5. Un dobitoc Răspunde

    Folosesc limbajul colorat ca sa accentuez nivelul la care s-a ajuns in tara asta. Ca sa fim supti, folositi si saraciti de asa zisi nostri compatrioti din Sud, dar asta nu se intelege, nu pot accepta, acesti spalati pe creier ca dnd sau Rodica sau restu patriotilor. Nationalismul si patriotismul din Romania nu iti protejeaza viitorul urmasilor, nu le garanteaza nimic, faptul ca ii protejezi pe tiganii din Sud, raspunsul lor cu “bozgori” sau apostrofarile in lingvistica nu ii vor proteja cand copiii lor vor fi tratati ca bozgori fara viitor. Deschide-ti-va naibii ochii, Ardealul e al ardelenilor, nu unguri, bozgori, romanii, daci si ce pizda ma-si vrei sa te crezi nu a tiganilor din Bucuresti!!! Daca atata nu intelegeti ca noi din Ardeal, indiferent de limba vorbita, trebuia sa fim uniti si inca credeti ca Ungaria vrea Ardealu, apoi va meritati soarta de primitivi Est Europeni. Ungarie- i se rupe **** de ungurii de aici, ei nu vor Transilvania, cum sa vrea teritoriul cu atatea probleme? Da un pic de minte aveti? Si apropo sunt roman, din familie 100% romaneasca, dar dupa ce am vazut ce face Sudul cu noi, eu nu ma simt roman, sunt ARDELEAN!!! Pentru mine nu exista Romania, pentru mine exista Transilvania! Daca nu vedeti diferenta, mai iesiti din Ardeal si vedeti diferenta de gandire, de organizare, de calitate si de omenie. Bafta, rromanilor!

    • Norick Răspunde

      Nu-l baga in seama caserita de la Barta Ati si pe celalalt hombre al tarii oasului. . Cateodata au si ei acces gratuit la internet… 🙂 😛
      Peace ! 🙂

  6. B Răspunde

    O mica Mathematica , de ce nu vrea Ungaria Ardealul. In Ardeal sunt 10mil de oameni , din care 9 mil sunt Romani , in Ungaria tot 10mil oameni . Daca se fac alegeri cei 9mil s-ar vota pe un singur partid iar restful pe 5 .Adica candidatul romanilor a-r castiga la vot. Domnule dobitoc daca faci un partid ai Ardenelenilor te votez.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.