PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

SIMULARE. Cine ar putea veni la conducere în Satu Mare, dacă se votează ca la europarlamentare

Având în vedere faptul că peste mai puțin de un an vom fi chemați în fața urnelor pentru a ne alege iar reprezentanții din administrația locală, este normal să ne gândim la ceea ce ne rezervă viitorul. Iar cea mai simplă metodă, chiar dacă nu în totalitate elocventă, este aceea de a extrapola rezultatul alegerilor europarlamentare.

Suntem convinși că mai toate partidele politice sătmărene au făcut această analiză, însă rezultatele nu sunt făcute cunoscute publicului larg din teama de a nu influența intenția de vot a sătmărenilor. Vom încerca și noi o astfel de analiză, cu rezerva că votul pentru Parlamentul European a reprezentat un vot pur politic, care poate fi modificat prin mobilizarea diferită și aspectul scenei politice din momentul alegerilor. Așa că, această analiză va fi una ancorată în realitățile perioadei în care a fost făcută.

Pentru început vom analiza situația municipiului Satu Mare, acolo unde de 3 ani de zile la cârmă se află alianța UDMR – PNL. Deși aflate în tabere diferite la nivel central, UDMR la guvernare iar PNL în opoziție, organizațiile locale au reușit să găsească interese comune care să le convingă să conlucreze. Împărțeala pe funcții și atribuții în cadrul primăriei a dus la o armonizare cel puțin aparentă a intereselor celor două tabere deși gura lumii vorbește despre o subordonare crasă a PNL față de UDMR.

Trecând la partea concretă a subiectului, conform rezultatelor de la europarlamentare, constatăm că doar 5 formațiuni politice vor reuși să treacă pragul electoral în ceea ce privește prezența în Consiliul Local: UDMR, USR, PNL, PSD și PRO România.  În urma redistribuirii, formatul Consiliului Local ar fi următorul:

UDMR-8 6+2 la redistribuire

PNL-5 4+1

USR-5 4+1

PSD-3 2+1

PRO România-2 1+1

În aceste condiții, alianța PNL – UDMR ar fi cea care în continuare ar tăia și spânzura la nivel de municipiu, considerând și faptul că în urma votului românesc fărâmițat în special de un candidat PNL, UDMR ar beneficia și de funcția de primar.

Cum viața politică este într-o veșnică schimbare, iar cea mai recentă, alăturarea dintre formațiunile lui Ponta și Tăriceanu ar aduce în calcule, cel puțin la nivel teoretic (este cunoscut trecutul nu tocmai roz al șefilor locali ai celor două formațiuni), și voturile ALDE, care în mod normal nu ar fi suficiente pentru pragul electoral. În acest caz, situația se schimbă, puțin, dar suficient pentru ca alianța UDMR – PNL să nu mai aibă majoritatea de până acum.

UDMR-7 6+1 la redistribuire

PNL-5 4+1

USR-5 4+1

PSD-3 2+1

PRO România-ALDE-3  2+1

În acest caz, chiar dacă UDMR obține postul de primar, acesta, în calitate de executiv,  fără o majoritate simplă în Consiliul Local, va fi obligat la diverse artificii pentru a-și putea pune în practică proiectele. Nu e greu de crezut că se vor găsi voturi în celelalte tabere, pe diverse trocuri și interese, însă o alianță cu o a treia formațiune pare destul de improbabilă, aceasta trebuind la rândul său să primească ceva în schimb.

O altă variantă ar fi candidatura pe liste separate a celor de la USR și PLUS, însă este greu de dedus care formațiune, câte voturi a obținut la europarlamentare. Există totuși șanse în cazul candidaturii separate ca alianța UDMR – PNL, mai exact PNL, să fie văduvită de încă un loc în Consiliul Local la redistribuire.

Un alt scenariu, ar fi acela ca și PMP, în cazul unei reorganizări solide , să atingă pragul electoral (3,23% au obținut la europarlamentare) însă mandatul obținut de aceștia urmând să afecteze alte partide decât UDMR sau PNL, deci fără repercursiuni asupra majorității actuale.

În concluzie, alegerile locale vor fi o loterie în urma căreia ne putem alege cu o continuitate în ceea ce privește domnia UDMR – PNL peste municipiu, sau spargerea acesteia și în acest caz să asistăm la o reală democrație unde proiectele să fie dezbătute și aprobate cu adevărat în interesul comun al publicului.

Totul depinde de mobilizarea la vot și de mișcările pe care actorii politici le vor face în perioada de până la ora votului. Ce este cert, pentru oraș și locuitorii lui, ar fi benfic un Consiliu Local fărâmițat, care să aducă discuții punctuale și dezbateri reale, nu înțelegeri de culise și vot pe bandă ca până acum.

Exit mobile version