Ultima actualizare: azi, 16:35

Locale

SIMULARE. Cine ar putea veni la conducere în Satu Mare, dacă se votează ca la europarlamentare

Având în vedere faptul că peste mai puțin de un an vom fi chemați în fața urnelor pentru a ne alege iar reprezentanții din administrația locală, este normal să ne gândim la ceea ce ne rezervă viitorul. Iar cea mai simplă metodă, chiar dacă nu în totalitate elocventă, este aceea de a extrapola rezultatul alegerilor europarlamentare.

Suntem convinși că mai toate partidele politice sătmărene au făcut această analiză, însă rezultatele nu sunt făcute cunoscute publicului larg din teama de a nu influența intenția de vot a sătmărenilor. Vom încerca și noi o astfel de analiză, cu rezerva că votul pentru Parlamentul European a reprezentat un vot pur politic, care poate fi modificat prin mobilizarea diferită și aspectul scenei politice din momentul alegerilor. Așa că, această analiză va fi una ancorată în realitățile perioadei în care a fost făcută.

Pentru început vom analiza situația municipiului Satu Mare, acolo unde de 3 ani de zile la cârmă se află alianța UDMR – PNL. Deși aflate în tabere diferite la nivel central, UDMR la guvernare iar PNL în opoziție, organizațiile locale au reușit să găsească interese comune care să le convingă să conlucreze. Împărțeala pe funcții și atribuții în cadrul primăriei a dus la o armonizare cel puțin aparentă a intereselor celor două tabere deși gura lumii vorbește despre o subordonare crasă a PNL față de UDMR.

Trecând la partea concretă a subiectului, conform rezultatelor de la europarlamentare, constatăm că doar 5 formațiuni politice vor reuși să treacă pragul electoral în ceea ce privește prezența în Consiliul Local: UDMR, USR, PNL, PSD și PRO România.  În urma redistribuirii, formatul Consiliului Local ar fi următorul:

UDMR-8 6+2 la redistribuire

PNL-5 4+1

USR-5 4+1

PSD-3 2+1

PRO România-2 1+1

În aceste condiții, alianța PNL – UDMR ar fi cea care în continuare ar tăia și spânzura la nivel de municipiu, considerând și faptul că în urma votului românesc fărâmițat în special de un candidat PNL, UDMR ar beneficia și de funcția de primar.

Cum viața politică este într-o veșnică schimbare, iar cea mai recentă, alăturarea dintre formațiunile lui Ponta și Tăriceanu ar aduce în calcule, cel puțin la nivel teoretic (este cunoscut trecutul nu tocmai roz al șefilor locali ai celor două formațiuni), și voturile ALDE, care în mod normal nu ar fi suficiente pentru pragul electoral. În acest caz, situația se schimbă, puțin, dar suficient pentru ca alianța UDMR – PNL să nu mai aibă majoritatea de până acum.

UDMR-7 6+1 la redistribuire

PNL-5 4+1

USR-5 4+1

PSD-3 2+1

PRO România-ALDE-3  2+1

În acest caz, chiar dacă UDMR obține postul de primar, acesta, în calitate de executiv,  fără o majoritate simplă în Consiliul Local, va fi obligat la diverse artificii pentru a-și putea pune în practică proiectele. Nu e greu de crezut că se vor găsi voturi în celelalte tabere, pe diverse trocuri și interese, însă o alianță cu o a treia formațiune pare destul de improbabilă, aceasta trebuind la rândul său să primească ceva în schimb.

O altă variantă ar fi candidatura pe liste separate a celor de la USR și PLUS, însă este greu de dedus care formațiune, câte voturi a obținut la europarlamentare. Există totuși șanse în cazul candidaturii separate ca alianța UDMR – PNL, mai exact PNL, să fie văduvită de încă un loc în Consiliul Local la redistribuire.

Un alt scenariu, ar fi acela ca și PMP, în cazul unei reorganizări solide , să atingă pragul electoral (3,23% au obținut la europarlamentare) însă mandatul obținut de aceștia urmând să afecteze alte partide decât UDMR sau PNL, deci fără repercursiuni asupra majorității actuale.

În concluzie, alegerile locale vor fi o loterie în urma căreia ne putem alege cu o continuitate în ceea ce privește domnia UDMR – PNL peste municipiu, sau spargerea acesteia și în acest caz să asistăm la o reală democrație unde proiectele să fie dezbătute și aprobate cu adevărat în interesul comun al publicului.

Totul depinde de mobilizarea la vot și de mișcările pe care actorii politici le vor face în perioada de până la ora votului. Ce este cert, pentru oraș și locuitorii lui, ar fi benfic un Consiliu Local fărâmițat, care să aducă discuții punctuale și dezbateri reale, nu înțelegeri de culise și vot pe bandă ca până acum.

14 comentarii

  1. x-ulescu Răspunde

    la locale este cu totu altceva decat la europarlamentare , trebuie sa votezi la domiciliu ,deci diaspora nu poate fi manipulata , in Satu Mare va castiga UDMR-ul , deoarece romanul nu e suficient ca e prost ,trebuie sa fie si fudul,si o sa aiba n-spe mii de candidati

  2. service Răspunde

    bună seara
    Dacă aveți nevoie de un grup de asistență financiară, suntem pregătiți să vă oferim condiții flexibile și ușoare

    Peste 500 de persoane au beneficiat de oferte de împrumuturi private pentru a investi în casele lor anul trecut.

    Profitați de ofertele noastre de împrumut, deoarece suntem cea mai fiabilă companie, iar cererea dvs. este acceptată în 24 de ore
    E-mail: [email protected]
    WhatsApp: +33756911735

    • Vasi Răspunde

      Tot aici doua roabe de nisip de vanzare. Si razatoare de galuste.

      • Rodica Răspunde

        Dai si roabele sau numai nisipul ? Sa stie ăsta de la ….service ! Buna faza cu razătoarea de găluste ! Un rătăcit , care cauta niste fraieri …… , da insistă!

        • y Răspunde

          @Rodica, asta e dacă nu își pun moderator. Mă gândesc că ar trebui plătit și e problemă la megasite-ul ăsta.
          În rest atât vreau să spun că niciodată alegerile locale nu sunt ca și cele parlamentare sau europarlamentare. La locale contează enorm de mult omul dar nu cred că este o noutate. Portarseme a demonstrat doar că știe să adune niște cifre.

  3. Gyuri Răspunde

    Ez a X-es geci, ojan hüje mint egy vak egèr.
    Ha nem a külfőldijekel van baja, akor a magyarokal.
    Akaszd fel magadat hüje,emós,szár evő peszedista buzi

    • x-ulescu Răspunde

      aici nu are nimeni treaba cu maghiarii , care sunt uniti si stiu ce vor ,ci cu romanii care sunt prosti ,desi sunt mai multi ,

    • Rodica Răspunde

      Mai Ghiuri , da se putea sa nu-ti dai în petic ? Nu te-a jignit nimeni , în schimb tu ce ai oferit ? Nu faci decat sa confirmi anumite chestii pe care noi le stim si încercam sa le corectam de ani buni , dar se vede treaba ca , naravul din fire n-are lecuire !

  4. Gyuri Răspunde

    Ai si dumneta dreptate o data mei draghe x

  5. Stefan Răspunde

    Ca simplu pion in aceasta lupta politica absurda plina de interese ilicite si aviditate acerba pentru ciolan prefer sa nu comentez modul in care unii incearca sa manipuleze continuu pe cei fara cultura politica si sa le obtina votul.Ca cetatean al acestui oras si platitor de taxe astept cu nerabdare sa vad cand tiganii din blocul unde locuiesc nu vor mai vinde tigari politistilor,cand gunoaiele nu vor mai putrezi pe asfalt asteptand pe cei de la Florisal sa le ridice,sau cand smecherii din oras nu vor mai parca masinile lor scumpe pe locurile amenajate pentru handicapati familii cu copii mici,sau in fata pubelelor de gunoi sfidand astfel celelalte persoane cu bun simt. Ard de nerabdare de asemenea sa vad cand vor invata angajatii din administratia publica ( primarie,politie,) sa trateze fiecare cetatean platitor de taxe al acestui oras cu aceeasi profesionalitate ci nu in functie de conditie sociala sau relatii.Sa mai spun ca abia astept sa vad cand nu vom mai fi nevoiti sa platim bani frumosi la gradinita pentru materiale logistice sau sa fim nevoiti sa cautam sponsorizari la firme binevoitoare din oras pentru ca copii nostri sa aibe saltele pe care sa doarma la gradinita ? Nu mai spun de fluidizarea traficului prin darea in folosinta a noului pod si a centurii de ocolire. Astea sunt adevaratele probleme de care ar trebui sa se ocupe alesii locali ,idiferent de apartenenta politica a acestora. Problemele acestea sunt cunoscute,dar nu le pasa decat ca pierd voturi si functii daca la alegerile viitoare procentajul lor va fi insuficent incat sa le permita sa mai ramana lipiti cu fundurile de scaune.

  6. Driver Răspunde

    Ai perfecta dreptate, dnul Stefan.
    Un lucru conteaza ..sa se imbogateasca béka szemü de kereskényi si veres roka de tar.
    Dracu sa le ia odata

  7. Gyuri Răspunde

    Salut, Stefan!
    Asta incercam sa subliniez si eu.
    Doar cu putin mai mult sarcasm.
    Dar atâta timp cat oameni ca cei de mai sus (nu toți) isi dau cu părerea de “profesionisti” la aproapearticol de pe teme mai mult sau mai puțin politice, nu ezita sa jigneasca in dreapta si in stanga.
    Am mai mentionat in alte comentarii: “Suntem foarte deștepți, le stim pe toate, dar pe noi ne conduce Dăncilă ”
    Schimbarea incepe prin noi
    Dar nu din spatele tastaturii eventual la umbra unei slujbe “oferita de partid” manipulati de a3, rtv…
    Politica a dezbinat această țară aproape cu totul.
    O zi bună tuturor

    • Stefan Răspunde

      Corect ! Sau mai degraba politicienii corupti din tara asta care confunda statutul de politician cu dreptul de a fura cat cuprinde atata timp cat si cei din urma lor au facut-o, de parca tara ar fi proprietatea lor. Ce uita incultii astia este faptul ca mai devreme sau mai tarziu vor avea soarta lui Dragnea iar bani furati le vor folosi doar la un trai mai bun in penitenciare. Dar vorba ta Gyuri atata timp cat ne lasam condusi de Dancila,ne meritam soarta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.