PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Sărbătoare în Țara Oașului. Festivalul Datinilor și Obiceiurilor de Iarnă, la o nouă ediție

A XXII-a ediție a Festivalului Datinilor şi Obiceiurilor de Iarnă va avea loc duminică, 29 decembrie 2019, la Negrești-Oaș. La tradiționalul eveniment sunt așteptate 16 ansambluri folclorice, cete și grupuri de colindători din Țara Oașului și din zonele etnografice învecinate.

Festivalul-concurs va fi găzduit de Muzeul în Aer Liber al Țării Oașului. Se poate spune de o întoarcere ,,acasă” a nepoţilor şi strănepoţilor de pe întreg teritoriul Ţării Oaşului, întrucât aici în casele din Racşa, Tur,  Negreşti sau Călineşti, au locuit bunicii şi străbunicii noştri cu tot ceea ce înseamnă tradiţie şi simţire oşenească, unde războiul de ţesut din Târşolţ ne-a îmbrăcat, unde moara cu apă din Certeze ne-a hrănit, iar biserica din Lechinţa e cea care ne-a ţinut vii. Ne sunt alături invitaţi dragi de pe meleaguri învecinate precum Maramureş, Cluj şi Sălaj care vor aduce vestea minunată a naşterii Mântuitorului.

An de an festivalul a crescut în valoare, lucru certificat de fiecare dată de un juriu format din specialişti etnologi şi muzicologi, care analizează și evaluează prestația fiecărei cete de colindători, conform regulamentului de organizare și desfășurare a festivalului.

În acest an, juriul este format din:

Programul Festivalului este în aşa fel stucturat încât să reînvie un vechi obicei arhaic, unde după participarea la Sfânta Liturghie, comunitatea întreagă se regăsea la ciuperca de danţ, celebrând bucuria reîntâlnirii şi exprimând prin muzică şi dans întreaga spiritualitate a eposului oşenesc.

Va urma un concert extraordinar susţinut de Marius Ciprian Pop, desfăşurarea propriu-zisă Festivalului şi vom încheia cu premierea participanților.

Participanți la festivalul-concurs:         

La festival sunt invitaţi toţi cei care simt şi trăiesc alături de noi bucuria sărbătorilor de iarnă, îmbrăcaţi în straie tradiţionale, iar noi promitem că vom fi gazde ospitaliere şi de această dată.