Prefectul județului Satu Mare, Radu Bud, împreună cu șefii principalelor instituții implicate în combaterea crizei legate de virusul COVID-19 au făcut, astăzi, un scurt bilanț al primei luni de la declanșarea crizei.
Redăm integral mesajul Prefecturii Satu Mare:
”Dragi sătmăreni,
Azi marcăm o lună de la declanşarea crizei legate de virusul COVID-19. Din păcate tot azi înregistrăm primul caz a unui sătmărean cu rezultat test – pozitiv, persoana fiind deja transportată şi internată la spitalul din Cluj Napoca.
Începând cu data de 15.02.2020, în punctele de trecere a frontierelor Petea, Urziceni şi Halmeu au fost instituite puncte de control cu personal medical şi obligativitatea celor ce declară că provin din zona de risc Asia, de a completa chestionarul.
Din data de 23.02.2020, după actualizarea zonelor cu risc şi introducerea Italiei pe listă, toate persoanele care au intrat în ţară prin punctele de trecere a frontierelor şi declarînd că revin din astfel de zone au fost chestionate de personalul medical şi au fost informate de obligativitatea izolării la domiciliu pentru 14 zile.
Statistic, IZOLAREA LA DOMICILIU se prezintă astfel:
- total – 322 persoane înregistrate în izolare la domiciliu
- 196 persoane ieşite din perioada de izolare,
- rămase 126 persoane în izolare.
La data de 27.02.2020 a avut loc întâlnirea cu toţi medicii de familie din judeţ cărora li s-a transmis care este rolul lor în gestionarea virusului COVID-19 şi modalitatea de comunicare a persoanelor aflate în izolare la domiciliu.
Din data de 9.03.2020, dată la care Italia din zonă galbenă de risc a intrat în zonă roşie de risc, toţi participanţii la trafic provenind din Italia au fost orientaţi spre zonele de carantină organizate la nivelul judeţului Satu Mare, respectiv a judeţelor de reşedinţă de domiciliu.
Centrele de carantinare dispun de un număr de 182 de locuri, care au putut fi folosite doar parţial o parte datorită distribuirii persoanelor pe camere.
Camerele după eliberare se decontaminează şi se pregătesc pentru următoarele persoane care trebuiesc carantinate. Personalul care deserveşte centrele de carantinare a fost instruit privind modalitatea de decontaminare a aşternuturilor, prosoapelor, precum şi a modului de colectare a deşeurilor menajere.
Statistic, CARANTINAREA se prezintă astfel – persoane intrate în ţară din Italia prin punctele de trecere a frontierelor:
- Petea – 484
- Urziceni – 53, în total 537
La această dată, în judeţul Satu Mare avem carantinate un număr de 44 de persoane, 2 persoane pozitive internate în spital Cluj Napoca (1-Iaşi, 1-Satu Mare), restul de 491 persoane au fost escortate către centrele de carantinare din judeţele de reşedinţă.
Până la această dată au fost recoltate un număr de 109 probe şi transmise spre centrul de analiză. Rezultate am primit pentru un număr de 76 probe, dintre care 74 sunt negative şi 2 pozitive (1-Iaşi, 1-Satu Mare).
Activităţi realizate:
DSP Satu Mare
- personalul medical propriu şi cel din spitale asigură trierea persoanelor în punctele de trecere a frontierelor;
- comunicarea zilnică cu fiecare persoană aflată în izolare la domiciliu;
- testarea persoanelor aflate în carantină şi a contacţilor.
Jandarmii Satu Mare
- asigurarea pazei centrelor de carantinare;
- participarea la deplasarea fiecărui convoi până la limita de judeţ.
Poliţia de Frontieră Satu Mare
- trierea persoanelor care se prezintă la punctele de trecere a frontierelor pe sensul de intrare în ţară;
- orientarea persoanelor provenite din zonele roşii de risc către triajul medical;
- coorganizarea convoaielor pentru deplasarea spre zonele de carantinare din judeţ, respectiv din judeţele de reşedinţă.
Poliţia Satu Mare
- coorganizarea şi însoţirea convoaielor pentru deplasarea spre zonele de carantinare din judeţ, respectiv din judeţele de reşedinţă;
- verificarea persoanelor aflate în izolare la domiciliu privind respectarea izolării;
- verificarea tuturor persoanelor care în punctele de trecere a frontierelor au completat formularele cu date eronate;
ISU Satu Mare
- asigură transportul persoanelor pozitivate la spitalele regionale.
Atât prin instituţiile amintite anterior cât şi Crucea Roşie – filiala Satu Mare au fost distribuite flyere care cuprind informaţii utile privind măsurile de protecţie împotriva virusului COVID
Prin circulare au fost notificate toate primăriile din judeţ de a-şi lua toate măsurile prin Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă în scopul informării corecte a populaţiei din raza respectivă şi a sprijini la nevoie eventualele persoane aflate în izolare la domiciliu. În sprijinul primarilor intervin echipajele posturilor de poliţie rurală, precum şi structurile proprii de Poliţie Locală.
Crucea Roşie – filiala Satu Mare vine în sprijinul persoanelor care sunt izolate la domiciliu şi care nu îşi pot asigura aprovizionarea, prin livrarea de produse de strictă necesitate şi alimente.
De asemenea au fost informaţi toţi furnizorii de utilităţi şi servicii publice cu privire la adresele persoanelor aflate în izolare la domiciliu pentru a-şi lua toate măsurile de protecţie în cazul efectuării unor intervenţii la domiciliile acestora.
Având în vedere instituirea STĂRII DE URGENŢĂ prin Ordin de prefect a fost activat Centrul judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei la nivelul judeţului Satu Mare. În legătură cu ce presupune aceasta vom reveni zilele următoare cu amănunte.
Toate activităţile şi măsurile luate/dispuse au fost realizate cu un singur scop – acela de a limita şi controla extinderea virusului COVID-19, dar toate acestea nu sunt suficiente dacă nu se realizează în colaborare cu toţi cetăţenii, cetăţeni care trebuie să înţeleagă că sunt luate înspre binele lor.
Doresc să mulţumesc public colegilor din cadrul instituţiilor implicate în această acţiune, colegi care prin acţiunile derulate fac eforturi pentru a prevenii răspândirea acestui virus periculos,
dar nu în ultimul rând sătmărenilor care au înţeles din prima clipă că doar prin calm, înţelegere și implicare se poate stopa fenomenul.
Cu calm şi răspundere am convingerea că vom trece cu bine peste această perioadă.
Vă mulţumesc!”