PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

BLOCAJ. Accesul românilor ce se întorc din Occident, interzis prin Petea şi Urziceni

Statul maghiar a luat brusc decizia de a nu mai permite accesul românilor ce se întorc din Occident prin vămile Petea şi Urziceni. Decizia a fost luată fără nicio motivaţie, la o zi după anunţul oficial al reprezentanţilor celor două state prin care se permitea accesul tuturor maşinilor mici prin mai multe vămi, inclusiv Petea  şi Urziceni.

 Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei, Iulia Stan, care are în subordine poliţiştii din cele două vămi, a declarat că decizia aparţine autorităţilor maghiare.

Prin urmare, prin vama Petea este permis doar accesul muncitrilor transfrontalieri şi a şoferilor de camioane, iar prin vama Urziceni doar accesul muncitorilor transfrontalieri.

Poliţia de Frontieră a anunţat ieri că se reia de astăzi accesu tutror românilor prin Petea şi Urziceni.

Anunţul Poliţiei de Frontieră

“Pentru punerea în aplicare a soluţiilor de fluidizare a traficului la graniţa de vest, stabilite în cadrul întâlnirii care a avut loc în Ungaria, la Budapesta, în data de 19 mai a.c., între miniştrii de interne ai României şi Ungariei, Ion-Marcel VELA şi Sándor PINTÉR, şefii poliţiilor de frontieră din cele două state au purtat o serie de discuţii în cadrul cărora au stabilit detaliile tehnice în vederea implementării acestora la frontiera comună.

Astfel, începând cu data de 21 mai a.c., ora 06.00, la graniţa româno-ungară sunt deschise zece puncte de trecere a frontierei, atât pentru traficul de turisme şi persoane, pentru efectuarea formalităţilor specifice pe sensul de intrare / ieșire în / din ţară și cu respectarea  măsurilor dispuse pe linie de sănătate publică din cele două state: