Inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Satu Mare au realizat, în perioada 12 – 18 iunie, 91 acțiuni de control. Verificările au vizat unități de abatorizare, unități de procesare carne și lapte, unități catering depozite alimentare, supermarketuri, piețe agroalimentare, brutării, laboratoare de cofetărie, magazine legume fructe, unități de vânzare online.
În această perioadă au fost aplicate 8 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 13.600 de lei.
Unitățile sancționate:
- Un magazin alimentar din Socond, cu 10.000 de lei și o pizzerie din Satu Mare cu 1.200 de lei, pentru ambalarea și etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare în vederea comercializării
- Un magazin alimentar din Socond, cu 1.200 de lei și un magazin alimentar din Petea tot cu 1.200 de lei, pentru nerespectarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor privind condițiile de depozitare a produselor alimentare.
- Inspectorii DSVSA au aplicat și patru avertismente pentru producători particulari din Piețele Agroalimentare din Satu Mare și Negrești Oaș, pentru nerespectarea condițiilor și normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, în timpul expunerii și comercializării legumelor și fructelor.
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, prin DSVSA Satu Mare, atenționează și sfătuiește în același timp, toți consumatorii, că este obligatoriu să urmărească cu atenție sporită, atunci când cumpără produse alimentare prin comerțul on-line, cerințele privind comanda, livrarea și transportul, data expedierii alimentelor (în special pentru produsele alimentare ușor alterabile cum ar fi mâncărurile gătite de tip catering, carnea refrigerată indiferent de specia de la care provine, produsele din carne proaspete, lapte și produse lactate) precum și respectarea condițiilor prescrise pentru păstrarea și consumul acestora.
Intensificarea comerțului on-line în această perioadă, cu alimente de toate tipurile, cum ar fi produse alimentare proaspete, refrigerate, congelate, preparate, uneori împreuna/amestecate cu produse nealimentare, detergenți, dezinfectante impune o atenție sporită a consumatorilor, fiind necesar ca aceștia să verifice modul de prezentare al ambalajelor și a produselor achiziționate, precum și respectarea condițiilor de păstrare/depozitare specifice fiecărui tip de aliment.
Menționăm faptul că Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor NU a comunicat denumirea unităților sancționate.