PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Impactul după primul val de COVID. Satu Mare, la coada clasamentului în privința salariilor

Primul impact al crizei generate de pandemia de coronavirus a fost resimțit în buzunarul angajaților din aproape toate județele țării, dar unele zone au fost lovite mai puternic decât altele, titrează Money.ro. S-au produs schimbări surprinzătoare în clasamentul salariilor pe județe, față de sfârșitul anului trecut.

Salariile nete au scăzut cel mai dramatic în prima lună de criză COVID-19 în județele Arad (pierdere de 10,9% într-o singură lună), Satu Mare (scădere de 10,4%), Bistrița-Năsăud (minus de 8,7%), Cluj (8%) și Maramureș (6,4%), potrivit unei analize Money.ro.

Alte județe care au raportat o pierdere serioasă la capitolul salariu mediu net în luna aprilie 2020 au fost Suceava (6,2%), Alba (6,2%), Bacău (5,3%), Caraș-Severin (5,2%) sau Brașov (4,8%). Salariul mediu net a scăzut abrupt în 32 de județe, plus București și a crescut în doar 9, dintre care cel mai important avans s-a înregistrat în județul Gorj (creștere de 4,7%), conform rapoartelor lunare județene pe aprilie 2020.

Au avut loc mai multe permutări în topul celor mai mari salarii din țară: Sibiul a devansat județul Ilfov, s-a produs o cădere spectaculoasă din top 10 pentru Dolj (a coborât de pe locul 8 pe locul 13), dar și urcări neașteptate pentru Constanța (de pe 10 pe 7) și Mureș (de pe 12 pe 9).

Județul Suceava a coborât pe ultimul loc în topul salariilor nete plătite în România, cu 2.326 lei, fiind urmat de Maramureș (2.342 lei net) și Bistrița-Năsăud (2.385 lei).

O cădere dramatică spre coada clasamentului au raportat în luna aprilie județele Satu Mare și Buzău (au ajuns pe locurile 5, respectiv 6 de la coadă), în condițiile în care Satu Mare se afla la mijlocul clasamentului în martie (locul 24), iar Buzău nu figura în ultimele 10 poziții.

Sursa: Money.ro