PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Zilele Maghiare Partium se organizează și în acest an! Programul evenimentului

Zilele Maghiare Partium se organizează și în acest an! Anunțul a fost făcut astăzi de către organizatorii evenimentului, care au declarat că o astfel de tradiție trebuie să continue cu toate că vorbim de o situație specială, incertă.

Evenimentul va avea loc în perioada 17 – 23 august, în mai multe locații din municipiul Satu Mare, cu număr limitat de public, dar va fi transmis și online. Festivalul nu se va putea organiza în condiţiile obişnuite, mai spun organizatorii. Oferta de spectacole va fi mai restrânsă şi se vor respecta condiţiile de siguranţă epidemiologică în vigoare, având grijă de sănătatea fiecărui participant.

Ce spun organizatorii evenimentului:

În ultimele luni am asistat la schimbări ale vieţii cotidiene, pe care sperasem să nu le trăim niciodată. Măştile au devenit parte componentă obişnuită ale ţinutei fiecăruia, iar evenimentele şi festivalurile cu tradiţii de decenii au fost anulate. În aceste condiţii foarte multă lume a formulat, foarte justificat, întrebarea: ce se va întâmpla cu Zilele Maghiare Partium? Din păcate nici noi nu am putut da un răspuns ferm la această întrebare.

În condiţiile schimbărilor rapide ale situaţiei epidemiologice orice asumare hotărâtă ar fi fost iresponsabilă. Anul trecut am sărbătorit a 18-a ediţie a Zilelor Maghiare Partium, a crescut, s-a maturizat, deci o generaţie de la prima ediţie, cei născuţi în anul primelor evenimente anul trecut poate erau participanţi maturi şi au ciocnit un pahar de vin cu prietenii în Curtea vinului. În cei aproape 19 ani s-au schimbat multe, dar Zilele Maghiare Partium au constituit un punct de reper fix pentru comunitatea locală. În această perioadă incertă avem poate mai mare nevoie ca oricând de astfel de repere fixe.

Am considerat importantă, ca o astfel de tradiţie veche să nu fie curmată nici în această situaţie specială, incertă. Lucrurile bune trebuie continuate, astfel am ajuns la concluzia că Zilele Partium trebuie să se continue, evenimentul se va organiza şi în acest an!

Desigur, nu se va putea organiza în condiţiile obişnuite. Oferta de spectacole va fi mai restrânsă şi se vor respecta condiţiile de siguranţă epidemiologică în vigoare, având grijă de sănătatea fiecărui participant. Astfel vor lipsi programele cu specific gastronomic şi marile concerte, dar nu va trebui să ne lipsim de tradiţionalele evenimente teatrale Partium şi Cinemateca Partium.

Spectacolele vor avea loc în perioada 17-23 august, iar principalele locaţii din acest an vor fi curtea Muzeului de Artă Satu Mare şi curtea Teatrului de Nord, care vor accepta un public cu număr limitat. Biletele pentru spectacolele teatrale din curtea Teatrului de Nord se vor putea achiziţiona de la casa de bilete a teatrului, iar încasările din vânzarea biletelor vor fi folosite în scop caritativ: pentru finanţarea tratamentului medical al unui angajat al Teatrului de Nord.

La spectacolele din curtea Muzeului de Artă accesul se va face numai cu brăţări speciale, ce se vor putea solicita în mod gratuit.

Ca să asigurăm participarea pentru toţi doritorii, evenimentele vor fi transmise şi online. Astfel evenimentele Zilelor Partium se vor putea urmări şi în străinătate, de către concitadinii noştri stabiliţi peste hotare, care anul acesta nu au putut face o vizită acasă.

Tradiţia se continuă deci, în ciuda condiţiilor speciale şi sperăm că peste un an, la cea de a 20-a ediţie a Zilelor Maghiare Partium să vă putem oferi o sărbătoare mai variată şi mai bogată în evenimente ca niciodată, în locaţiile şi în condiţiile obişnuite.

Program Zilele Maghiare Partium 2020:

Luni, 17 august

Curtea Muzeului de Artă

17.00 – Concert de muzică de cameră oferit de  artiștii filarmonicii Dinu Lipatti: Székely Alpár vioară, Nagy Krisztina clarinet și Stier Alexa pian. În program:G. Carlo Menotti, I. Stravinsky, A Khachaturian

19.00 – concert  Koszika & The Hotshots

21.30 – Cinemateca Partium: Lajkó  – film artistic, Ungaria, 2018, r. Lengyel Balázs

 Curtea Teatrului de Nord

21.00 – Spectacol teatru Planul Fonix (Teatrul Szigligeti, Oradea)

 Marți, 18 august

Curtea Muzeului de Artă

17.00 – Anchetă culturală 2020 – cenaclu literar organizat de revista Szamos

19.00 – concert FunKorporation

21.30 – Cinemateca Partium: Fără tine – film artistic Ungaria, 2019, r. Orosz Dénes

 Curtea Teatrului de Nord

21.00 – Spectacol teatru: Închisoarea lui Karády (Teatrul Cetății Gyula)

 Miercuri, 19 august

Casa Meșteșugarilor

17.00 – vernisaj expoziție Fodor Kálmán (1929–1980)

Curtea Muzeului de Artă

18.00 – vernisaj expoziție Szejke Vilmos (1942–1992)

19.00 – Concert de muzică de cameră al filarmonicii Dinu Lipatti. În program: J. S. Bach, A. Corelli, W. A. Mozart, P. Bottesini, E. Elgar, E. Grieg. Dirijor Ștefan Novak, soliștii: Liza Tussai (flaut) și Robert Incze (clarinet).

21.00 – Spectacol teatru De veghe în lanul de secară (Teatrul din Târgu Secuiesc și Sfântu Gheorghe)

 Joi, 20 august, sărbătoarea regelui Sf. Ștefan

Catedrala Romano-catolică

9.00 – slujbă religioasă celebrată de Msg. Jenő Schönberger, episcop de Satu Mare

9.45 – depuneri de coroane în cinstea regelui Sf. Ștefan

Curtea Muzeului de Artă

17.00 – conferință susținută de dr. Nagy Mihaly Zoltan: Márton Áron și programele de reformă socială și ecleziastică – în organizarea Cercului Sf. Ștefan

19.00 – concert Pfeifer Melany și Balás Norbert Dániel

21.30 – Cinemateca Partium: Valan. Valea îngerilor – film artistic, Ungaria, 2019, r. Bagota Béla

 Curtea Teatrului de Nord

21.00 –Cuvânt de salut festiv din partea organizatorilor

-Spectacol teatru Artă (Teatrul din Târgu Secuiesc)

 Vineri, 21 august

Curtea Muzeului de Artă

19.00 – Seară de QUIZ – PMN și concert XXL Band

 21.30 – Cinemateca Partium: Tovarășul Drakulici, film artistic, Ungaria 2018, r. Bodzsár Márk

Curtea Teatrului de Nord

21.00 – Spectacol teatru Fata lui tati (Trupa Shoshin, Cluj Napoca). Partener: Festivalul KaravanAct.

 Centru Nou

22.30 – Spectacol teatral și jonglerii de foc în aer liber Carmen Funebre (Trupa Teatr Biuro Podroczy). Partener: Festivalul KaravanAct.

Sâmbătă, 22 august

Curtea Teatrului de Nord

10.00 – spectacol pentru copii Trenulețul cu gâște

17.00 – spectacolul umoristului György Botond

21.00 – Concert Beatles forever, cu contribuția actorilor trupei Harag György, Teatrul de Nord Satu Mare

22.30 –Spectacol teatral PYRO cu jonglerii cu foc prezentat de Trupa M Studio din Sfântu Gheorghe. Partener: Festivalul KaravanAct.

 Terasa Yard

19.00 – concert Fluidian

20.30 – concert Ego Sum Band

Duminică, 23 august

Curtea Muzeului de Artă

10.00 – Spectacol pentru copii Masă așează-te (Teatrul de păpuși Brighella, Satu Mare)

Curtea Teatrului de Nord

20.00 – Spectacol Operettissimo (artiștii Operei Maghiare Cluj-Napoca)