Ultima actualizare: azi, 09:33

Locale

Zilele Maghiare Partium se organizează și în acest an! Programul evenimentului

Zilele Maghiare Partium se organizează și în acest an! Anunțul a fost făcut astăzi de către organizatorii evenimentului, care au declarat că o astfel de tradiție trebuie să continue cu toate că vorbim de o situație specială, incertă.

Evenimentul va avea loc în perioada 17 – 23 august, în mai multe locații din municipiul Satu Mare, cu număr limitat de public, dar va fi transmis și online. Festivalul nu se va putea organiza în condiţiile obişnuite, mai spun organizatorii. Oferta de spectacole va fi mai restrânsă şi se vor respecta condiţiile de siguranţă epidemiologică în vigoare, având grijă de sănătatea fiecărui participant.

Ce spun organizatorii evenimentului:

În ultimele luni am asistat la schimbări ale vieţii cotidiene, pe care sperasem să nu le trăim niciodată. Măştile au devenit parte componentă obişnuită ale ţinutei fiecăruia, iar evenimentele şi festivalurile cu tradiţii de decenii au fost anulate. În aceste condiţii foarte multă lume a formulat, foarte justificat, întrebarea: ce se va întâmpla cu Zilele Maghiare Partium? Din păcate nici noi nu am putut da un răspuns ferm la această întrebare.

În condiţiile schimbărilor rapide ale situaţiei epidemiologice orice asumare hotărâtă ar fi fost iresponsabilă. Anul trecut am sărbătorit a 18-a ediţie a Zilelor Maghiare Partium, a crescut, s-a maturizat, deci o generaţie de la prima ediţie, cei născuţi în anul primelor evenimente anul trecut poate erau participanţi maturi şi au ciocnit un pahar de vin cu prietenii în Curtea vinului. În cei aproape 19 ani s-au schimbat multe, dar Zilele Maghiare Partium au constituit un punct de reper fix pentru comunitatea locală. În această perioadă incertă avem poate mai mare nevoie ca oricând de astfel de repere fixe.

Am considerat importantă, ca o astfel de tradiţie veche să nu fie curmată nici în această situaţie specială, incertă. Lucrurile bune trebuie continuate, astfel am ajuns la concluzia că Zilele Partium trebuie să se continue, evenimentul se va organiza şi în acest an!

Desigur, nu se va putea organiza în condiţiile obişnuite. Oferta de spectacole va fi mai restrânsă şi se vor respecta condiţiile de siguranţă epidemiologică în vigoare, având grijă de sănătatea fiecărui participant. Astfel vor lipsi programele cu specific gastronomic şi marile concerte, dar nu va trebui să ne lipsim de tradiţionalele evenimente teatrale Partium şi Cinemateca Partium.

Spectacolele vor avea loc în perioada 17-23 august, iar principalele locaţii din acest an vor fi curtea Muzeului de Artă Satu Mare şi curtea Teatrului de Nord, care vor accepta un public cu număr limitat. Biletele pentru spectacolele teatrale din curtea Teatrului de Nord se vor putea achiziţiona de la casa de bilete a teatrului, iar încasările din vânzarea biletelor vor fi folosite în scop caritativ: pentru finanţarea tratamentului medical al unui angajat al Teatrului de Nord.

La spectacolele din curtea Muzeului de Artă accesul se va face numai cu brăţări speciale, ce se vor putea solicita în mod gratuit.

Ca să asigurăm participarea pentru toţi doritorii, evenimentele vor fi transmise şi online. Astfel evenimentele Zilelor Partium se vor putea urmări şi în străinătate, de către concitadinii noştri stabiliţi peste hotare, care anul acesta nu au putut face o vizită acasă.

Tradiţia se continuă deci, în ciuda condiţiilor speciale şi sperăm că peste un an, la cea de a 20-a ediţie a Zilelor Maghiare Partium să vă putem oferi o sărbătoare mai variată şi mai bogată în evenimente ca niciodată, în locaţiile şi în condiţiile obişnuite.

Program Zilele Maghiare Partium 2020:

Luni, 17 august

Curtea Muzeului de Artă

17.00 – Concert de muzică de cameră oferit de  artiștii filarmonicii Dinu Lipatti: Székely Alpár vioară, Nagy Krisztina clarinet și Stier Alexa pian. În program:G. Carlo Menotti, I. Stravinsky, A Khachaturian

19.00 – concert  Koszika & The Hotshots

21.30 – Cinemateca Partium: Lajkó  – film artistic, Ungaria, 2018, r. Lengyel Balázs

 Curtea Teatrului de Nord

21.00 – Spectacol teatru Planul Fonix (Teatrul Szigligeti, Oradea)

 Marți, 18 august

Curtea Muzeului de Artă

17.00 – Anchetă culturală 2020 – cenaclu literar organizat de revista Szamos

19.00 – concert FunKorporation

21.30 – Cinemateca Partium: Fără tine – film artistic Ungaria, 2019, r. Orosz Dénes

 Curtea Teatrului de Nord

21.00 – Spectacol teatru: Închisoarea lui Karády (Teatrul Cetății Gyula)

 Miercuri, 19 august

Casa Meșteșugarilor

17.00 – vernisaj expoziție Fodor Kálmán (1929–1980)

Curtea Muzeului de Artă

18.00 – vernisaj expoziție Szejke Vilmos (1942–1992)

19.00 – Concert de muzică de cameră al filarmonicii Dinu Lipatti. În program: J. S. Bach, A. Corelli, W. A. Mozart, P. Bottesini, E. Elgar, E. Grieg. Dirijor Ștefan Novak, soliștii: Liza Tussai (flaut) și Robert Incze (clarinet).

21.00 – Spectacol teatru De veghe în lanul de secară (Teatrul din Târgu Secuiesc și Sfântu Gheorghe)

 Joi, 20 august, sărbătoarea regelui Sf. Ștefan

Catedrala Romano-catolică

9.00 – slujbă religioasă celebrată de Msg. Jenő Schönberger, episcop de Satu Mare

9.45 – depuneri de coroane în cinstea regelui Sf. Ștefan

Curtea Muzeului de Artă

17.00 – conferință susținută de dr. Nagy Mihaly Zoltan: Márton Áron și programele de reformă socială și ecleziastică – în organizarea Cercului Sf. Ștefan

19.00 – concert Pfeifer Melany și Balás Norbert Dániel

21.30 – Cinemateca Partium: Valan. Valea îngerilor – film artistic, Ungaria, 2019, r. Bagota Béla

 Curtea Teatrului de Nord

21.00 –Cuvânt de salut festiv din partea organizatorilor

-Spectacol teatru Artă (Teatrul din Târgu Secuiesc)

 Vineri, 21 august

Curtea Muzeului de Artă

19.00 – Seară de QUIZ – PMN și concert XXL Band

 21.30 – Cinemateca Partium: Tovarășul Drakulici, film artistic, Ungaria 2018, r. Bodzsár Márk

Curtea Teatrului de Nord

21.00 – Spectacol teatru Fata lui tati (Trupa Shoshin, Cluj Napoca). Partener: Festivalul KaravanAct.

 Centru Nou

22.30 – Spectacol teatral și jonglerii de foc în aer liber Carmen Funebre (Trupa Teatr Biuro Podroczy). Partener: Festivalul KaravanAct.

Sâmbătă, 22 august

Curtea Teatrului de Nord

10.00 – spectacol pentru copii Trenulețul cu gâște

17.00 – spectacolul umoristului György Botond

21.00 – Concert Beatles forever, cu contribuția actorilor trupei Harag György, Teatrul de Nord Satu Mare

22.30 –Spectacol teatral PYRO cu jonglerii cu foc prezentat de Trupa M Studio din Sfântu Gheorghe. Partener: Festivalul KaravanAct.

 Terasa Yard

19.00 – concert Fluidian

20.30 – concert Ego Sum Band

Duminică, 23 august

Curtea Muzeului de Artă

10.00 – Spectacol pentru copii Masă așează-te (Teatrul de păpuși Brighella, Satu Mare)

Curtea Teatrului de Nord

20.00 – Spectacol Operettissimo (artiștii Operei Maghiare Cluj-Napoca)

59 comentarii

  1. realist Răspunde

    Asta ne mai lipsea…

  2. Gicu Hugi Răspunde

    Vin alegerile!

  3. Shamen Răspunde

    Bagamias pla in sufletelul vostru azi si maine bine ca tineti cacatu asta dar ziele orasului nu ati tinut mereti in ungaria si faceti acolo evenimentele astea zdrentelor

    • 😂😂😂Bika😂😂😂 Răspunde

      Grumos esti 😂😂😂 Oricum tu nu ai ce cauta acolo, sunt Zile Culturale, ceea ce iti lipseste cu desavarsire bou mani 🥰

    • Buli Răspunde

      Si ce sarbatoresti de ziua orasului?! Ca au murit unii la inundatii, cu mici, bere si manele.

      Bubuie cultura in tine!

      • 😂😂😂Bika😂😂😂 Răspunde

        Zilele orasului se sarbatoreste la sf lunii mai nu cand erau inundatiile. Suntem in 2020. Trezeste-te romane 😳😳😳

  4. Satmarean Răspunde

    A franc edye meg !!!

  5. mae Răspunde

    Domnule Prefect luati in act de aceasta gresala care vrea fraierul asta de primar deprimat sa faca ,daca tot credeti ca exista covid19,nu cred ca este normal sa se faca aceste feste indiferent ca sint romane sau maghiare…..

  6. jan Răspunde

    Incet,incet bozgorii incep sa prinda tupeu.Pana va fi partid bozgor la putere,vor tine doar cu ai lor. Sper ca intr-o zi sa vina la putere un roman sovin ca ei.

    • 😂😂😂Bika😂😂😂 Răspunde

      Sper ca i-ai supt poola lui Vadim ca esti asa de handicapac 😂😂😂

  7. trebe pusi la respect bozgorii Răspunde

    .

  8. Satmarean Răspunde

    Nici vorbă de așa ceva. Inadmisibil !!!

  9. Jan Răspunde

    Margă în beteșig în Ungaria să facă Partium. Ardă-i focu să-i ardă amu ia ni !!!

  10. alex Răspunde

    Nu ai cu nimeni nimic,dar cand vezi ce fac,clar ca la roman ii sare tzandura …plm, pentru ei nu exista covid si draci? Sugeti matzu organizatorilor.

  11. comentator Răspunde

    Deci. Pentru toți comentatorii dacolatini aprinși în suflet scriu acuma. Dacă a-ți citi comentariile maghiarilor din județ pe marginea acestui pseudosubiect în mass media maghiară v-ați da și voi seama că majoritatea nu consideră acest lucru o decizie fericită. Eu personal nu văd rostul dată fiind situația. Dar …. Banii sunt de la Viktoras Orban și banii sunt dați. Deci trebe cheltuiți. Asta-i schema. Va bate vântul. Eventual niște țigani și ceva organizatori. Vă spui eu.

    • alex Răspunde

      Pai asta e problema… Ungurii de rand is vad de ale lor,de multe ori la un pahar de amestecata cu un roman. Dar in schimb figurantii astia de la putere…tiganu’ ala ce conduce ungaria sa faca la el in tara organizatii de astea si sa mearga toata trupa udmr la un bograci…plm cacatu’ ala vrea sa conduca si in Romania,pisa-m-as pe muia lui.

      • 😂😂😂Bika😂😂😂 Răspunde

        Poate te-ai mai civiliza daca Orban al Ungariei ar conduce tara asta si poate nu am fi catalogati ca tzigani hoti si curvele Europei 🧐🧐

        • Bha FASIKA Răspunde

          Da-te-n morti matii la Orbanu tau , vitel idiot , supercivilizat si nu sta aici cu indigenii .

        • Om Răspunde

          Eventual poate ar deveni ceva mai betiv sau mai parsiv….Numai te uiti la primar si iti dai seama. la asta is buni ungurii. Ceilalti, mai cititi, stiu ca poporul roman nu consta in ce zici tu. Plus ca, curve mai mari ca unguroaicele rar…

  12. Satmarean Răspunde

    Sun urgent la București să-l anunț pe Vela și pe Arafat !!!. Luați măsuri urgente autorități de stopare a astfel de evenimente acum !!!

  13. Muresan Răspunde

    Domnule prefect Bud Radu dvs. sunteți de acord cu așa ceva vi se pare normal ce vor să facă bozgorii aieștye ???

    • 😂😂😂Bika😂😂😂 Răspunde

      Sunt zile CULTURALE, pt cetateni civilizati nu pentru sugatorul-sluga lui Vadim Tudor 🤛😝

    • Buli Răspunde

      Cine are majoritate in judet?! Cu cine face alianta PNL la Bucale?! Astia-s mana-n mana, de parca nu stii!!

  14. Una Răspunde

    Amu în plină distanțare și mascare își găsesc și ungurii să organizeze Partium !!!. Nici vorbă !!!

    • Teo Răspunde

      O masura populista extrem de abjecta! Incredibil cata inconstienta si ce minte criminala! Sa inteleg ca politicienii sunt in stare sa-si sacrifice concetatenii de dragul unor voturi! Cata nemernicie! Iar marilor patrioti ce au improscat cu dejectii pe-aici, sa stiti ca nu va face cinste. Cuvantul cu “B” e josnic!

      • preala Răspunde

        Eu sunt tigan,dar nu am ce face daca ma cheama lumea cioara (tigan=cioara in dex.) ..asta sunt. Deci cuvantul bozgor nu e josnic…aia sunt.

  15. GB Răspunde

    Ok! Dar daca un singur participant se imbolnaveste de COVID 19, iar in urma anchetei epidemiologice se descopera ca a fost infectat la aceste manifestatii, vreau sa vad tot staful organizatorilor + cei care au dat avizele si aprobarile necesare in boxa acuzatilor si condamnati exemplar!

  16. Alin Răspunde

    Nu se tine nimic stati linistiti……..

  17. 😂😂😂Bika😂😂😂 Răspunde

    Sa tragem concluzia: se numesc zile Culturale, teatru, spectacole, muzeu, unde sunt invitati cetatenii civilizati ai orasului, deci voi nu prea aveti ce cauta acolo. 😝🤗
    In al doile rand încasările din vânzarea biletelor vor fi folosite în scop caritativ: pentru finanţarea tratamentului medical al unui angajat al Teatrului de Nord. Un gest impresionant si un ajutor poate nesperat. 🏆
    De zilele orasului se mananca mici si manele, in timp ce se sparg seminte stând pe bordura. 👎
    Na, aista-i diferenta intre zilele culturale si circul facut de unii cetateni care comenteaza mai sus. 👎

  18. Alin Răspunde

    Nu o sa fie maghiarii cu doua perechi de p…. nu ? Stare de alerta i tara nU se tine nimic dar ai nostri sunt mai cu coarne nu ?

    • taranu Răspunde

      noi romanii facem chefuri si hore la mare , asa se imparte mai bine covidu la toatalumea , si suntem multi , cate 150 000 pe sfarsit de saptamana , aburul asta de cultura e nimic.

  19. Buli Răspunde

    Foarte bine! Numa’ asa o sa pierdeti Consilul Local si va sta Gabor la cersit voturi.

    BAGA-TI MARE!!!!

  20. 😂😂😂Bika😂😂😂 Răspunde

    Nu in ultimul rand, pana ce Famous-ul este deschis la strand unde toti betivanii si drogatii umbla unul peste altul, de piata de vechituri si stranduri sa nici nu mai vorbesc, pana atunci nu vad care este problema cu niste spectacole cu numar limitat! 🏆🏆

  21. Ardeleanul Răspunde

    Lasa ca nici cu voi bozgori nu mi rusine aveti cei mai multi tigani peste sase la suta la nivel de tara curve ce sa mai vorbim in ungaria staruri porno primele in lume hoti ce mai vorbim nu va lasati mai jos o tara mica cu gura mare

    • 😂😂😂Bika😂😂😂 Răspunde

      Nici limba materna cu gramatica ei nu o stapanesti, ce mai vorbesti mah, mare RROMan cevesti 😂😂😂

  22. Satmarean Răspunde

    Tot o formă de campanie electorală pentru UDMR. PREFECTUL nu poate să interzică dar poate cere organelor statului să-și facă datoria, dacă se încalcă legea. Dar PREFECTUL poate să-l amendeze pe primar pentru că a umplut orașul cu reclame de campanie electorală, pentru lucrări pe care nu le-a făcut UDMRul, ci au fost făcute de autoritățile statului român, din banii publici sau din banii Uniunii Europene.

  23. Iancu Răspunde

    😂😂😂Bika😂😂😂 iar ai furat netu’ vecinului? Daca te prinde, te pune la 90° sigurat.

  24. Garuboz Răspunde

    Tu esti nepoata lu Ciocciolina dupa cum vorbesti cred ca esti specialista in cantat la flaut (supt)Scarba migratoare mars in p…a matii in Asia.

    • Norick Răspunde

      Garobuzi ,analfabetule , da’ tu mai traiesti ? Se pare ca in afara de jeg nu se lipeste de tine nimic.(ma gandeam la cultura, inteligenta, civilizatie.etc. :-))Te-ai lasat de furat napolitane de la Barta Ati ?? 😛 🙂

  25. x-ulescu Răspunde

    de aici inteleg ca ,covidu e pentru fraieri ! stati in casa ,pastrati distantarea fizica ( aia sociala se pastreaza oricum ), ca cine poate organizeaza chefuri fara problema , orbanu nost ,de ziua lui , rares bogdan de ziua lu fica-sa ,interlopii chefuri ,parastasuri , udmr-ul zilele lor…deci ..covidu este pentru FRAIERI

  26. Garuboz Răspunde

    Da triesc si anca bine ma c a c in gura ta migrator analfabet tu cu cea cre a fatat un gunoi ca tine .Alupigus avorton de Ciocciolina.

    • Norick Răspunde

      Mai scrie ceva te rog – faci ziua mai fericita cu asemenea comentarii . Esti mai bun ca o comedie … 😛 🙂

  27. kaktus Răspunde

    Cred ca e 1-2 ce posteaza cu alte nick-uri…caci daca nu e asa ,de aici se vede cum s-au saturat romanii de ungurii din SM. Si asta din cauza celor ce conduc (UDMR). Romanul nu se mai simte cocos la el acasa,si are dreptate.

    • Angel Răspunde

      Aici e vba de pandemie si consecințe, și
      conjunctura actuală socială nu permite așa ceva.
      Din toatele comentariile de mai sus a tuturor etniilor din SM (rom, ungur, roman, sas, evreu)
      v-ați gandit ca aceste comentarii sunt citite și de copiii voștri?
      Felicitări!

  28. bla Răspunde

    Un pic ciudat sa se tina chefuri , chiar si “culturale” , pe timp de pandemie. Daca o sa avem explozie de Covid dupa “Partyum” , o sa primeasca Gabor mai putine voturi. Isi da foc singur asta

  29. magyar bulan Răspunde

    Eo nu intelege de ce romanurile isi bate capul cu partium zile. Party-Party, egy kiss putin palinco, hop te jigo. Multe maghiaruri la un loc, guvid 19, se infecteaza la ele. Ce nu e bun?

    • m Răspunde

      Dicmoi spui tu șeva!

    • vasile Răspunde

      Ma primeste oare daca nu is ungur?
      Tare as fute o unguroaica,sunt the best…nu e jignire.

      • Laci Răspunde

        Spune ca te cheama Laci, dar te-au obligat romanurile sa schimbi pe varianta nationala. Daca si promiti ca votezi migratorii la alegerile locale, poate iti si fac lipeala ei cu o stimabila de etnie (maghiara), sa nu te mai chinui.

      • Norick Răspunde

        Nu prea ai sanse Vasi’. Fara apa calda nu prea gasesti tu nici o unguroaica sa-ti faca pe placul tau… 😛 🙂 😛

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.