La invitația deputatului sătmărean Magyar Lóránd și a președintelui Organizației Județene Satu Mare a UDMR, Pataki Csaba, a sosit, vineri, la Satu Mare, Nagy István, ministrul agriculturii din Ungaria. Din delegație au făcut parte și Belánszky-Demkó Zsolt, secretar adjunct de stat, Telegdi Andrea, atașat extern și Dr. Sándor Tibor László, diplomat agrar.
Traseul delegației a început la Căuaș, ocazie cu care s-a vizitat o fermă de scroafe, unde cele 400 de scroafe „produc” într-un ciclu de trei săptămâni un număr de 650-700 de purcei care sunt vânduți în momentul în care ating greutatea de 25 de kilograme. În prezent, din cauza carantinei provocate de pesta porcină nu pot fi puși în vânzare, cu toate că vorbim despre o unitate modernă și curată din punct de vedere epidemiologic. Pe durata vizitei a avut loc o scurtă discuție despre epidemie și gestionarea acesteia, comparând situația din România cu cea din Ungaria.
În județul Satu Mare situația este destul de gravă. Există aproximativ 60 de puncte de focare, zonele cele mai periclitate fiind localitățile din jurul orașelor Tășnad și Carei. Măsurile luate pentru combaterea epidemiei fac imposibilă vânzarea a peste 50 000 de porci – acest număr fiind în continuă creștere.
”Vânzările se pot face numai cu autorizarea și supravegherea Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. Porcii pot fi tăiați numai în abatoarele care pot asigura tratamentul termic. În ciuda faptului că fermele îndeplinesc toate condițiile de bunăstare și biosecuritate a animalelor, vânzarea este complet imposibilă. Lucrăm pentru a schimba măsurile de restricție în vigoare, oferind o șansă de supraviețuire fermelor de scroafe și celor de creștere a porcilor din județul Satu Mare.” – a descries, Magyar Lóránd, actuala situație.
În Ungaria, statul a achiziționat porcii din zonele cu risc de focar, fermierii au fost despăgubiți pe trei ani în avans, pentru ca aceștia să nu fie nevoiți să crească porci.
”Scopul a fost determinarea ca doar în unitățile avizate să se ocupe de creșterea porcilor, acolo unde sunt respectate standardele de biosecuritate. Aceste unități au fost sprijinite prin proiecte de finanțare pentru a-și putea dota sediile conform standardelor de securitate.” – a explicat Nagy István.
Ministrul a menționat și faptul că au tratat cu mare seriozitate problema mistreților care au răspândit boala, iar acum, la granița cu Slovacia, împreună cu țara vecină, vor fi exterminați mistreții pe o porțiune de zece kilometri pe ambele părți ale graniței, creând astfel o zonă de protecție bine delimitată.
În curtea unității, ministrul s-a întâlnit și cu fermierii locali și cei din zonă care i-au cerut ajutorul în procedura schimbării restricțiilor pentru ca, măcar pe raza județului, să poată comercializa porcii sănătoși. Magyar Lóránd a vorbit despre măsurile luate până în prezent, dar și ministrul i-a asigurat pe cei prezenți că, în cel mai scurt timp posobil, se va consfătui cu ministrul de specialitate român și va intervini în beneficiul fermierilor.