Ultima actualizare: ieri, 20:44

Locale

FOTO. Ministrul agriculturii din Ungaria, Nagy István, în vizită la Satu Mare

La invitația deputatului sătmărean Magyar Lóránd și a președintelui Organizației Județene Satu Mare a UDMR, Pataki Csaba, a sosit, vineri, la Satu Mare, Nagy István, ministrul agriculturii din Ungaria. Din delegație au făcut parte și Belánszky-Demkó Zsolt, secretar adjunct de stat, Telegdi Andrea, atașat extern și Dr. Sándor Tibor László, diplomat agrar.

Traseul delegației a început la Căuaș, ocazie cu care s-a vizitat o fermă de scroafe, unde cele 400 de scroafe „produc” într-un ciclu de trei săptămâni un număr de 650-700 de purcei care sunt vânduți în momentul în care ating greutatea de 25 de kilograme. În prezent, din cauza carantinei provocate de pesta porcină nu pot fi puși în vânzare, cu toate că vorbim despre o unitate modernă și curată din punct de vedere epidemiologic. Pe durata vizitei a avut loc o scurtă discuție despre epidemie și gestionarea acesteia, comparând situația din România cu cea din Ungaria.

În județul Satu Mare situația este destul de gravă. Există aproximativ 60 de puncte de focare, zonele cele mai periclitate fiind localitățile din jurul orașelor Tășnad și Carei. Măsurile luate pentru combaterea epidemiei fac imposibilă vânzarea a peste 50 000 de porci – acest număr fiind în continuă creștere.

”Vânzările se pot face numai cu autorizarea și supravegherea Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. Porcii pot fi tăiați numai în abatoarele care pot asigura tratamentul termic. În ciuda faptului că fermele îndeplinesc toate condițiile de bunăstare și biosecuritate a animalelor, vânzarea este complet imposibilă. Lucrăm pentru a schimba măsurile de restricție în vigoare, oferind o șansă de supraviețuire fermelor de scroafe și celor de creștere a porcilor din județul Satu Mare.” – a descries, Magyar Lóránd, actuala situație.

În Ungaria, statul a achiziționat porcii din zonele cu risc de focar, fermierii au fost despăgubiți pe trei ani în avans, pentru ca aceștia să nu fie nevoiți să crească porci.

”Scopul a fost determinarea ca doar în unitățile avizate să se ocupe de creșterea porcilor, acolo unde sunt respectate standardele de biosecuritate. Aceste unități au fost sprijinite prin proiecte de finanțare pentru a-și putea dota sediile conform standardelor de securitate.” – a explicat Nagy István.

Ministrul a menționat și faptul că au tratat cu mare seriozitate problema mistreților care au răspândit boala, iar acum, la granița cu Slovacia, împreună cu țara vecină, vor fi exterminați mistreții pe o porțiune de zece kilometri pe ambele părți ale graniței, creând astfel o zonă de protecție bine delimitată.

În curtea unității, ministrul s-a întâlnit și cu fermierii locali și cei din zonă care i-au cerut ajutorul în procedura schimbării restricțiilor pentru ca, măcar pe raza județului, să poată comercializa porcii sănătoși. Magyar Lóránd a vorbit despre măsurile luate până în prezent, dar și ministrul i-a asigurat pe cei prezenți că, în cel mai scurt timp posobil, se va consfătui cu ministrul de specialitate român și va intervini în beneficiul fermierilor.

21 comentarii

  1. unu Răspunde

    eu nu vreau sa zic multe dar aceste ferme sunt ai udmr satu mare in colaborare cu cativa afaceristi………….

  2. Garuboz Răspunde

    O venit porcu la scroafe?

  3. radical Răspunde

    Domnul deputat stie ca porcul mistret nu aduce nici-un beneficiu ecosistemului , ba dimpotriva , face numai pagube . Singurele persoane care se opun uciderii in masa a acestor animale sunt vanatorii , iar 80% dintre ei sunt mari “smechei” ai societatii care la randul lor nu produc nimic , doar pagube . Asa ca , dragii mei , pesta porcina este in Romania pentru ca asa vor unii . Apoi mai avem gospodariile de la tara unde sistemele de siguranta alimentara nu au ce cauta , ca doar romanul are vorba aia : in curtea mea , fac ce vreau .Pana una alta , importam carne de porc la greu din Spania , Germania si Danemarca .

  4. Observator Răspunde

    In ce calitate a fost invitat ? Ce treaba are un ministru din alta tara – daca a venit oficial (ca asa se pare) – fara sa fie invitat cineva si din partea statului roman ? Si sa nu-mi spuneti ca acest extremist parsiv al udmr , Lorand si mai nu stiu cum ( ca si numele-i spune ce este , de fapt) este reprezentantul statului roman , ca nu va cred ! Adica , ungurii (din tara vecina si neprietena) își cresc pana si porcii la noi ! Bravo statule roman (si-aici ma refer la reprezentanti) ca încet,încet ,prin incompetentă si indiferentă ( ca despre patriotism nici nu se pune problema , voi nu stiți ce este ) reusiti sa distrugeti orice capital romanesc ! Zicea cineva acum cătiva zeci de ani ca Vadim e nebun si fabuleaza , ca instiga la ura ? Nici pe departe , cata dreptate avea ! Si-nca cate se mai întampla , si nu sunt la vedere !

    • puncte puncte Răspunde

      Nici nevasta nu a mai stat cu el la cat de bun este individul care vota intr-o veselie pentru legile anti justitie ale lui dragnea!

  5. unu Răspunde

    nu cred ca mai exista o tara ca si in romania, si inca 3 judete – satu mare, covasna, harghita unde ungurii fac legea , acum nu va suparati- dar daca e romania de ce se vorbeste ungureste in primarie, sa mergeti intr-o primarie langa granita si incercati sa vorbiti romaneste , credeti ca cineva o sa raspunda, va asigur eu ca nu, deci eu nu inteleg chestiile ungurii fac tot pt satu mare , dar ceva interesant poate sa fie ca nu aloca bani numai asa de dragul ca ei au prea multi, eu as vrea ca primaria si consiliul local sa fie condus de roman- nu lorand, gabor , peter, laszlo, csongor , zoltan si asa mai departe- sa fie un roman nu un sovinist, asta e strict parerea mea-ce ma bucur in oradea s a putut face o schimbare– vedeti voi degeaba si clujul e marele kolozsvar nu este consud de ungaria degeaba e consulatul ungariei acolo- tot de boc e condus, baia mare idem , degeaba nagybanya si sunt f multi maghiari si acolo este condus de un primar roman.

  6. Hmmmm Răspunde

    Citesc doar de astea: In SM o venit hunu sa se ocupe de sport,o venit hunu sa se ocupe de agricultura,o venit hunu sa se ocupe de crescatorii,o venit hunu sa……. Va ard incet ,incet ungurii si nevestele . Nu era destul “ungurii” din SM sa rupa coaiele, au chemat si fratii lor huni . Vai de el Satu.c mai Mare , toata vina e a voastra,a romaniilor ca nu sunteti uniti,si va lasati arsi la gaoz de minoritati.

    • abc Răspunde

      Nu e vorba de unitate! Să-și facă treaba toți unde sunt și cum trebuie! Ungurul tace și face! Nu vă place? Puneți mâna pe treabă și marș la muncă! Că văd că numai să comentați sunteți buni!!! Când am început să discutăm de drum expres Satu Mare – Baia Mare după 1997 autostrada era la Tisa! Între timp autostrada maghiară a ajuns la granița comună și noi tot vorbim de drumuri dar cu făcutul tot acolo stăm, nicăieri! Totuși unora nu le e rușine? Vine ungurul și investește în infrastructura noastră? Normal că vrea să recupereze! Nimeni nu e Maica Tereza! Pe noi cine ne împiedică în afară de lenea noastră?

      • unu Răspunde

        sa investeasca la ei , cat e de mare tara noastra si cat e ungaria, bai fratiuc tu nu stii ce vb

        • H&R Răspunde

          Atunci poti astepta tu autostrada si autostrada codrului, etc. In veci nu va fi. Banii vor fi mereu…. furati. Dar cam atat. Dar bine si fac daca fura. Asta meritati.

        • abc Răspunde

          Tu îți dai seama că acești kkt de țară vecină practic fără resurse după ce că investește acasă și susține economia proprie mai are bani și în vecini???? De ce nu facem și noi???? Nu avem din ce??? Păi da, dacă ne gândim de 30 de ani numai la furăciuni!!! Frate, eu știu bine ce vorbesc! La noi ecuația e foarte simplă. Ori suntem incompetenți (cei de sus) ori nu se vrea.

          • Hmmmm

            Iti dau un exemplu practic.
            Tu acasa nu prea ai timp/chef sa repari usa de la dormitor…pana la urma vine vecinul si o repara el. Dar 100% mai devreme sau mai tarziu vecinul iti fute femeia.
            Tu daca vrei sa-ti arda careva femeia,problema ta. Altii prefera mai degraba sa stea cu usa stricata.

  7. Ernő Răspunde

    Ba da, se vine.
    Că români e proști.
    Ei votează pe 3 ori 4 candidați care se imparte si nu iese primar român.
    Noi maghiari votăm pe udmr, până românii se ceartă noi maghiarizam tot Satu Mare.

  8. Ernő Răspunde

    Scuze pentru gramatica. am vrut să scriu in maghiar dar am dat seama că unii nu știe nici românește.

  9. abc Răspunde

    @Hmmm, exemplul tău este mai mult decât deplasat. În loc să te tufă grija că ce tâmpenii face Viktoraș Unguraș și cum se bagă pe sub pielea noastră ce ar fi să ne ocupăm ca să ne facem treaba NOI, la NOI ACASĂ ca să nu aibă ocazia să ne “ajute” fără să vrem? Eu unul nu mă bucur, chiar deloc. Că doar suntem Grădina Maicii Domnului, curge numai lapte și miere prin țara asta!!! Păcat că este populată de un neam încrezut, îngâmfat și puturos. Să moară și capra vecinului, nu? În loc să ne vedem de treaba noastră ne uităm cu zilele cum cade ușa peste noi? Vorba ta. Important e să fim mândrii. Proști, puturoși și mândrii. Și dacă cineva totuși de milă sau nu știu de ce ne ajută atunci să filozofăm că oare de ce face?

    • Tu Răspunde

      @abc. Ai perfecta dreptate.

    • Ion Răspunde

      “Și dacă cineva totuși de milă sau nu știu de ce ne ajută atunci să filozofăm că oare de ce face?”
      Sa-ti fu7a femeia,prietene.

      • abc Răspunde

        Tu ai o problemă din cauza lipsei sexului. La tine la atâta se rezumă problema? Te compătimesc! Eu nu știu cu puteți fi unii atât de retarzi! Cum reușiși să amestecați lucrurile în halul ăsta ???

  10. H&R Răspunde

    @Hmmmm deci tie iti plac de exemplu blocurile si locuitorii lui de pe Ostrovului. Cred ca se stie despre care blocuri e vorba. Du-te și stai acolo, nu-ti foote nevasta ta nimeni…..cine nu vrea. Stai lejer acolo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.