PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Maskulik Csaba: Fosta conducere a Primăriei a renunțat la fonduri europene

Administratorul public al municipiului Satu Mare, Csaba Maskulik, a declarat că Primăria Satu Mare a renunțat în 2015 la fonduri europene deja câștigate privind reabilitarea canalului colector de pe str. CA Rosetti, care dacă ar fi fost implementat ar fi rezolvat cele mai multe dintre problemele din zonă, inclusiv inundarea pasajului rutier din Soarelui.

Bani europeni pierduți în 2015

Apaserv a câștigat în 2012 un proiect european care includea și reabilitarea canalului colector de pe str. CA Rosetti. Investiție care ar fi rezolvat cea mai mare parte a problemelor privind canalizarea în zonă.

,,Inundațiile din pasaje rutiere se produceau și în timpul mandatului domnului Coica. Care uită să spună că în 2015 a existat un proiect finanțat din fonduri europene privind reabilitarea canalului colector de str. CA Rosetti. Sistemul actual de canalizare preia întreaga zona și satele din apropiere. Existau bani europeni pentru acest proiect, dar domnul Coica și directorul de atunci al Apaserv a renunțat la această investiție”, a declarat Csaba Maskulik.

Motivul pentru care a fost pierdută finanțarea europeană este unul halucinant.

,,L-am întrebat pe Dorel Coica de ce a renunțat la proiect, mi-a spus că nu a avut curajul să închidă strada CA Rosetti”, a mai spus Csaba Maskulik.

Primăria amendată pentru o achiziție incorectă

În 2015, primarul de atunci Dorel Coica a atribuit firmei Tehnic Asist Botoșani construcția a 15 parcări, fără să organizeze licitație.

,,Domnul Coica a demolat garajele, dar trebuia să o facă cu discernământ, să le spună oamenilor când vor fi refăcute aceste parcări. El a realizat 15 parcări pe care le-a încredințat prin achiziție directă, fără licitație, către Tehnic Asist Botoșani. Primăria a fost amendată pentru că s-a stabilit că achiziția nu a fost corectă. În momentul demolării garajelor, primarul Coica a estimat un cost total de 5 milioane lei, deși valoarea investiției era de 5 milioane de euro”, a afirmat Csaba Maskulik.

Totodată, aceste proiecte aveau un mare defect: nu era inclus iluminatul public al acestor parcări, care este realizat în prezent.

Până în 2017, au fost blocate în Instanță contractele de execuție pentru 11 parcări. Din 2018 până în prezent, au fost executate lucrările la 20 cvartale de parcări, respectiv am semnat contractele de proiectare și execuție pentru 11 parcări. Cu această ocazie, va fi finalizat proiectul de reabilitare a parcărilor din cartierele Micro 17, Carpați I și II, respectiv Soarelui. 

Proiecte europene de peste 35 milioane de euro

Primăria Satu Mare a obținut finanțare pentru proiecte europene în valoare de peste 35 milioane de euro. Toate aceste proiecte au intrat în faza de implementare, urmând a fi finalizate în următorii 2 ani.

,,În 2016, nu exista nici un proiect european pregătit. Nu exista Strategia de Dezvoltare și Planul de Mobilitate Urbană, documente fără de care nu se putea depune spre finanțare nici un proiect european. Au fost pregătite aceste documente și apoi începând cu 2017 am depus și am primit finanțare pentru proiectele depuse. Acum toate proiectele au intrat în fază de implementare. Toate aceste proiecte vor fi executate în următorii 2 ani”, a declarat Csaba Maskulik.


Sursa: UDMR Satu Mare