PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

PLAN. Cosmin Rațiu, hotărât să câștige Primăria Satu Mare! Vrea să ia exemplul Clujului sau Oradiei

Proiecte îndrăznețe, care în alte orașe din jurul nostru sunt deja realitate, dar noi încă nici nu visăm la ele, vrea să implementeze Cosmin Rațiu, candidatul ALDE pentru funcția de primar al municipiului Satu Mare.

În programul său de digitalizare și transparentizare a administrației publice a introdus capitole care pentru sătmăreni par a fi desprinse din filmele SF, dar dacă acestea au putut fi implementate la Cluj, Oradea sau Baia Mare, atunci nu vede de ce nu s-ar putea face și la Satu Mare.

Spicuim din propunerile de care ar putea beneficia toți cetățenii:

De-altfel, el propune și crearea unei platforme online pe care să apară, pe domenii de activitate, toți furnizorii de servicii publice, cu care cetățenii să poată comunica direct, fără programări, înscrieri în audiențe sau alte ”trucuri” pentru tragere de timp.

Un alt aspect căruia medicul și antreprenorul Cosmin Rațiu îi acordă o atenție deosebită în programul său este sprijinul pentru mediul de afaceri local, iar acest sprijin trebuie început încă ”de pe băncile școlii”, adică prin corelarea ofertei școlare cu cererea de piața forței de muncă și stabilirea unui parteneriat în acest sens între Primărie, firme și licee, chiar acordarea unor burse elevilor sătmăreni care aleg să-și continue studiile la facultăți specializate în anumite domenii, pentru ca, după obținerea diplomei universitare să revină la firmele sătmărene cu care au pre-contracte pe un anumit termen.

Mai mult, este nevoie de aducerea acasă a sătmărenilor care au acumulat experiență și profesionalism în muncă în Diaspora, iar pentru ca acest proiect să se materializeze, Cosmin Rațiu are în vedere crearea unei baze de date cu sătmărenii plecați în străinătate și a unui cadru în care angajatorii locali să se poată întâlni și să țină legătura cu acești sătmăreni.

Alte măsuri menite să încurajeze dezvoltarea economiei locale se referă la reducerea cotelor de impozitare pentru persoanele juridice (care în prezent sunt cele mai mari din toată Regiunea de Nord-Vest), dar și scutiri de impozite pentru firmele care își extind afacerile sau pentru întreprinzătorii care își deschid firme noi.

În ceea ce privește eficientizarea activității administrației publice, Cosmin Rațiu își propune ca, în loc să crească impozitele, mai degrabă să crească gradul de colectare a acestora, de la 82% cât este în prezent, la peste 90%.

VIDEO:

SURSA: ALDE Satu Mare