Ultima actualizare: ieri, 22:26

Locale

PLAN. Cosmin Rațiu, hotărât să câștige Primăria Satu Mare! Vrea să ia exemplul Clujului sau Oradiei

Proiecte îndrăznețe, care în alte orașe din jurul nostru sunt deja realitate, dar noi încă nici nu visăm la ele, vrea să implementeze Cosmin Rațiu, candidatul ALDE pentru funcția de primar al municipiului Satu Mare.

În programul său de digitalizare și transparentizare a administrației publice a introdus capitole care pentru sătmăreni par a fi desprinse din filmele SF, dar dacă acestea au putut fi implementate la Cluj, Oradea sau Baia Mare, atunci nu vede de ce nu s-ar putea face și la Satu Mare.

Spicuim din propunerile de care ar putea beneficia toți cetățenii:

  • plata electronică a tuturor taxelor la bugetul local, rapid, simplu, fără user și parolă sau deplasări suplimentare la ghișeu pentru autentificare;
  • notificări automate trimise cetățenilor, cu privire la stadiul soluționării problemelor reclamate sau a diverselor autorizații și avize solicitate;
  • eliberarea avizelor solicitate în certificatul de urbanism, prin intermediul unei platforme online.

De-altfel, el propune și crearea unei platforme online pe care să apară, pe domenii de activitate, toți furnizorii de servicii publice, cu care cetățenii să poată comunica direct, fără programări, înscrieri în audiențe sau alte ”trucuri” pentru tragere de timp.

Un alt aspect căruia medicul și antreprenorul Cosmin Rațiu îi acordă o atenție deosebită în programul său este sprijinul pentru mediul de afaceri local, iar acest sprijin trebuie început încă ”de pe băncile școlii”, adică prin corelarea ofertei școlare cu cererea de piața forței de muncă și stabilirea unui parteneriat în acest sens între Primărie, firme și licee, chiar acordarea unor burse elevilor sătmăreni care aleg să-și continue studiile la facultăți specializate în anumite domenii, pentru ca, după obținerea diplomei universitare să revină la firmele sătmărene cu care au pre-contracte pe un anumit termen.

Mai mult, este nevoie de aducerea acasă a sătmărenilor care au acumulat experiență și profesionalism în muncă în Diaspora, iar pentru ca acest proiect să se materializeze, Cosmin Rațiu are în vedere crearea unei baze de date cu sătmărenii plecați în străinătate și a unui cadru în care angajatorii locali să se poată întâlni și să țină legătura cu acești sătmăreni.

Alte măsuri menite să încurajeze dezvoltarea economiei locale se referă la reducerea cotelor de impozitare pentru persoanele juridice (care în prezent sunt cele mai mari din toată Regiunea de Nord-Vest), dar și scutiri de impozite pentru firmele care își extind afacerile sau pentru întreprinzătorii care își deschid firme noi.

În ceea ce privește eficientizarea activității administrației publice, Cosmin Rațiu își propune ca, în loc să crească impozitele, mai degrabă să crească gradul de colectare a acestora, de la 82% cât este în prezent, la peste 90%.

VIDEO:

SURSA: ALDE Satu Mare

11 comentarii

  1. Adi Răspunde

    La cât il ştiu eu de ambițios precis o să facă treabă bună Baftă te votăm .

    • Mirela Răspunde

      Respect pentru Cosmin , un coleg foarte muncitor , doamne ajută sa fii primar .Ştiu că ai potențial , te susțin .

  2. y Răspunde

    Dumnealui chiar ar fi un candidat bun ca și om și ca și pregătire. Păcat că e susținut de un partid minuscul.

  3. Nicu Suta Răspunde

    Este un om foarte cunoscut şi el şi familia lui , o să ia multe voturi , au făcut ceva în viață .

  4. Zoli Răspunde

    Cică medic. E dentist fraților. Satu Mare nu are medici, nu mai mult de 5 oricum . Ăsta își face reclama că dă faliment imediat.

    • Panaite Răspunde

      Cum să dea faliment când este plin oraşul de pacienți cu probleme psihice ca tine Zolika , precis dacă te vede doctoru te şi internează .

  5. y Răspunde

    Promovarea susnumitului precum si a celorlalti candidați e prea globală, nu au nimic individual care să atragă electoratul, așa că rămânem în continuare cu ce avem. Gabor primar

    • y Răspunde

      Probabil dacă tu zici. Dar scrie în numele tău te rog. Rațiu era un candidat credibil cam pentru o mare parte din electorat (mai puțin pesediștii), inclusiv pentru unii maghiari care nu sunt leșinați de realizările lui Gabor. Puteați să găsiți un candidat credibil pentru localnici care să fie votat indiferent de etnie. Dar voi așa de mici sunteți în gândire că fiecare vrea să își pună la adăpost propriul os ros la nesfârșit. Era mai bine ca în interesul binelui comunității făceați un sondaj și ați fi căutat un om potrivit, un meseriaș în domeniu, acceptat de majoritate. Dar nem bai. Data viitoare. Și dacă spuneți că ungurii așa și pe dincolo să știți că nu e chiar așa. Și acolo sunt interese dar candidatul actual, adică primarul în funcție a fost la vremea respectivă selectat și pregătit pentru asta. Pe ceilalți, pe voi adică ce v-a împiedicat? Noi? Spor la căutare.
      PS. Eu aș fi cel mai bucuros dacă s-ar găsi un român gospodar cu capul pe umeri și care ar conduce cu brio administrația locală. S-ar termina cu votul ăsta aiurea etnic și am putea să începem să construim. Unde s-a făcut asta se cuniaște rezultatul – vezi Oradea. Ce ziceți? Dar eu să caut? Că vă văd în stare.
      Semnat y adevărat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.